Dal' da kupim 7-strings ili ne?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

M1los

Dal' da kupim 7-strings ili ne?

Post by M1los » 26 Feb 2009, 00:47

Pozdrav dobri ljudi :D . Evo me s vapajem upomoć :D
Nakon što sam ovog svog ubogog 150€ vrijednog Behringera pošteno propustio kroz šake, lagano počinjem da preklinjem starog da mi finansijski pripomogne pri kupovini nove ljubimice :D. Sad, volio bih sebi da kupim, čisto egzotike radi, 7-strings gitaru, Jer sam kod gitare uvijek volio onaj jako duboki, režeći zvuk, a mrzi me da se cimam sa spuštanjem štima, pa bi mi ta sedma žica baš nekako legla... :) . Sad, pošto nikad nisam ni vidio uživo takvu gitaru, zanima me nekoliko stvari (nemojte da se smijete pitanjima :D )
1) Da li kod sedmožičanih gitara postoji i niža klasa, znači neke do 300€?
2) Da li su te gitare, izuzevši sedmu žicu, potpuno iste kao i ove "normalne"? Tj. da li postoji neka bitna razlika u odnosu na šestožičane, što bi sprečavalo njihovu primjenu u mainstream muzici?
3) Jel' bolje da za te pare uzmem neku normalnu gitaru, k'o sav normalan svijet? :mrgreen:

vasko

Re: Dal' da kupim 7-strings ili ne?

Post by vasko » 26 Feb 2009, 01:11

kupi trubu i bog da te vidi :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 26 Feb 2009, 08:40

Postoji sedmozicni ibanez RG sa fixnim bridgom, ali on nije 300 nego 400-450e (music media centar). To je najjeftinija koju sam video kod nas (a u beogradu sam video 3 :mrgreen:). Video sam ranije Jackson COW sig. koji je bio oko 700e (mislim da je prodat), i Schecter C-7 koji sam video prekjuce i on je oko 1000e.

To su ti ove gitare:
http://www.thomann.de/gb/ibanez_rg7321bk_guitar.htm
http://www.thomann.de/gb/schecter_diamo ... er_bch.htm
http://www.thomann.de/gb/jackson_dk7_ch ... olbers.htm

Ostale zice na 7-string gitari su iste, i najcesce se isto stimaju kao na normalnoj 6ozicnoj, tako da mislim da nije neki preterani problem da se koriste za bilo sta.
Ja bih te podrzao u kupovini 7-string, ali kod nas je problem naci ih. Sta fali toj jednoj zici vise :mrgreen: , mis'im to i jeste namena tih gitara, extended range guitars, ako sviras nesto heavy, dje ces vise heavy od B stima :mrgreen: ... Za te pare, koje bi izdvojio za gitaru, mozes da kupis 6ozicni ibanez RG sa tremolom, koji je po specifikacijama prakticno isti kao i ovaj sa fixnim brigom i zicom vise, pa ti vidi...

Naravno postoje i mane kupovine takvog instrumenta kao sto su to da ti treba pojacalo koje ce kako treba izvlaciti sve sto ta gitara moze, znaci da moze dosta niskih da daje, i jos jedna mana koje mogu da se setim je ako shvatis da to ipak nije za tebe, ili da neces vise da sviras, ili bilo sta drugo, dosta tesko ces je prodati, ali to isto vazi i za bilo koju gitaru extremnog oblika (RR, Explorer, Warrior...)

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 26 Feb 2009, 10:50

Kupi, ja te podrzavam..... I nije to tako tesko prodati, ima mnogo metalaca danas.......

ZOZON

Post by ZOZON » 28 Feb 2009, 21:54

pa shta ti svirash da ti treba 7 zzica. kome ccesh to posle prodati. to je mamac za budale. jesi li video nekog normalnog gitaristu da svira na 7 zzica. pogledaj richija blekmura kada svira slajd skine "A" zzicu i 6 mu je puno. dodushe on ima gitara pa za svaku stvar mozze drugachije da je setapuje. i koja je to shirina vrata, a dali si bash siguran da si savladao i 6.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 01 Mar 2009, 10:33

Chovek je lepo rekao da hoce da svira metal, da voli da mu gitara zvuci heavy, da moze da svira riffove na toj debljoj zici da ne mora da 6ozicnu gitaru stima u neke spustene stimove, da gubi kvalitet zvuka jer magneti pravljeni za 6 zica ne mogu da hvataju kako treba te niske tonove koji proizvodi 6ta zica ako je nastimana u H, a da gubi visoku e zicu...
A gitarista koji sviraju 7 zica je sve vise, vodeci su Vai, Satriani, Petrucci, i jos mnogo ljudi, a da ne pominjem da su klasicari i jezzeri i pre njih svirali 7 zica.
Pa i jedan clan foruma koji svira u bendu Trigger svira 7 zica...

Da li to znaci da ritam gitaristi treba da imaju 3 zice i 12 pragova jer tako hvataju celu oktavu petica?

ZOZON

Post by ZOZON » 01 Mar 2009, 15:39

pa stvarno_mislim, malopre si rekao da se teshko prodaje a sada treba mu zbog nizzih shtimova. pa nek kupi ako hocce. ja samo mislim da je to bacanje para jer za razliku mozze kupiti mnogo bolje uradjenju 6ozzichnu.

/////

imam jednog tipa, popalio se i kupio bass sa 6 zzica. i znash bass mu je trebao. Josh uvek koristi gonje 3, bio mu je suvishe i onaj sa 4 zzice.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 01 Mar 2009, 16:37

ZOZON wrote:pa stvarno_mislim, malopre si rekao da se teshko prodaje a sada treba mu zbog nizzih shtimova.
Pa jesam rekao da se tesko prodaje, ali isto tako nista lakse se nece prodati ni Jackson Randy Rhodes, BC Rich...
To jeste poenta extended range guitars, imas vise mogucnosti za kreativno stvaranje...
Ja sam rekao da se tesko prodaje i to naveo kao jednu od mana, i to jeste tako, ali isto tako mislim da bi je lakse prodao od Ibaneza Xiphos...
Isto tako stoji i da je bolje da se kupi 7zica nego da se 6 zica svira u BEADGB stimu...
Jbg, da imam ja bih kupio 7zica...

Evo ti kolika je razlika izmedju 6 i 7 zica u ceni:
http://www.thomann.de/gb/ibanez_rg350_ex_bk.htm
http://www.thomann.de/gb/ibanez_rg7321bk_guitar.htm
Jedina razlika je tremolo, a ako moze da kupi drasticno bolju 6ozicnu od ove 7ozicne go for it...

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 01 Mar 2009, 19:09

nerazumem shto da gleda da li se gitra tesko prodaje ili ne :? decko valjda hoce da kupi gitaru da je svira,a ne da je preprodaje.takve gitare sigurno nisu jeftine pa se verovatno kupuju da sluzhe duzhe vreme,a i ako je proda za koju godinu ko zna kakve ce tada gitare biti u modi..moj savet ti je ako ti se svidja ta sedmozhichana,fino ti lezhi i ti smatrash da ti je potrebna takva gitara kupi je.bzvz je po meni postavljati takva pitanja valjda sam znash shta tebi lezhi i kakva tebi gitara odgovara i treba?

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 01 Mar 2009, 20:55

bolje kupi shes' zica, a mesto sedme sladoled

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 01 Mar 2009, 22:28

@dimmu
Pa vecina ljudi posebno dok su mladji uvek tezi da isprobava razne stvari, da kupi uvek nesto kvalitetnije, pa zbog toga, uvek valja imati na umu to da ako recimo, ulozis 1000e kod nekog no-name majstora za gitare da ti napravi 7-string-mahagony-neck-through-bariton sa SD Blackout magnetima, tu gitaru ces tesko prodati za te pare kada dodjes u neku frku ili jednostavno odlucis pod stare dane da predjes na blues i sviras telecaster.
Isto tako, npr, isprobavas gitare u prodavnici sedeci, i od svih najvise ti se svidi explorer, a onda krenes na probe i shvatis da ne mozes da izdrzis 2 sata stojanja sa tim monstrumom na ledjima... Kontash, uvek se pojavi nesto zbog cega ces zeleti da je promenis, ako se to ne desi onda si verovatno srecan.
Ako si pratio oglase mogao si da primetis koliko se dugo vuce (vukao) onaj Jackson Pro bariton (skala mu je valjda bila 27"). Bar jedno 6 meseci covek nije mogao da ga proda, ili isto tako Jackson Warrior sa EMG-ovima. O tome ja pricam. Jednostavno mozda ce mu nekad dosaditi, i zelece da proba nesto drugacije ili nesto bolje.
To je jedna mana koju sam mu ja naveo, a potpuno je druga prica koju je ZOZON krenuo da prica kako ne postoji svrha 7ozicnih gitara.
Svrha postoji, isto tako moze da se kaze da ne postoji svrha Digitechovog whammy efekta jer ga Ritchi nije koristio...

Opet ponavljam neko moje razmisljanje, ne moras da budes apsolutni master na obicnoj gitari da bi svirao jednu zicu vise. Ta zica kao i debela E zica se jako retko koriste u solazama, nego mahom sluze za ritam i sl.
Duane wrote:bolje kupi shes' zica, a mesto sedme sladoled
C C C Da si reko pivo pa aj da se slozim, ali sladoled... :grummel_2:

M1los

Post by M1los » 01 Mar 2009, 22:55

mislim_stvarno i dimmu, hvala na konstruktivnim odgovorima.
@ ZOZON
Rekoh već... Koristila bi mi sedma žica jer bih htio da bez promjene štima mogu da sviram i nešto teže i sve ostalo... I mislim da bi mi ta žica puno koristila

@Duane
Koja je svrha tvog komentara? Postavim normalno pitanje argumentujem to pitanje, al' opet se mora pojaviti par trolova koji zagađuju temu...

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 02 Mar 2009, 00:30

sorry, nisam znao da ce da ti smeta... :|

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 02 Mar 2009, 04:15

Ako sviras i planiras da svirash metal neki zestok, pazari 7 zica, ako ces jos nesto da svirash uporedo, pazari 6 zica i stavi 11ice ili deblje zice...Imaces i ovo i ono...Ali sa 7 zica ti je mnogo bolju zvuk za drop c fazon ili kao neki drop H cak, sto je bash bash debelo...Naravno i pojacalo mora biti adekvatno za ovakve avanture...Ili da uzmes bass pojacalo neko lampashko staro (ne zajebavam se) ili 4 12ice zvucnik i glavu neku, jer ces tek tako osetiti moc 7mo zicane gitare... Ako nemas tako neshto, onda uzmi lepo sebi 6o zicanu gitaru i deblje zice (znam da se ponavljam - cuga ucini svoje :mrgreen: )... :ziveli:

M1los

Post by M1los » 02 Mar 2009, 08:16

@ nemanjavelimirovic
Aha... A jel' može da pomogne stari gitarski lampaš? Imam nekog 20-vatnog Steelphon TigerTwo :D

@ Duane
Nhf, al' da si stavio smajli, ne bi smetalo :mrgreen:

Post Reply