Kako da zvučim kao moj gitarski idol?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

sinisake
The original one

Kako da zvučim kao moj gitarski idol?

Post by sinisake » 21 Feb 2009, 18:31

Mislim da treba da obratite paznju na budzet i da mu date konkretne predloge bez dugackih beseda o tome kako niko nece nikada svirati ili zvucati kao stivi rej.Ta velika razlika koju neki primecuju je opet neprimetna drugima.
Po meni ne trebate pricati do besvesti o debljini zica, kojekakvim magnetima, nacinima ozvucavanja pojacala mikrofonom na koncertima koje covek kaze nece svirati nego da mu kazete 'OKEJ ...za to mozes da kupis to to i to'
da kazete coveku "za taku muziku ti treba strat gitara, nemoj da pomisljas da kupis bc rich warlock" :mrgreen: ili neku sjekiru...to jest, npr
" mozes uzeti relativno kvalitetnu novu gitaru i da sviras preko kompa ili da kupis nesto losiju gitaru ali ipak odlicnu za pocetnike i da uzmes sebi malo sobno pojacalo ili da kupujes kvalitetniju polovnu gitaru."
Elem, posto je tema o SRV soundu zakljucana, ja sam, buduci da sam se osetio prozvanim, resio da odgovorim ovdi. :D

Jedan sam od onih koji je krenuo da ''filozofira" o Es stimu, debljini zica i jos nekim sitnicama, ali tek nakon sto sam postavljacu teme dao VRLO konkretne predloge kako da se priblizi zvuku svog omiljenog gitariste, a za budzet od 400 evra.

Ne vidim zasto je u temi o SRV zvuku iznosenje razmisljanja o tome kako se doslo do tog zvuka problematicno? To ne znaci da je neko postavljacu teme predlozio da turi trinaestice i kupi SRV signature Strat, nego je u pitanju jedna manje-vise neobavezna, meni zabavna diskusija, u kojoj su muzikanti krenuli da meditiraju o caroliji zvuka.

Eto.
A offtopic je mila majka - ko to ne razume, pogresno shvata forume. :)

Critical
PedoBear

Re: Kako da zvucim kao moj gitarski idol?

Post by Critical » 21 Feb 2009, 18:47

hahahhahahahahahhahahahah

Ali ,da ne bi bilo dzabe filozofiranja ovo odmah treba zakljucati.....

Mislim ,nema potrebe za ovakvim otvaranjem tema ,ako je nekome nesto zasmetalo itd. moze to preko PP,zar ne? :D

Da se razumemo,ja volEm off topic :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 21 Feb 2009, 18:48

Nemoj, bre, mozda ce neko da doda nesto interesantno, pa da se ''pofajtamo'', kako bog zapoveda. :D

Critical
PedoBear

Post by Critical » 21 Feb 2009, 18:49

Pa rado bih ja da citam kako se vi napusavate i da se smejem ali,onda bolje prebaciti temu u Sve i svasta....

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 21 Feb 2009, 18:59

Mislim jako mi je žao, ali moram da vam prijavim da se džaba trudite, samo ja mogu da imam ton kao SRV jer jedino ja mogu da mu dostojno izađem na crtu u takmičenju za najekstravagantniji šešir. Mada ima nešto i u toj opremi, moram ovo da pomenem da se ne bedačite baš previše... :D

A sad nešto vezano za temu. Šteta je samo što je tema zaključana jer je pitanje postavio čovek koga je baš interesovao tehnički aspekt, nije bilo u pitanju klinačko loženje na idola, nego prosto čovek svira samo akustičnu, i ne razume se u tehnikalije oko gitara i pojačala, a dao okvirne smernice željenog tona. Inače su u drugim slučajevima ovakve teme prilično kisele.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 21 Feb 2009, 19:03

Pa ja mislim, Kristijane, da je covek sa raznih strana dobio korisne savete i resio je da uradi najbolje moguce - da saceka neko vreme i da pocne ozbiljnije da googla. :)

A nemoj ti sad Rocketove fore da krades, nego kazi sta mislis o zvuku naseg teksaskog idola. :P

MUzzY

Post by MUzzY » 21 Feb 2009, 19:19

On nje moj idol :D

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 21 Feb 2009, 19:20

Siniša, pa rekoh ti, možda još samo zvučno da potkrepim to, da snimim par pasaža, da čuješ taj nedostižni SRV ton :D ... nego se Rocket štekovao do kraja teme, pa nije odmah rekao da je sve u šeširu, a sad kad je razotkrio tajnu, nema više svrhe da budem u ilegali, nek svi znaju da sam Ludi Šeširdžija! :lol:

Šalim se... mada jesam šeširdžija, nadam se još uvek ne ludi... Meni je SRV ton bio san kad sam imao 18 godina, ono štektanje nisam pre toga čuo ni kod jednog gitariste, i među mojim drugarima gitarošima su se bukvalno ispredale legende o ovom i onom tajnom sastojku tog tona. Danas kad se osvrnem na to, mnogo mi je smešno, ponajviše mi to liči na onu epizodu Simpsonovih kad Homer dolazi na festival čilija, i vadi svoju drvenu kašiku za čili iz vrećice, a u masi neko u pola glasa kaže "Čuo sam da je svoju kašiku sam izdeljao od veće kašike!" Poslednji od mitova iz tih vremena izbledeo je ovde na forumu, jedino za to nisam imao pouzdaniji podatak, a odnosilo se na neki uber-spec-ultra truss rod koji je SRV Strat imao... Danas se više ne primam na bilo čiji ton, samo se nadam da ću uspeti jednom da imam moj ton vredan pomena. Je l' valja ovako? Jesam sad dobio prelaznu ocenu? :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 21 Feb 2009, 19:25

Dobro je, nisi prepisivao, za trud: 3+ (sa zvezdicom). :D

A stvarno nosis (neobicne) sesire, kano ekscentricni umjetnik? :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Feb 2009, 19:29

Dobro, otključao sam temu. Nisam je zaključao zbog vas, nego zbog onih koji su počeli da filozofiraju bosanskom školom - "šta tu, ba, Stevo, to ti je jedno pojaĆalo, razumiješ ti mene, ej..."

Diskusija je taman krenula u dobrom smeru - trinaestice i šeširi - da vidimo hoćemo li je održati na pravcu.

Zanima vas nešto o Stivijevim kablovima, ili o njegovim magnetima? Tu ima dosta zanimljivih stvari da se kaže...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 21 Feb 2009, 19:41

Ma običan crni šešir bez ikakvih detalja, ravan obod, nikakvo ludilo... I u suštini nosim šešire jer je praktično, cvikeraš sam pa kad vozim ne mogu da stavim tamne naočare, a samo šešir pravi adekvatnu "hladovinu". Kad ne vozim, ne volim da nosim kišobran, a cvikerašima je baš nezgodno kad im kisnu cvikeri, pa je i tu praktično. I imam poveliko dvorište, pa kad radim u dvorištu valja se malo zakloniti da ne dobijem red neck :D Dakle nije scenska garderoba, više je "radno odelo". E mislim da nisam gori off topic napravio od kad sam se registrovao ovde... idem da se stidim :oops:

Rocket, u ime starih dobrih vremena - da, zanima me veoma!

nenadnenad

Post by nenadnenad » 21 Feb 2009, 20:12

Izvinjavam se,ba, Sin`sa i ostali :) ocam nisam tijo uvrijedit` :mrgreen:
Nisam moderator da usmeravam temu ili govorim sta ko treba da pise.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Feb 2009, 20:14

Opušteno, bre.

Dakle, kablovi i magneti. Kein Problem. Prevodimo zanimljive delove iz intervjua sa Cezarom Diazom, "doktorom za pojačala", čovekom koji je nezaobilazna komponenta Stivijevog tona.

+++++++++++++++

"Otišao sam da čujem Stivija... čoveče, imao je najgori ton na svetu. Svirao je kroz VibroVerbe [omiljeno Stivijevo pojačalo, Fender VibroVerb sa JBL zvučnicima], ali ih je trebalo servisirati, a i gitara mu nije bila intonirana...

Zato ja lično nikad nisam svirao Stratokastere, jer su Stratokasteri najviše varirali u kvalitetu od svih gitara koje je Fender pravio... Zašto je Džimi svirao samo post-CBS Stratove sa velikom glavom? ... A imao je pristup svakoj gitari koja je ikada napravljena... Što manji otpor magneta, to će oni bolje zvučati kada ih propustiš kroz drajvove... Uvek bih modifikovao gitaru tako da neck magnet bude oko 5.5 kilooma ili 5.75 kilooma, i ne bih prihvatao magnete čiji je otpor veći od 6 kilooma – sve preko toga je 'blato'.

Uvijeni kablovi imaju veliku kapacitivnost i induktivnost što utiče na signal, i zato, ako svirate kroz Maršala, sečete mu sve visoke frekvencije. Kada smo sa Stivijem snimali album 'In Step', imao sam ugovor o sponzorstvu sa Monster Cable kompanijom [kompanija za koju mnogi gitaristi kažu da pravi najbolje kablove na svetu]. Slali su mi besplatne kablove i radovao sam se što će ti kablovi moći da pomognu Stiviju - znate, Stivi je bio jedan od onih ljudi koji ne umeju ni suđe da operu. Šve što je Stivi znao je kako da svira gitaru. Ali, Bog ga blagoslovio, bar je znao da iskoristi svoj dar... I tako mu ja odnesem Monster kablove i on mi kaže 'Odvratni su.' 'Što, bre, čoveče, to su najbolji kablovi na svetu?' 'Propuštaju previše elektriciteta.' Tačno je tako rekao, neću to zaboraviti dok sam živ... I tako ti on mene pošalje do prodavnice da kupim sve sive uvijene kablove koje su imali na lageru - ne crne, samo sive. A ja se mislim, 'vidi ti seljačine iz Dalasa kako me uči elektronici.' Izmerim im kapacitivnost i - naravno - ti kablovi dodaju 0.05mF kapacitivnosti signalu! Kao da je gitari dodata još jedna tonska kontrola, i time je eliminisana sva oštrina i neprijatni visoki sa Maršala. Nema ni jedne Hendriksove slike - čak su i tih godina imali HiFi kablove, ali nema ni jedne Hendriksove slike gde iz njegove gitare izlazi prav, neuvijen kabl."

Image

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 22 Feb 2009, 09:45

ma ljudi... "ton je u prstima" haahahahahhahahahahahah :D

pa ti ubodi gitaru u prste mesto u vibroverba 8)

aj kad smo kod gitarskih idola... ja mislim da angusov ton niko nemoze da skine... zbog one j***cke skolske kosuljice i duckwalka(chuck berry je za annusa mala beba) :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 22 Feb 2009, 11:05

E, dobro, sad mozemo da zatvaramo ovo i vazne postove prebacimo u ponovo otvorenu temu ''Stivi Rej Saund''.
Sledeca, ne manje bitna stvaka - TRZALICE! :mrgreen:

Post Reply