Štim gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

nexus_g

Štim gitare

Post by nexus_g » 11 Jun 2008, 17:30

Pre nego što sam odlučio da otvorim novu temu, pogledao sam šta već ima na forumu na temu Štim gitare. Ima, ali nejasno i rasuto. Pominje se često i podrazumeva više pojmova. Te, da li gitara dobro štimuje, te, da li drži štim ako se koristi tremolo... Ono što predlažem je da nam oni koji to znaju, objasne:
Osim klasičnog štimovanja gitare (E-A-D-G-H(B)-E) postoji čitav niz drugih štimovanja (drop D i td.)
Od kako imam gitaru štimujem je na ehgdae i nikada mi nije palo na pamet da od toga odstupim. Molim one učesnike foruma, koji su stekli iskustvo sa drugačijim štimovanjem gitare da nam pišu o:
1. vrstama štimova,
2. poznatim gitaristima koji koriste nestandardne štimove,
3. vrstama muzike koji zahtevaju nestandardne štimove,
4. debljinama žica koje se koriste kod nestandardnih štimova,
5. tehnikama sviranja sa nestandardnim štimovima... i napokon,
6. šta se time dobija.
Hajde, raspalite, uputite nas, pa da probamo. :D :D :D

Critical
PedoBear

Re: Štim gitare

Post by Critical » 11 Jun 2008, 17:58

1. vrstama štimova,
2. poznatim gitaristima koji koriste nestandardne štimove,
3. vrstama muzike koji zahtevaju nestandardne štimove,
4. debljinama žica koje se koriste kod nestandardnih štimova,
5. tehnikama sviranja sa nestandardnim štimovima... i napokon,
6. šta se time dobija.
1. Ne znam koliko ih ima ali posto sad imas i osmozicanih gitara radosti sa stimovima nikad kraja ali,neki koji su bas cesto zastupljeni su Drop D (kada ti je cela gitara u E stimu osim gornje E zice koja je u D tj. D A D G H E') D stim ( svaka zica spustena za ceo stepen ,npr. D G C F A D ,inace ja sam u D,zbog Pantera :mrgreen: ) imas i Drop C (mislim da korn koristi drop C nisam siguran, svejedno isti ti je princip samo sto je gitara u D stimu i onda gornju D spustas za ceo stepen ).... toliko znam o tome ,ko zna vise neka dopunjava:D

2. Dimebag, imas ih dosta u ovoj Black Death muzici :D:D ali ne bih znao , koristila je i metallica na ponekoj pesmi D (mislim da je Fuel u D ali nisam siguran)

3. U svakoj muzici mozes da primenis neki uvrnut stim ,npr nadji na YouTube Andy Mackee (nisam siguran za prezime) -Guitar driffting ,on je u nekom levom stimu koliko sam shvatio....
Ono obicno se koristi spustanje stima u metalu kako bi dobio dublji "tezi" ton za oranje :D

4. Sto se debljina tice ,mozes da uzmes one "nestandardne " tj. da ti donje tri (GHE') budu kao u normalnom stim (0.09) a da ti gornje tri (ili samo E zica ) budu kao za desetke..
U sustini ,ja sam svirao 9-ke ,kako sam presao na D stim stavio sam 10-tke ,ono sto su jace zice to ce bolji zvuk biti kad ih spustas u neki stim koji nije E :D :D

5.Tehnike sviranja :) pa sviras isto ko sto sviras normalno (ovo vazi ako si u bilo kojem drugom stimu osim E ,ne vazi za Drop Stim)
STo se drop stima tiche ,nekima je lakse da tako hvataju kvinte ,zasto ,pa zato sto mozes da ih hvatas jednim prstom, i kao mozes brze da svira, meni je nezgodno dosta :D
Npr. stim je : D A D G H A E (drop D)

pazi sad ,kad ti je gornja E onda ide : E,F , FIs,G ,Gis , (A),B, H ,C,Cis ,D ,Dis , E' Znaci A5 bi bilo E6 (5) i A5 (7) i ako hoces dodas oktavu D4 (7)
ako je gornja D (sto je slucaj u DRop d stimu: D , Dis,E ,F ,Fis,G,GIS ,(A),B,H,C,Cis,D' znaci sad bi a5 u drop D bilo D6 (7) A5 (7) i oktava D4(7)
Kao sto vidis u Drop D lako mozes da uhvatis bilo koju 5-ticu jednim prstom

6.STa se dobija :
1)nekima je lakse tako da sviraju (?)
2) Definitivno se dobija tezi zvuk
3) Neki extremi to rade samo onako da bi bili baje :D

Nadam se da sam uspeo da ti priblizim koliko toliko (tj. koliko sma znao,hahahah) :D
Zamalo da zaboravim ,S.O.A.D. koristi drop stim cesto :D

pozz

Ramirez

Post by Ramirez » 11 Jun 2008, 19:15

Postoje i slucajevi kompozicija za klasicnu gitaru gde se 5 i 6 zica spustaju za stepen,odnosno E=D i A=G.
Recimo :
1. Tango - Francisco Tarrega
2. Menuet G dur,op.11- Fernando Sor
3. Pastorala op. 29 - Benvenutto Terzi...

Ovakav nacin stimovanja pripada kategoriji otvorenih stimova.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 Jun 2008, 19:53

Wikipedia ima brdo objašnjenja i linkova - http://en.wikipedia.org/wiki/Guitar_tunings .

nexus_g

Post by nexus_g » 11 Jun 2008, 22:01

Rocket Roll wrote:Wikipedia ima brdo objašnjenja i linkova - http://en.wikipedia.org/wiki/Guitar_tunings .
Uh, je... čitava nauka :roll:

nexus_g

Post by nexus_g » 11 Jun 2008, 22:07

Critical wrote:

pazi sad ,kad ti je gornja E onda ide : E,F , FIs,G ,Gis , (A),B, H ,C,Cis ,D ,Dis , E' Znaci A5 bi bilo E6 (5) i A5 (7) i ako hoces dodas oktavu D4 (7)
ako je gornja D (sto je slucaj u DRop d stimu: D , Dis,E ,F ,Fis,G,GIS ,(A),B,H,C,Cis,D' znaci sad bi a5 u drop D bilo D6 (7) A5 (7) i oktava D4(7)
Kao sto vidis u Drop D lako mozes da uhvatis bilo koju 5-ticu jednim prstom
U ovome grmu leži "zec". Super objašnjenje! :D

Critical
PedoBear

Post by Critical » 12 Jun 2008, 09:28

Hvala Bogu da si skontao (mislio sam Kako sam dobro objasnio da niko nece shvatiti :mrgreen: )

So My Job here is Done ! ( sad ulazim u kabinu i kao odlecem na neku drugu planetu,bla bla,hahaha)

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 13 Jun 2008, 15:13

ja koristim standardni stim, a kad ocu da nabudzim rif samo opustim e6 u d i super(pretpostavljam da svi to radite).Stimujem je pred pesmu u kojoj mi treba dubina samo tako sto okinem d4 i izjednacim 6-u zicu sa tim tonom-5sekundi
Kad se zezam sa slajdom nastimujem u g-open-oko 30 sekundi,ali ti je potrebna tisina, pa bolje da imas drugu gitaru tako nastimovanu,taj stim koristi kit ricards.
A da, cuo sam da tocak ekserimentise sa raznim stimovima,ako ga neko negde vidi neka ga pita

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 13 Jun 2008, 15:18

Pretpostavljam da ti onda imas neku gitaru bez floating trmoloa... inace video bi kakav P.I.da A. moze da bude "samo otpustiti E zicu u D...

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 13 Jun 2008, 15:21

Ma znam malo se zategnu ostale zice kad opustis e6 ali malo

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 16 Jun 2008, 22:22

Drop D se dosta koristi u sviranju klasične gitare kada su u pitanju barokne kompozicije, jednostavno fali to D u basu ponekad. Sve što sam svirao od Baha i Hendla bilo je sa drop D štimom.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 16 Jun 2008, 23:11

Vidis to nisam znao,ja sam mislio da se uglavnom samo u metalu koristi drop D :D
Sigurno su ti barokni kompozitori bili metalci u dusi :mrgreen: :mrgreen:

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 16 Jun 2008, 23:16

Critical wrote:Vidis to nisam znao,ja sam mislio da se uglavnom samo u metalu koristi drop D :D
Sigurno su ti barokni kompozitori bili metalci u dusi :mrgreen: :mrgreen:
Pa da..sta mislis odakle malmsteen-u ideja da pomesa Bacha i metal.... :lol:

p.s.obrati paznju-malmsteen malim slovom..... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 16 Jun 2008, 23:40

Aj da kazem i ja nesto.
U onom mom metalskom bendu :mrgreen: , gitarista svira H drop, tako da lakse komuniciramo uz moj petozicani bas. Ali! on i najtanacku zicu (to mu dodje I zica, jel), takodje stimuje u H. Tako da konacno dobije sl.:
H Fis H E Gis H (posmatrano odozgo nanize).

E i onda ima tako nekakav hvat (pritisne tu i poneku poziciju na II i III zici) koji mu zamenjuje barihvat (bare, kako se vec kaze).

Critical
PedoBear

Post by Critical » 17 Jun 2008, 00:00

To bi bilo nesto kako duplo Drop H , ima pun qurac stimova ................

Btw,bare se kaze :mrgreen:

Post Reply