Devetke ili desetke
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- johnny_b_good
Devetke ili desetke
Koja je razlika u zicama osim debljine?Ima li je?
Re: Devetke ili desetke
drugaciji ton, drugaciji feel...
- Guitar_thrill
- MF veteran
mislim da vec ima tema...u svako slucaju velika je razlika u tonu i u osecaju pod prstima (sto bi Duane rekao feel)
-
ja koristim desetke , i plasim se da predjem na devetke ... a i mislim da ne treba .... a ?:) a drug ih svira, i kaze da su mu ove moje teze (valjda je logicno) ... 

- johnny_b_good
Ja ne znam koje imam na gitari jer su vec bile na njoj.Pukla mi je e pa sam sad kupio devetku pa je stavljam.Jednu desetku koju sam imao bila je 0.25 a ova devetka 0.23.Nije neka razlika?
nista ispod desetki! sto deblja zica to bolji ton! 

- Rock`n`Roller
- MF veteran
Pravilo-kupish gitaru i odmah stavljash novo pakovanje 
Ja na akusticnoj drzim 10 a na ibanezu su bile 9 pa sam njih nastavio... a i radjen je setup za tu debljinu pa ne bih da diram...
Bash me interesuje kakva ce biti zvucna razlika ako promenim na 10?!

Ja na akusticnoj drzim 10 a na ibanezu su bile 9 pa sam njih nastavio... a i radjen je setup za tu debljinu pa ne bih da diram...
Bice razlike, ali ce ti biti teze da svirash (pogotovo bendujesh), a i onda mora da se radi setup celokupne gitare...Rock`n`Roller wrote:Pravilo-kupish gitaru i odmah stavljash novo pakovanje
naviknes se posle nedelj' dana... i onda uzmes 9 i savijas ih ko bebinu karlicu... meni je cak lakse da bendujem 10... sad kontam da nabavim neku bolju kosku pa predjem na 11 posto u ovu kosku nemere...Rax13 wrote:Bice razlike, ali ce ti biti teze da svirash (pogotovo bendujesh), a i onda mora da se radi setup celokupne gitare...Rock`n`Roller wrote:Pravilo-kupish gitaru i odmah stavljash novo pakovanje
Po meni, zavisi i od proizvodjaca i od debljine, a i logicno od motanja - znaci i zvuk i osecaj 

Mislim da zavisi i od gitare. Recimo moja gitara ima skalu 24.75" i na njoj mi je i .010 malo mlitavo, pa koristim .011 ali na 25,5" skali mi .010 odgovaraju savrseno.
- Highway One
Pa shta je ovo
Teretana ili sviranje gitare , po mojoj logici , shto lakshe to bolje
U principu meni nije teshko da sviram i na 10 i na 9 (imso sam ih na gitari), ali sviram na osmicama jer mi je lakse da podizem zice
U principu meni nije teshko da sviram i na 10 i na 9 (imso sam ih na gitari), ali sviram na osmicama jer mi je lakse da podizem zice
ali tvoja logika skroz mashi poJentu... da 11 zvuci kao i 8, pa verujem da bi 95% ljudi sviralo 8... al zvuk... tanak na 8... sa 11 je to vec druga prica, a razlika 8 i 11 je verovatno 2 nedelje dobrog sviranja... sto nema nikakve veze sa teretanama i kurchenjem...Highway One wrote:Pa shta je ovo

Ne samo to, nego uopste nije preporucljivo na elektricne gitare stavljati .013 bez konsultacija sa nekim ko se dobro razume u konstrukcije gitara. Da li je mit ili ne, tek ja se secam neke stare price da je SRV Strat imao drugacju sipku u vratu, i modifikacija je posebno radjena da bi izdrzalo tenziju .013 zica. Ima li neko info po tom pitanju?
Ja mislim da su debele zice keva, i mnogo zalim sto vise nemam ni jednu akusticnu jazzy gitaru, nego samo dreadnought gitaru, koja po meni ne radi bas dobro sa debljim zicama od .011, ali na akusticnoj sam svirao i .013 i to mnogo doprinosi tonu. Na elektricnoj sam samo kao klinac svirao .009 i vrlo brzo odustao, nisu mi nikako odgovarale.
Ja mislim da su debele zice keva, i mnogo zalim sto vise nemam ni jednu akusticnu jazzy gitaru, nego samo dreadnought gitaru, koja po meni ne radi bas dobro sa debljim zicama od .011, ali na akusticnoj sam svirao i .013 i to mnogo doprinosi tonu. Na elektricnoj sam samo kao klinac svirao .009 i vrlo brzo odustao, nisu mi nikako odgovarale.
- DrGreenthumb
- MF veteran
Da,da potrebna je prava muskarcina da bi se savladalo tih 0.02 inca metala... Hocete ton debeo kao Siffredi-ev? 11-ice EOD...