Drvo za gitaru???
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Drvo za gitaru???
Razmisljem da jednog lepog dana napravim sebi el. gitaru (ne verujem da ce biti u skorije vreme) pa me zanima koje drvo je najbolje uzeti i gde moze da se nabavi??
Re: Drvo za gitaru???
Drvo za telo?Drvo za vrat?Nesto tipa strat, ili primera radi lp?Kakav zvuk zelis da postignes?
Malo opsirnije...
Malo opsirnije...
Svako drvo daje drugaciji zvuk,izbor za body gledas nekao uskladiti prema zvuku koji zelis.Ako zelis da ti magneti diktiraju zvuk,najbolje radi od lipe (basswood),jer je lipa jedno od najneutralnijih drva. Vrat se pravi najcesce od javora, fretboard moze biti ruzino drvo,eboni,javor..
Ja sam jednu tresnju odrezao u dvoristu,ima vec 2 god,moram izrezat to deblo pa cu od toga raditi gitaru..
Nisam jos vidio el gitaru od tresnje,pa me bash zanima..
Ja sam jednu tresnju odrezao u dvoristu,ima vec 2 god,moram izrezat to deblo pa cu od toga raditi gitaru..
Nisam jos vidio el gitaru od tresnje,pa me bash zanima..
Tresnja zvuci kao Jova na steroidima, sa izrazenim dubokim i srednjim (makar po mom misljenju)
Alder - Cist ton, pun visokih, malo midova i basova (Strat).
Basswood - Izrazeni midovi, osrednje zaobljeni visoki, zategnuti niski (Ibanez RG).
Mahogany - Jako izrazeni niski, midovi i visoki dosta zaobljeni i malo mutniji, mnogo sustaina (Gibson LP).
Eto neshto osnovno...
Basswood - Izrazeni midovi, osrednje zaobljeni visoki, zategnuti niski (Ibanez RG).
Mahogany - Jako izrazeni niski, midovi i visoki dosta zaobljeni i malo mutniji, mnogo sustaina (Gibson LP).
Eto neshto osnovno...

To sto ti pricas definitivno nije Alder vec bi pre bio Javor.Alder je prilicno neutralan.Rax13 wrote:Alder - Cist ton, pun visokih, malo midova i basova (Strat).
A da greshka... Ja sam mislio na javor (maple).vbraca wrote:To sto ti pricas definitivno nije Alder vec bi pre bio Javor.Alder je prilicno neutralan.Rax13 wrote:Alder - Cist ton, pun visokih, malo midova i basova (Strat).
Totalno sam zaboravio za ovo... http://www.jemsite.com/jem/wood.htm
Pa iskreno nemam odredjeni zvuk koji bi hteo da postignem, nisam mislio o tome uopste, ali sad za telo razmisljem o lipi posle ovoga sto sam procitao u postovima!
Gde ste vi nabavljali drvo i po koje su cene?
I naravno hvala svima na savetima!!!
Gde ste vi nabavljali drvo i po koje su cene?
I naravno hvala svima na savetima!!!
j**** ti gramatiku i po kojim cenama? 

Pravljenje gutare je uvek experiment i moras biti spreman i na
uspeh ali i na razocarenje......ja imam rucno pravljenog telecastera od mahagonija,
pravio mi ga je moj drug Shanjika i to je gitara koja svira drugacije od standardnog
teleta......mahagoni radi svoje i sa EMG aktivnom strujom ume da zazvuci kao
dobra akustara kad malo zavrnes magnete.......u osnovi ima onaj twang ton ali je
on nekako sirok u odnosu na standardnog telca.....neko ko zeli klasican tele ton
bi mozda bio razocaran ali meni je to sto zvuci drugacije bas cool.....
uspeh ali i na razocarenje......ja imam rucno pravljenog telecastera od mahagonija,
pravio mi ga je moj drug Shanjika i to je gitara koja svira drugacije od standardnog
teleta......mahagoni radi svoje i sa EMG aktivnom strujom ume da zazvuci kao
dobra akustara kad malo zavrnes magnete.......u osnovi ima onaj twang ton ali je
on nekako sirok u odnosu na standardnog telca.....neko ko zeli klasican tele ton
bi mozda bio razocaran ali meni je to sto zvuci drugacije bas cool.....
ako ces na to telo od basswooda stavljati humbuckere onda ok, ali mislim da telecaster od lipe sa single coilima i nije bash najbolja kombinacija. A sto ne razmislis o jasenu, nije ga toliko nemoguce naci kod nas.
@alzo a sta si uradio sa Twang King-ovima?! poz
@alzo a sta si uradio sa Twang King-ovima?! poz
za sad nista.......mozda odlucim da mi Shanji spakuje jos jednog
telca al od javorovine....a cak se nosim mislju da eventualno narucim
i onaj Bugsby......samo da se malo izvucem iz nekih obaveza (citaj dugova prema banci).....
pa nek ide zivot.........

telca al od javorovine....a cak se nosim mislju da eventualno narucim
i onaj Bugsby......samo da se malo izvucem iz nekih obaveza (citaj dugova prema banci).....
pa nek ide zivot.........

Da stavio bi humbuckere! A video sam da je lipa dobra za obradu posto bi voleo da se oprobam u pirografiji a mozda i u duborezu!
To bi bila gitara iz snova, sad je bas zamisljam!
To bi bila gitara iz snova, sad je bas zamisljam!

sa humovima je ok. I mekana je za obradu i lagana je. poz 

Lipa je dobar izbor za samogradnju jer je mekana i laka za obradu. Ako nemaš profesionalne strojeve i alate sa drvima koja spadaju u hardwood (mahagonij, javor pa čak i joha i jasen) ćeš se namučiti. U ovom članku imaš jako dobro objašnjeno koja se drva koriste za gitaru i koje su im fizičke i tonske karakteristike
http://www.glazbeni.org/drvo-za-gitaru- ... teristike/
http://www.glazbeni.org/drvo-za-gitaru- ... teristike/