E za ovo skupljam parice (Hagstrom Viking) :-)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Rocket Roll

Re: E za ovo skupljam parice (Hagstrom Viking) :-)

Post by Rocket Roll » 08 Mar 2009, 12:08

Bolje razmotri ovo: http://www.thomann.de/at/epiphonenick_v ... era_an.htm. Tu imaš centralni blok i vrat od mahagonija, plus Gibsonove magnete.

Problem je što obe imaju trapez - a trapez ima svojih problema: zuji, ponekad pravi probleme sa intonacijom (žica se ponaša kao slinki, nikako da se smiri), itd. No, živi i modifikuj, to je naš moto. :D

http://www.fenderforum.com/forum.html?d ... ber=621670
http://www.fenderforum.com/forum.html?d ... ber=663159

Niki boj u akciji sa svojom Rivijerom (Rivijera -> Visual Sound Jekyll & Hyde -> Fender Hot Rod DeVille):

sinisake
The original one

Post by sinisake » 08 Mar 2009, 14:42

Aaaa, Strokes! To je rokenrula, prava!
I patike su odlicne... :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Mar 2009, 15:55

O, da, The Strokes. Tehnika, odlične pesmice, sjajan zvuk... Ali ništa bez patika, i ja kažem. 8)

Sava

Post by Sava » 08 Mar 2009, 16:25

MUzzY wrote:E za ovo skupljam parice (Hagstrom Viking) :-)
Želim ti da istraješ i zaista skupiš pare za Hagstrom. Ta firma je relativno slabo poznata kod nas, a verovatno ne bi bila ni u svetu da nije bilo grupe Abba. Ne znam cenu ove gitare, ali meni deluje jako otmeno, nekako aristokratski.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 08 Mar 2009, 16:31

Imao sam ja pre dosta godina jednu gitaru koja je imala oblik vrlo nalik 335, ali je bila načisto šuplja, i imala je trapez. Jeste, zujala je poprilično, ali budući da je trapez bio popunjen, dakle bukvalno metalna ploča trapezastog oblika, lako sam to preradio. Napravio sam od drveta masku, ali dubljenu masku, tako da je trapez upadao i masku. Zapravo sam hteo da postignem nešto nalik onome na violini (na žalost, ne znam kako bi se zvao tail piece na violini), i poprilično je ličilo, i još sam uspeo da samo utrljavanjem nekih ulja dobijem boju vrlo nalik kobilici, koja je bila drvena, ona slobodna, što kad se skinu žice otpadne. To je išlo dakle s gornje strane trapeza, a dole, u donjoj trećini, tik uz mesto kačenja trapeza, stavio sam filc. Mislim da je 80% zujanja nestalo samo kad sam zalepio dvenu masku odozgo, a sa dodatkom filca sa donje strane nestalo je svo zujanje. Inače je sam na tu gitaru nabudžio jedan P90, onaj što se pomoću "U" profila zakači za kraj grifplatne, i ta gitara je imala mnogo lep ton, ali je bila samo za neku jazzy varijantu, slabo je bila upotrebljiva za bilo šta drugo, i uživo je bila malo zeznuta zbog skroz šupljeg trupa, kad nađem mesto na kome ne luduje mikrofonija - ne mrdam ni za živu glavu. Bilo kako bilo, onaj zahvat je bio apsolutno uspešan što se tiče buke od trapeza, pa možda nije loše to imati u vidu.

MUzzY

Post by MUzzY » 08 Mar 2009, 16:48

To se zove kordar :)

Vino zvuci ovaj epi. Ima jos jedan epi (sig. onog americkog ... 5 nesto...) ali ima samo 1 magnet. Nisam bas za toliko strait pristup.
Sta znam, svidja mi se Hastrom kako zvuci. Mada ja retko ostanem na stock magnetima :D Vrat mi izgleda vako interesantno. Verovatno je veoma svrljiv. Ali... pa pogledaj taj headstock :D Aaaaaa prelepo :)

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 08 Mar 2009, 16:48

Kristijan wrote:Zapravo sam hteo da postignem nešto nalik onome na violini (na žalost, ne znam kako bi se zvao tail piece na violini)
To se zove kordar, i pravi se uglavnom od rosewood-a ili ebonovine.

Preteko me Muzzy :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 08 Mar 2009, 16:56

Kod mene je to bio orah. I hvala za informaciju!

Inače su Hagstrom važile za izuzetno kvalitetno urađene gitare, a nisu bile ni jeftine. Uostalom, Šveđani ništa ne prave loše.

MUzzY

Post by MUzzY » 08 Mar 2009, 17:09

Sad je to sve kina.
Pogledajte onaj video. Sve je covek objasnio.
Kosta ispod 600e

nenadnenad

Post by nenadnenad » 08 Mar 2009, 17:41

http://www.thomann.de/gb/hagstrom_viking_tb.htm

ja bi pre ovu boju :mrgreen:

gde ces da kupis hagstorma?

MUzzY

Post by MUzzY » 08 Mar 2009, 18:06

Nekoga cu vec ubediti da naruci :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Mar 2009, 19:56

Ako tražiš "the best of semihollow za normalne pare", definitivno poslušaj Ibanezov AS-103. Prošetaj do LyraStyle i probaj ga. Jedna nota vredi više od 1000 threadova. :D

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 08 Mar 2009, 20:39

Ja bih preporucio YAMAHA SA503 TVL TBR - dobar hardver i solidno drvo za slicnu cifru...

Post Reply