Gibson (ili Epiphone) Firebird

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Nyarlathotep
MF veteran

Gibson (ili Epiphone) Firebird

Post by Nyarlathotep » 12 Feb 2009, 12:16

Drugari, odlucio sam da mozda napokon prelomim stvar, uzmem neku kredu od 1500-2000 evra i za dva meseca u NYC kupim Gibson Firebird V za 1500-1700$, ili da pazarim Epiphone Firebird Studio za 400$ (koji je po recenzijama sa neta vise no solidan - set neck, ali pun mahagoni) i nabudzim mu neke opasne magnete za 200-tinak $. Sad, naravno, druga varijanta je izvodljivija i jeftinija, a opet dobijam solidnu djitru, dok... Gibson, pravi Gibson... ti ime mi odzvanja u glavi skoro 20 godina.

Preneo bih je preko grane avionom i rizikovao da me iscimaju carinici. Ipak, video bih da mi u USA izdaju lazni racun da je djitra polovna i nesto jefintija (u oba slucaja i za Epihone i Gibson), pa ako me navataju - da im platim carinu za manju od realne pune cene.

Da li mozda ovde kod nas neko valja GIbson Firebird? Da li je neko video? Ja nisam. A i pretpostavljam da bi to bio klasican srpski lopovluk - dranje od preko 2000 evra.

Image
Epiphone Firebird Studio (Worn Cherry)

Image
Gibson Firebird V
Last edited by Nyarlathotep on 12 Feb 2009, 12:18, edited 1 time in total.

cccira
MF veteran

Re: Gibson (ili Epiphone) Firebird

Post by cccira » 12 Feb 2009, 12:18

Zasto bas firebird? :)

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 12 Feb 2009, 12:25

stvar ukusa.
obozavam zvuk te gitare.

a iz prakticnih razloga - Firebird ima punu mast Gibsona za high gain rokanje, ali ima i tu latentnu stratoliku nijansu koja se moze naglasiti uz dobar eq. recimo, moj Budda Budwah je neverovatan kad ga samo upalis i ostavis u donjoj poziciji. radi kao najbolji moguci filter-eq, ne jede puno basove i ispuca srednje i visoke, ali tako zvonko i muzikalno da od hambaka napravi maltene fenderoliki singl zvuk. ja sviram mnogo raznoliku muziku i to u najgorim extremima. ova gitara ima rokersku mast i punocu koja je meni potrebna, ali i potencijal da njen zvuk lepo i efektno obradim za razlicite stilove svirke (napr. sa ovim wahom).

na kraju krajeva, jedan je Johnny Winter. ehhehehe....

xspaceman

Post by xspaceman » 12 Feb 2009, 12:26

cccira wrote:Zasto bas firebird? :)
da...zašto??? inace ima ga Anton iz Brejkersa...drugar je imao prilike da ga svira i kaze da je teška ko tuč! :) za ono što tebi treba mislim da je i taj epiphone dobro resenje, pa cak i da se posle reskiras za neku zamenu magneta! ;)

cccira
MF veteran

Post by cccira » 12 Feb 2009, 12:30

Pitam posto je to jako redak izbor gitarista :)
Eee, da ja idem u NY ne bih vec sad razmisljao sta cu da kupim, nego bih probao svaku gitaru koja mi padne saka tamo. Verovatno ces lako naci nesto egzoticnije od firebirda :)

Edit:
pa cak i da se posle reskiras za neku zamenu magneta!
Seymour duncan P-Rails! :mrgreen:

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 12 Feb 2009, 15:58

moguce...
sa sam video neku recenziju na netu... ove neki fensi civije sa Epiphona ne trpe mnogo debele zice, a ja sviram EB 13. moracu na Epiphonu i civije da menjam onda.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 12 Feb 2009, 16:36

Hocu i ja FIREBIRD...Moze epiphone..Meni ok, ja koristim 10ke...:-)

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 12 Feb 2009, 16:40

ja se nadam da cu videti prvu recenziju firebirda kad se vratis iz NY...meni su te gitare lepe,a svidja mi se zvuk od onoga sto sam cuo.... :)

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 12 Feb 2009, 16:49

ah, brate, koliko sam samo recenzija ja ovde obecao, ali sam lenja guzica koja nikako da se iscima par sati sve da odradi. moracu uskoro, dosta toga dugujem... EH Stereo Polychorus, Roger Mayer Mongoose, Buda Budwah, KOrg Kaossilator... jbg, ne smem dalje...

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 12 Feb 2009, 16:51

nemanjavelimirovic wrote:Hocu i ja FIREBIRD...Moze epiphone..Meni ok, ja koristim 10ke...:-)
jbg, ja sviram u C# stimu. nish' bez 13ica.

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 12 Feb 2009, 17:02

kako zvuci Gibson Firebird u rukama majstora...

[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/q9aFHQG7w5E&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/q9aFHQG7w5E&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

sl0e

Post by sl0e » 12 Feb 2009, 17:19

Nyarlathotep wrote:Da li mozda ovde kod nas neko valja GIbson Firebird? Da li je neko video? Ja nisam. A i pretpostavljam da bi to bio klasican srpski lopovluk - dranje od preko 2000 evra.
You've got that right. Verovatno da moze da se naruci preko mitros-a ili music media centra, ali pitanje je koliko bi te izasao instrument. Po meni je bolje da gitaru uzmes u USA. Jedino sto ne znam koliko je carina na instrumente kod nas.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 12 Feb 2009, 17:37

Eee, da ja idem u NY ne bih vec sad razmisljao sta cu da kupim, nego bih probao svaku gitaru koja mi padne saka tamo. Verovatno ces lako naci nesto egzoticnije od firebirda :)
Sa budzetom od 1700$ u NY, moglo bi se naci nesto zanimljivo... :)

Uzmi Gibsona svakako, prkosi krizi, zaduzi se ko covek! :mrgreen:
Kakvi Epiphoni, kakvo budzenje. Posle bi ti opet odzvanjalo "Gibson, Gibson :homer: " u usima, pa bi cekao sledecu priliku da je kupis. :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 12 Feb 2009, 19:23

Gibsonov Firebird V ima mini-hambakere, čisto da spomenem - meni se njihov zvuk dopada, ali meni se dopada i "St. Anger", tako da...

Uradi isto što i Black Keys, uzmi nešto sa dogears (P-90) magnetima. Ovako nešto: http://guitars.musiciansfriend.com/prod ... sku=517059

Image

xspaceman

Post by xspaceman » 12 Feb 2009, 19:35

Rocket Roll wrote:Gibsonov Firebird V ima mini-hambakere, čisto da spomenem - meni se njihov zvuk dopada, ali meni se dopada i "St. Anger", tako da...

Uradi isto što i Black Keys, uzmi nešto sa dogears (P-90) magnetima. Ovako nešto: http://guitars.musiciansfriend.com/prod ... sku=517059

Image
hm...znaci Dan Auerbach je alalio Telecastera??? :hmm:

Post Reply