Gibson / Epiphone FIREBIRD
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Guitar_thrill
- MF veteran
Gibson Firebird
Ovu gitaru nisam video nigde kod nas....tako da nisam imao ni prilike da je sviram, a jako mi se dopada to sto je kako da kazem "drvenasta" ....prosto veliko parce drveta
Da li je neko od vas svirao i kakvi su utisci? Ima li negde kod nas da se kupi i koliko kosta?

- Chord-Master
- MF veteran
Re: Gibson Firebird
Veoma zanimljiva gitara, mada malo suvise neobicnog oblika za moj ukus, rado bih je uzeo ako bih vec imao po jednog Stratoaster-a i jednog Les Paul-a
Ni ja je nikada nisam video kod nas, probaj da se raspitas u Noti, oni valjaju Gibson-e, mozda moze da se poruci kod njih.

Ni ja je nikada nisam video kod nas, probaj da se raspitas u Noti, oni valjaju Gibson-e, mozda moze da se poruci kod njih.
- Guitar_thrill
- MF veteran
E da, i meni je oblik malo preteran, ali to mi je omiljena od tih preteranih, u poredjenju sa Flying V koji mi se uopste ne dopada.....inace cini mi se da ta gitara mnogo lepse izgleda kada se svira nego kada stoji sama bez gitariste....prvi put sam video na onom koncertu Lynyrd Skynyrd kad je onaj gitarista sto je pre svirao u Black Foot (ne mogu da ze setim imena) svirao,i od tada sam prosto odusevljen 

- Chord-Master
- MF veteran
Guitar_thrill wrote:onaj gitarista sto je pre svirao u Black Foot (ne mogu da ze setim imena)
Ricky Medlock?
Koliko znam postoje tri modela Gibson-ovog Firebird-a: Firebird Studio, Firebird V i Firebird VII. Mislim da su Studio i V veoma slicni, dok Firebird VII ima tri humbuckera umesto dva i kratku tremolo rucicu
Inace gitara je pravljena od mahogany-ja, stoga pretpostavljam da je veoma teska, i naravno ima set-in vrat kao i sve ostale Gibson-ove gitare.
Na Gibsonovom sajtu pise da Studio kosta 1.868$, V kosta 2.682$, a VII 3.265$. To je sajt za americko trziste.
- Guitar_thrill
- MF veteran
E da, Medlock !!!
Ajoj, za te pare necu ni da mastam o toj gitari, bar jos par godina
inace meni ne smeta kad je gitara teska, cak sta vise volim to, ne znam zasto lagane gitare mi nekako deluju manje pouzdano, ali to je naravno samo u mojoj glavi
Ajoj, za te pare necu ni da mastam o toj gitari, bar jos par godina

inace meni ne smeta kad je gitara teska, cak sta vise volim to, ne znam zasto lagane gitare mi nekako deluju manje pouzdano, ali to je naravno samo u mojoj glavi

- Chord-Master
- MF veteran
Guitar_thrill wrote:Ajoj, za te pare necu ni da mastam o toj gitari, bar jos par godina
Sta da ti kazem, osim: Gibson...
Sumnjam da bi kod nas prosao mnogo jevtinije i kad bi uspeo da je nabavis, stavise, verovatno bi je jos i vise platio.
Iskreno, mislio sam da nije toliko skupa jer je, pored Les Paul-a, SG-ja, Explorer-a i Flying V-a, model Firebird najmanje popularan, ali nista od toga, ovi u Gibsonu su stvarno mnogo bezobrazni.
Sve nesto cekam da pocnu da izbacuju gitare nizeg nivoa, koje ce manje da kostaju, za one koji ne mogu sebi da priuste gitaru od minimum 2.000e, ali jok... Fender je to davno uradio, odnosno od kada imaju americke i meksicke gitare, medjutim cini mi se da je Rocket jednom rekao (mnogo ga nesto citiram danas, ima da me tuzi covek

Istina je da ga je lakse preprodati kasnije.
Nego, pravi li iko kopije Firebird-a?
Sad mi pade na pamet, kako nikada nisam video nijednu.
- Guitar_thrill
- MF veteran
e ni ja nisam video, mozda Epiphone, mada ne verujem .......bas cu da pogledam......
- Chord-Master
- MF veteran
Ah, da Epiphone, oni sigurno imaju.
Ni to ti nije lose resenje, mada je kvalitet Epiphone-a veoma diskutabilan, naslusao sam se prica i toga kako je gitara odlicna i toga kako je sranje.
Ne znam, ja sam svojevremeno probao Gibson Les Paul Stanard u Mitrosu, nije toliko losa gitara, mada je gotovo neophodno da se smesta promene odredjeni delovi hardware-e, a ni magneti nisu nesto posebno.
Opet sa druge strane, s obzirom da je to direktno Gibson-ova podfirma, cene im nisu uopste lose.
Ni to ti nije lose resenje, mada je kvalitet Epiphone-a veoma diskutabilan, naslusao sam se prica i toga kako je gitara odlicna i toga kako je sranje.
Ne znam, ja sam svojevremeno probao Gibson Les Paul Stanard u Mitrosu, nije toliko losa gitara, mada je gotovo neophodno da se smesta promene odredjeni delovi hardware-e, a ni magneti nisu nesto posebno.
Opet sa druge strane, s obzirom da je to direktno Gibson-ova podfirma, cene im nisu uopste lose.
Mislis na epiphone?Chord-Master wrote:ja sam svojevremeno probao Gibson Les Paul Stanard u Mitrosu, nije toliko losa gitara, mada je gotovo neophodno da se smesta promene odredjeni delovi hardware-e, a ni magneti nisu nesto posebno.
- Guitar_thrill
- MF veteran
Ja sam probao isto EPiphone Standard Les Paula i gitara je relativno uzasna.....za tu cenu za koju je taj lik prodavao (500e) je nikada ne bih kupio, bolji mi je bio neki SX Les Paul sto su ga prodavali za duplo manje.....
- Chord-Master
- MF veteran
Da Epiphone, izvinjavam se zbog greske...Funkomat wrote:Mislis na epiphone?Chord-Master wrote:ja sam svojevremeno probao Gibson Les Paul Stanard u Mitrosu, nije toliko losa gitara, mada je gotovo neophodno da se smesta promene odredjeni delovi hardware-e, a ni magneti nisu nesto posebno.
Guitar-thrill wrote:Ja sam probao isto EPiphone Standard Les Paula i gitara je relativno uzasna.....za tu cenu za koju je taj lik prodavao (500e) je nikada ne bih kupio, bolji mi je bio neki SX Les Paul sto su ga prodavali za duplo manje.....
Svakako... mogu se naci bolje kopije za te pare.
- (Old)Fisherman
Tacno, Epiphone proizvodi i Firebird-a i to u sve tri kombinacije - Studio, V i VII. S tim sto se Studio serija proizvodi kao "Worn" varijanta finisha. Kod Epiphon-a, svi modeli su sa hambakerima, dok Gibson pravi varijante sa hambakerima, ali i jedino potpuno autenticno reizdanje originalnog Firebird-a (sa mini-hambakerima (Firebird V)).
Mala napomena zainteresovanima: najrealnije evropske cene novih Gibsona i Epiphona mozete naci na sajtu najvece prodavnice instrumenata u Evropi - Music Store-a iz Kelna (www.musicstore.de). Cena Epiphone Firebird Studio Worn finish - 439 evra; cena Gibson Firebird Studio - 1.499 evra; cena Gibson Firebird V Cherry - 2.149 evra; cena Gibson Firebird V VSB - 1.899 evra...sto ce reci, nisu toliko ni skupi (dobro, jesu za nas u Srbiji, ali generalno za gradjane EU bas i nisu).
E sad, iako me niko nije pitao za to, malo cu da filozofiram na temu Firebird-a...
Interesantna stvar vezana za Gibson Firebird je i nacin sastavljanja gitare i po tome je ovaj model izuzetak u dosadasnjoj Gibsonovoj proizvodnji - i telo i vrat su, ocekivano, mahagoni, ali telo je sastavljeno iz tri dela, a vrat iz devet slojeva mahagonija. Centralni deo tela gitare predstavlja uzduzni komad mahagonija na kome se sve nalazi (vrat, magneti, bridge, kobilica i oba strap button-a), a bocni delovi tela su zalepljeni za njega (sto mozete i videti na gitari jer je taj srednji deo namerno vislji od bocnih delova tela). Po recima proizvodjaca, vezanih za prvo originalno izdanje ovog modela, takva konstrukcija tela u kombinaciji sa mini-hambakerima daje izuzetno originalan zvuk sa fantasticnom rezonancijom samog tela.
Druga interesantna stvar vezana za ovu gitaru je da ovaj oblik koji nama izgleda normalan uvek nosi i oznaku "Reverse stock", sto oznacava da ima obrnutu glavu jer je Firebird jos u toku razvoja bio zamisljen da se svira obrnuto, tj. da mu telo stoji obrnuto (time podseca na Fender Jazzmaster-a), pa bi samim tim glava stajala normalno sa civijama na gornjoj strani glave (slicno Fenderovoj glavi). Jedno vreme se proizvodila i u toj varijanti (nisam siguran, ali mislim da je nosila oznaku III), ali jako malo ih je ostalo...mislim da Gibson vec jako dugo godina nije napravio nijedanu takvu (jedini od novijih muzicara koji je svira je Warren Haynes, sto se moze videti i na DVD-ju Gov't Mule-a). Naravno, vrlo brzo posle Firebird-ovog izlaska na trziste videlo se da se gitaristima puno vise svidja oblik, odnosno, polozaj gitare koji i danas smatramo normalnim (a ta cinjenica je ubrzo upotrebljena i za dizajn Explorer-a).
Treca interesantna stvar je da Gibson dobrih 15-tak godina uopste nije proizvodio Firebird-a, a za to vreme je Epiphone preuzeo sklapanje iste. Posto je u medjuvremenu poraslo interesovanje za ovaj model i Gibson ju je ponovo uvrstio u katalog.
Ne treba gresiti u vezi Epiphone-a...pojedine serije stvarno nisu bog zna sta (Special II, G-400, Studio i LP Standard...mada se i tu moze probrati vrlo dobrih komada), ali su zato neke druge serije izuzetno dobre sto se tice kvaliteta izrade i zvuka (LP Custom, 335 DOT, Sheraton, Elitist, Wylde Custom, '56 Gold Top, itd.).
Na kraju, koliko ja znam, samo nekoliko Gibson Firebird-a ima u nasoj zemlji...niko ih ne uvozi, a vecina postojecih je kupljena jos 70-tih. Ne uvozi se cak ni Epiphone-ov Firebird, iz meni nejasnih razloga...
Ajd' pozdrav svima...
Mala napomena zainteresovanima: najrealnije evropske cene novih Gibsona i Epiphona mozete naci na sajtu najvece prodavnice instrumenata u Evropi - Music Store-a iz Kelna (www.musicstore.de). Cena Epiphone Firebird Studio Worn finish - 439 evra; cena Gibson Firebird Studio - 1.499 evra; cena Gibson Firebird V Cherry - 2.149 evra; cena Gibson Firebird V VSB - 1.899 evra...sto ce reci, nisu toliko ni skupi (dobro, jesu za nas u Srbiji, ali generalno za gradjane EU bas i nisu).
E sad, iako me niko nije pitao za to, malo cu da filozofiram na temu Firebird-a...
Interesantna stvar vezana za Gibson Firebird je i nacin sastavljanja gitare i po tome je ovaj model izuzetak u dosadasnjoj Gibsonovoj proizvodnji - i telo i vrat su, ocekivano, mahagoni, ali telo je sastavljeno iz tri dela, a vrat iz devet slojeva mahagonija. Centralni deo tela gitare predstavlja uzduzni komad mahagonija na kome se sve nalazi (vrat, magneti, bridge, kobilica i oba strap button-a), a bocni delovi tela su zalepljeni za njega (sto mozete i videti na gitari jer je taj srednji deo namerno vislji od bocnih delova tela). Po recima proizvodjaca, vezanih za prvo originalno izdanje ovog modela, takva konstrukcija tela u kombinaciji sa mini-hambakerima daje izuzetno originalan zvuk sa fantasticnom rezonancijom samog tela.
Druga interesantna stvar vezana za ovu gitaru je da ovaj oblik koji nama izgleda normalan uvek nosi i oznaku "Reverse stock", sto oznacava da ima obrnutu glavu jer je Firebird jos u toku razvoja bio zamisljen da se svira obrnuto, tj. da mu telo stoji obrnuto (time podseca na Fender Jazzmaster-a), pa bi samim tim glava stajala normalno sa civijama na gornjoj strani glave (slicno Fenderovoj glavi). Jedno vreme se proizvodila i u toj varijanti (nisam siguran, ali mislim da je nosila oznaku III), ali jako malo ih je ostalo...mislim da Gibson vec jako dugo godina nije napravio nijedanu takvu (jedini od novijih muzicara koji je svira je Warren Haynes, sto se moze videti i na DVD-ju Gov't Mule-a). Naravno, vrlo brzo posle Firebird-ovog izlaska na trziste videlo se da se gitaristima puno vise svidja oblik, odnosno, polozaj gitare koji i danas smatramo normalnim (a ta cinjenica je ubrzo upotrebljena i za dizajn Explorer-a).
Treca interesantna stvar je da Gibson dobrih 15-tak godina uopste nije proizvodio Firebird-a, a za to vreme je Epiphone preuzeo sklapanje iste. Posto je u medjuvremenu poraslo interesovanje za ovaj model i Gibson ju je ponovo uvrstio u katalog.
Ne treba gresiti u vezi Epiphone-a...pojedine serije stvarno nisu bog zna sta (Special II, G-400, Studio i LP Standard...mada se i tu moze probrati vrlo dobrih komada), ali su zato neke druge serije izuzetno dobre sto se tice kvaliteta izrade i zvuka (LP Custom, 335 DOT, Sheraton, Elitist, Wylde Custom, '56 Gold Top, itd.).
Na kraju, koliko ja znam, samo nekoliko Gibson Firebird-a ima u nasoj zemlji...niko ih ne uvozi, a vecina postojecih je kupljena jos 70-tih. Ne uvozi se cak ni Epiphone-ov Firebird, iz meni nejasnih razloga...
Ajd' pozdrav svima...
- Chord-Master
- MF veteran
(Old)Fisherman wrote:Na kraju, koliko ja znam, samo nekoliko Gibson Firebird-a ima u nasoj zemlji...niko ih ne uvozi, a vecina postojecih je kupljena jos 70-tih. Ne uvozi se cak ni Epiphone-ov Firebird, iz meni nejasnih razloga...
Chord-Master wrote:jer je, pored Les Paul-a, SG-ja, Explorer-a i Flying V-a, model Firebird najmanje popularan
Verovatno zbog ovoga.

- Jimmy page
Jel moze neko da kaze neshto o epiphone firebird studio?????
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Gibson / Epiphone FIREBIRD
Cudno mi je da se ova gitara jako malo pominje ili se uopste ne pominje....Da li neko voli ove gitare?

Ja bih jako voleo imati jednu...
Sto kaze Craig iz South Park "I would be soooo happy" 
Takodje i da li neko zna gde moze da se kupi ova gitara (bar Epiphone)...

Ja bih jako voleo imati jednu...

Takodje i da li neko zna gde moze da se kupi ova gitara (bar Epiphone)...