Popravka gitare (potenciometri i ožičenje Les Paul klona)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

sarchurator

Popravka gitare (potenciometri i ožičenje Les Paul klona)

Post by sarchurator » 11 Feb 2009, 21:43

Imam staru gitaru koja ima veoma veliki znacaj za mene,jer sam na njoj ucio da sviram.Gitara nije u tako losem stanju,ali njena elektronika jeste.Ima dva hambuckera,i oba rade,ali potenciometri nisu u redu,kao ni svitch za prebacivanje izmedju magneta.Jednom sam se naljutio i poskidao svu elektroniku tako da su ostale samo zice od magneta.Zanima me da li moze neko da mi kaze koje potenciometre da kupim,koj switch,koliko to kosta.Najvise bi mi znacilo da mi neko nacrta semu spajanja potenciometara i magneta.Evo slike gde je nekad bila elektronika:
Image

mislim_stvarno

Re: popravka gitare

Post by mislim_stvarno » 11 Feb 2009, 22:27

Nisi rekao nista konkretno, pa ces takav odgovor dobiti :D

Salim se, ali trazi po netu ili seymour duncan wiering diagrame ili konkretne seme za tvoju gitaru.
Najbitnije ti je da nadjes nesto sto slicnije tvojoj gitari (da ima sto slicnije kontrole, volume i tone), pa nije mnogo bitno da li je isto tako u originalu...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 12 Feb 2009, 00:11

Da li je imala tri ili četiri potenciometra? Ako je imala četiri, klikni ovde i radi po tome: http://www.seymourduncan.com/support/wi ... h_2v_2t_3w

Delove možeš da kupiš u Marićevom Muzičkom Servisu, u MixMusicu ili u Music Media Centru (proguglaj).

sarchurator

Post by sarchurator » 12 Feb 2009, 08:18

ima tri potenciometra,jedan volume i dva tone,i imao je neki svitch koji se okrece nalevo ili nadesno.Koje potenciometre da kupim,a da su po vama dobri?
Trazio sam po netu dijagrame,ali nikako nisam mogao da nadjem za ovu gitaru

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 12 Feb 2009, 09:05

Onda ti treba ovaj dijagram: http://www.seymourduncan.com/support/wi ... h_1v_2t_3w

Ići ćeš tamo gde sam ti rekao da ideš i kupićeš one potenciometre koje ti daju kada im kažeš "trebaju mi potenciometri za električnu gitaru, tri komada, 500K logaritamski." Mogu ovu rečenicu da ti proširim na pet strana, uključujući detaljnu raspravu o ekonomskoj situaciji Srbije, lament nad uvozom materijala za elekroniku na području bivše Jugoslavije i dijagrame odziva potenciometara raznih proizvođača, od DiMarzia do Alphe, ali suština će biti ista - ići ćeš tamo gde sam ti rekao da ideš i kupićeš one potenciometre koje ti daju kada im kažeš "trebaju mi potenciometri za električnu gitaru, tri komada, 500K logaritamski."

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 12 Feb 2009, 09:58

Ta gitara je bugarska Kremona :D , nisi morao da se stidis, nije to nista strasno :) Bila je i jedna takva kod mene, i taman sam resio da je renoviram skroz, al uzeli mi dusmani... Vlasnik se setio da mu kao treba, iako taj shitic na trzistu ne bi mogao da dostigne cenu vecu od 30evra. A bilo me sramota da mu ponudim tu cifru... :( Mozda ga i zovnem...
Ali, ima neki smek i moze da radi vrlo pristojno. Na toj "mojoj", komad javora od kojeg je bio izradjen vrat je bio extra super. Nigde cvoric, godovi lepi i paralelni, kao da su ga birali za gitaru od iljadu evra.

Nego da ne spemujem vise. Ta gitara ima odvojene kablove za svaku polovinu hambacker-a (kao da ima cetiri odvojena magneta), pa su mogucnosti povezivanja neogranicene. U svakom slucaju, ja bih napravio neko splitovanje hamova u singlove, a i promena paralelne i serijske veze moze da bude interesantna. (Ma nesto slicno je i radio taj petopolni prekidac koji je bio na gitari. Mozda da pronadjes neku slicnu semu sa Seymour-ovog sajta i vidis da li taj stari switch moz da se upasuje u skladu sa semom i posle kupis onaj chicken head za odozgo.) Izvinjavam se sto sam zakoplikovao temu, samo sam se ja nesto lozio tako da to uradim kada sam bio u ovoj situaciji.
Ma jednostavno moze da se uzme i neka PRS sema, samo da ti se uklopi taj stari switch (a trebalo bi da se uklopi, samo da odredis koji je koji pin putem multimetra...)
Npr, ovako nesto:
http://www.seymourduncan.com/pdfs/suppo ... e_5way.pdf

sarchurator

Re: Popravka gitare (potenciometri i ožičenje Les Paul klona)

Post by sarchurator » 12 Feb 2009, 10:11

Stari svitch je otisao u tri lepe,kad sam je otvorio video sam da je prethodni vlasnik nesto karabudzio i da svitch nije u dobrom stanju,a kod sam probao da ga skinem on mi se jednostavno raspao u rukama!!!!!!!!!!Znaci propas!!!!!Tako da mogu odmah da otpisem taj stari svitch,i moram da uzmem nov,ali neznam koji.Da li bi njemu dobro dosao neki svittch na foru les paula ili neka druga kombinacija?Inace vrat gitare,kao i sama gitara su ocuvani extra.
P.S. Nije da se stidim moje prve zene,ali sam mislio da niko nije cuo za kremonu,bez uvrede :D :D :D :D

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 12 Feb 2009, 10:58

Ja glasam za 5-way switch. Mogu da se naprave zanimljive kombinacije, a nekako mi je i u duhu same gitare...
A naravno moze da se upasuje i bilo koji drugi.
Trebalo bi da moze da se kupi u istim ovim radnjama koje spomenu Rocket.

sarchurator

Post by sarchurator » 12 Feb 2009, 11:14

Zanima me,sirac,sta si ti hteo sve da promenis na kremoni?Ja hocu da sredim tu elektroniku,da zamenim civije,mozda jos neku sitnicu.E sad,gitara izgleda malo shit zbog boje,pa me zanima da li mogu da skinem ovu boju koja je sad na njoj i da je ponovo prefarbam.Imam coveka koji bi odradio farbanje,samo ako moze?

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 12 Feb 2009, 12:33

Boja, iliti finish je definitivno najslabiji deo cele ove gitare. Prvo sam pre svega hteo da promenim taj finis.
Lak na vratu deluje kao najgori uljani lak za unutrasnje radove, jos se malte ne poznaju potezi cetke.
Posto je pre lakiranja vrata sa grifom od javora potrebno skinuti pragove (kako bi se skinuo stari lak, je l') onda sam naravno planirao da promenim i pragove. Plus, zato sto su i ovi fabricki odvratno mekani i takoreci mogu noktima da se iscupaju (uz to sam pogledao i gomilu tutoriala i shvatio da to i nije toliki problem i uopste mi nije jasno zasto majstori uzimaju tolike pare za obicnu zamenu pragova). Znaci, u pocetku su u planu bili nov finis, novi pragovi (npr. Dunlop medium, kostaju oko 15evra svega) i kako si sam primetio default elektronika je krsh pa i ona mora da se menja.

Ubrzo potom sam gledao kako je korisnik Nikola_nis poceo da radi Les Paul-a 1:1 (jelte od nista kako bi se reklo), onda sam otisao predaleko i posto sam video da je tako nesto moguce (napraviti gitaru u kucnoj radinosti sa obicnim alatom i od samo par dasaka), i posto su mi jako smetali oni top-ovi, a uz to su se i razlepili (ako bi top-om mogla da se nazove ona sperka preko i ispod tela gitare) menjao bih i to. E onda sam provalio da je cela gitara od panel ploce (vise komada drveta - letvica spojenih furnirom ili sperkom u ovom slucaju, odozgo i odozdo), proradila malo sujeta i vrlo sam se nalozio da celu akciju propratim novim telom od oraha i topom od javora. Zadrzao bih ceo ovaj oblik (cak mi se i vrlo dopada), samo bih novi top napravio da bude zaobljen, archtop takozvani, da ima onaj lepi stomacic kao kod PRS-a ili LesPaul-a.

Zanimljivo, ali magneti su mi se nekako i dopali :) . Sranje su na distu, ali su nekako zanimljivo izmedju singlova i klasicnih humova. Mozda bi se mogli voskirati (to sam pak video kako je Sava na forumu to lepo odradio).

Znaci, sve u svemu nisam normalan i preterao sam (gledam ovaj forumu i samo se lozim) i zbog toga sam celu akciju odlagao do momenta kada je sve propalo... Da sam pre toga poceo da nesto radim i ulazem u gitaru, bilo bi drugacije.

Ako imas ko da ti pomogne sa lakiranjem i ako nece nesto mnogo da te kosta obavezno kreni sa tim. Pragova sto se tice, to nije problem promeniti, vrlo ces lako da skines postojece, probao sam, stvarno mogu da se skinu, ako ne bas noktima, onda ce trik sa grickalicom za nokte da resi stvar. To bi onda vec bila malo ozbiljnija gitara, a sigurno ti je i lepa uspomena...

Evo ti za kraj slike "moje" Kremone i stanju u kakvom je bila kad je cekala na sve te radove:
Image
Image
Image
Image
Image

I da zaboravih, one kapice na potovima koji su dosli uz gitaru, spalio sam cim sam ih video. Odvratno predimenzionirano sranje... :grummel_2:

Pa srecno i slikaj sve sto radis da propratimo to i da te hvalimo i bodrimo :)

sarchurator

Post by sarchurator » 12 Feb 2009, 20:18

Sto se farbanja tice,da li mozes da mi objasnis po postupcima sta sve trebam da radim :?:

P.S. Hvala na slikama sirac :D :D :D

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 12 Feb 2009, 21:56

Pa imo mnogo strucnijih ljudi ovde na forumu, i sa dosta vise iskustva, a ni ja sam nisam hteo u tako nesto da se upustam sam.

Procesljaj malo forum izrada i odrzavanje instrumenata, pa pitaj nesto konkretno ako imas, siguran sam da ce se javiti da ti pomognu.

sarchurator

Post by sarchurator » 12 Feb 2009, 22:18

I jos jedna stavar me zanima.Dok ne budem bio u prilici da odem do Beograda,hocu da sredim gitaru da bih bar malo mogao da je sviram na kompu.E sad,ja zelim da stavim jedan stari 500k potenciometar koji radi,i da prikljucim na njega jedan ham.Posto je sirac imao kremonu,on verovatno zna kako treba ovo da se spoji.Bio sam na seymorovom sajtu,i gledao wiring diagrame,ali ja imam drugaciji raspored zica magneta,pa ne mogu da se snadjem.Evo slika unutrasnjosti gitare,i njen izgled uopste.

Image
Image
Image

sarchurator

Post by sarchurator » 22 Feb 2009, 12:58

Gitra rasturena :D :D :D :D
Sve sam poskidao sa nje,pa je spremam za farbanje
Image
Image
Sto se tice tela gitare,razmisljam da stavim crnu boju,i da malo zaoblim ivice.
Evo slike vrata i fretborda
Image
Zanima me da li moze fretbord da se izbrusi pa da se ponovo izlakira,i da se stave novi pragovi?
Isto hocu da izbrusim vrat,jer je ovaj lak koji se trenutno na njoj nalazi jedan od najlosijih lakova
Image
Slike glave
Image
Image
Ovde neznam sta da radim,pa bih vas zamolio da mi kazete koje civije da stavim,da li da farbam vrat ili ne?

Isto tako bih zeleo da mi na osnovu ovih slika kazete sta biste vi uradili i promenili na ovoj gitari :D :D :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 22 Feb 2009, 13:15

Čisto da znaš, relativno je teško skinuti lak sa vrata - milion šupljina i krivina.

Tu gitaru bi crteži učinili vrlo zanimljivom. Znaš, kao Framus Monterey?

Image

Image

Na taj način, mislim, ne bi bila toliko nekakva gitara koliko neka vrsta umetničkog dela, nešto što ne izlazi iz fabrike. To je odličan način da se podigne vrednost gitari. Možda ne finansijska vrednost... Kako za koga. Znaš li nekog slikara koji je dobar sa akrilom? Nekog autolakirera koji zna da izvede "swirl finish"?

Post Reply