Humbuckeri na Stratu (i druga poboljšanja)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Mile

Humbuckeri na Stratu (i druga poboljšanja)

Post by Mile » 04 Dec 2008, 08:52

Hteo sam da ostavim na http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... 2&start=15 ali je tema zakljucana.
Rocket Roll-e mene zanima sto sta vezano za ovo... Naime, zelja mi je da dobijem i single i humove na jednoj gitari.

Imam squera i strata i na obe gitare sam skroz spustio srednji pick up jer me nervira. Volim da ispod trzalice nemam nista a srednji dolazi tacno na mesto gde najcesce okidam zice. Drugi razlog je sto mi se zvuk tog magneta ne svidja ni na jednoj gitari. Zvuk bridge i neck pick upova mi je OK. Medjutim, voleo bih da mogu da sa njima dobijem i "masniji" ton sto slicniji, recimo, Gibson custom-u... (znam, znam, i tata bi sine... :)

Ideja mi je sledeca. Uzeo bih magnete za bridge i neck:

1. JB Jr.™ SJBJ-1 -(High output single-coil-size "rails" humbucker. Great for everything from heavy blues to heavy metal. )
2. Li'l Screamin' Demon SLSD-1 (Moderate output single-coil-sized humbucker. Great for classic rock, jazz-rock fusion, heavy rock and aggressive instrumental rock. )
(http://www.seymourduncan.com/products/e ... php?page=2)

Zatim bih uzeo i onaj Fender "S-1"! switching system " Mislim na elektroniku, dugmice i povezivanje i dao bih nekom majstoru da mi ih poveze kao sto strat povezuje svoje HH modele (http://www.fender.com/products/s1/pdf/A ... 1-7100.pdf)

Moje pitanje je da li bih na taj nacin zadrzao zvuk Strata (kada se ti pickupovi koriste kao singl) i da li bi ti, da kazem, mali humbaker dali priblizan ton onima sirokim i velikim kao sto su na Les Paulu.
Takodje, inetersuje me misljenje da li to vredi truda i ulozenog novca? Prvo bih to sve probao na Squeru.

Pozdrav

Rocket Roll

Re: Humbucker-i na Stratu

Post by Rocket Roll » 04 Dec 2008, 09:50

Ako hoćeš gitaru sa hambakerima, kupi gitaru sa hambakerima. Sve te modifikacije bi koštale puno, a rezultatima možda ne bi bio zadovoljan.

Takođe, pretraži Forum pre nego postaviš pitanje, naći ćeš da smo mnoge slične teme već obradili.

Mile

Post by Mile » 04 Dec 2008, 10:02

OK, havala i izvinjavam se ako je ovako nesto vec bilo. Ipak je ovo veliki forum i treba mi dva meseca da sve procitam...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Dec 2008, 10:36

Nema na čemu. Btw - da li bi zadržao zvuk Strata kada splituješ te hambakere - ne znam. Dobio bi nešto slično Stratu, to sigurno, ali verujem da i za to važi ona izreka "Jack of all trades, master of none".

Mile

Post by Mile » 04 Dec 2008, 12:07

Rekao bih da ovaj tip ima bas lep zvuk. (Da nema slike ja ne bih znao da provalim da li je to Strat ili 335 ili sta ja znam)
http://www.youtube.com/watch?v=MQUxJYLVCpQ
Ili ovaj. K'o pravi strat :)
http://www.youtube.com/watch?v=C-CYbGjZMX8

Ako je to taj zvuk, onda kad su ukljuceni humbuckeri imam nesto sto obican strat nema. Zar ne?

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 04 Dec 2008, 13:08

alzo

Post by alzo » 04 Dec 2008, 13:14

Dimarzio ima bluesbucker koji sam ugradio na HSS Ibaneza i on ima zvuk slican P 90 magnetima i
moze da se poveze da radi kao ham i kao singl.....meni se svidja njegov zvuk a cak ima razlike
na koju stranu je okrenut "vruci" kraj...daje drugu boju tona......ostriju ili topliju.......

http://www.dimarzio.com/site/pickups/#/pickups/

Mile

Post by Mile » 04 Dec 2008, 14:41

Raz13, hvala za link. Ovaj tip ima stratokasterskiji zvuk od obe moje gitare zajedno.
Alzo, hvala ti. Nisam ni znao da postoje humbuckeri koji izgledaju kao singl. :) Sa' cu i njih da gledam.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Dec 2008, 14:46

Mile wrote:Ovaj tip ima stratokasterskiji zvuk od obe moje gitare zajedno.
Ne čudi me. DiMarzio Area 67 i ostali magneti Area serije su klasični Strat magneti, doduše noiseless. "Isti otrov, drugačija bočica."

Lepo zvuče na tom YouTubetu, svakako, ali uživo su druga priča. Ja imam DiMarzio Heavy Blues 2 iz te iste "Virtual Vintage" serije (ista konstrukcija, samo "vrelije" namotan). Sad mi je žao što sam davao pare na njega. Znam, znam, AlNiCo II zvuči kao odlična ideja. E, pa, u praksi nije. Vrlo je čudno filtriran, i potreban mu je ili potpuni clean ili ogromna distorzija da bi se ponašao kulturno. Pritom mu svaki, pa i najmanji mid-boost otkriva tu zlosrećnu "Filtertron" prirodu. Poslušajte pažljivije overdrajv deo, i čućete (koliko YouTube kvalitet audio zapisa dozvoljava) tu "šupljinu".

Humbuckeri o kojima je reč - u singlecoil formatu, ili regularne veličine - su nešto drugo.

alzo

Post by alzo » 04 Dec 2008, 16:02

Mile wrote:Raz13, hvala za link. Ovaj tip ima stratokasterskiji zvuk od obe moje gitare zajedno.
Alzo, hvala ti. Nisam ni znao da postoje humbuckeri koji izgledaju kao singl. :) Sa' cu i njih da gledam.
Ovaj bluesbucker je ham koji zvuci kao debeli singl, na bridge-u moze ta zvuci kao P90
a na necku ide u ton telecastera....dobar je u HSS kombinaciji....ja sam ga upario sa
dimarzio virtual vintage 54 i virtual vintage blues.......nisam se mnogo igrao tom gitarom
i planiram da rotiram singolvima mesta da vidim sta tju dobiti.......

dweezil

Post by dweezil » 04 Dec 2008, 19:00

Rocket Roll wrote:
Mile wrote:Ovaj tip ima stratokasterskiji zvuk od obe moje gitare zajedno.
Ne čudi me. DiMarzio Area 67 i ostali magneti Area serije su klasični Strat magneti, doduše noiseless. "Isti otrov, drugačija bočica."
matori zar nisu svi humcanceling magneti za strata humovi, e sad dal imaju coil jedan ispod drugog ili sa strane to je druga prica?! To su sve 4 conductor magneti sto znaci da nisu klasicni singlecoil, sem po izgledu.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Dec 2008, 19:30

Da, jesu, ali Virtual Vintage linija nije napravljena da imitira zvuk humbuckera - a to je ovde tema.

Ista priča važi za Lace Sensore, EMGovu SA seriju, Fenderove Hot Noiseless, SMC Noiseless i Vintage Noiseless magnete, Kinmanove magnete... To je jedna vrsta magneta ("singlecoil noiseless"), a stvari kao Seymour Duncan Lil' 59 su druga vrsta magneta ("humbuckers in singlecoil format").

dweezil

Post by dweezil » 04 Dec 2008, 21:45

pa nije napravljena da imitira ali svi DiMarzzio humcanceling magneti su u stvari humbuckeri. Kinmani su takodje humovi matori, neznam dal bash svi modeli ali dosta ima humova u single formatu. A to noiseless u principu nista ne znaci, cim ima dva coila nije single coil.

Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Dec 2008, 22:58

dweezil wrote:...DiMarzzio humcanceling magneti su u stvari humbuckeri.
Jesu, naravno. Ali ne rade kao hambakeri, zvuk je suštinski drugačiji. Rade ono za šta su namenjeni - da daju zvuk približan zvuku singlecoil magneta, ali bez šuma.

Btw, Fenderovi Vintage Noiseless i SCN Noiseless neće raditi splitovani, pošto su jezgra jedno iznad drugog. Lace Sensori i EMG SG magneti ne mogu da se splituju ni u teoriji, mislim. Mislim da i za Kinmane važi isto, jer im je dizajn blago zakomplikovan.

dweezil

Post by dweezil » 04 Dec 2008, 23:14

pa kako da ga splitujesh kad ima samo 2 zice?! A to sto su coili jedan iznad drugog, pa logicno bi bilo kad je splitovan da mu radi gornji coil, ali kako da splitujesh magnet koji ima samo 2 zice izvuchene ?!

Post Reply