Gitara od oraha

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

cccira
MF veteran

Gitara od oraha

Post by cccira » 08 Mar 2009, 20:29

Da li je neko svirao mozda neku solidbody gitaru od oraha? Znam da je izaslo par gibsonovih serija gitara od oraha pa me ne bi cudilo da su i ostali pokusali, a mislim da sam video i neke bas gitare od ovog drveta. Nasao sam na internetu informacije da je zvucno jako slican mahagoniju sa malo izmenjenim midrange-om

sinisake
The original one

Re: Gitara od oraha

Post by sinisake » 08 Mar 2009, 20:44

Ja jesam, ovu:

Image

Image

Image

:D

rucni rad clana ovog foruma, Borislava Gajica.
Interesantan osecaj... :D

Detaljnije ovde:
http://www.freestompboxes.org/viewtopic ... wrapheader
Last edited by sinisake on 08 Mar 2009, 20:48, edited 1 time in total.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 08 Mar 2009, 20:48

Ne mogu da vidim slike :(

sinisake
The original one

Post by sinisake » 08 Mar 2009, 20:49

A, sad cu to da sredim...

Image
Image
Image

Probao sam je samo jednom na Gajinom pojacalu, koje je inace ''cristal clear'', pa mi se ucinilo da malo fali masti...

cccira
MF veteran

Post by cccira » 08 Mar 2009, 20:55

Bogo moj, ruznelije gitare! :bow:

Kakav zvuk daje oras?

sinisake
The original one

Post by sinisake » 08 Mar 2009, 20:59

Pa ja sam, kao sto rekoh, stekao utisak da malo fali masti u "mid-low i low'' sekciji, ali trebalo bi da je probam vise puta, pa da dam kompletniji sud... :D

cccira
MF veteran

Post by cccira » 08 Mar 2009, 21:05

Negde kazu da zvuci kao mahagoni a negde da zvuci kao javor, ali kolicina podataka naginje na stranu javora kao i tvoj sud. Mislio sam da kontaktiram nekog od domacih majstora da mi uradi 1:1 SG klona od oraha ali izgleda da nije bas dobro napraviti celo telo od njega, vec ga staviti kao top ili tako nesto

dweezil

Post by dweezil » 09 Mar 2009, 07:51

i ja sam stekao dojam da orahu na gitarama koje sam svirao fali malo masti i gutsa, dosta je cisto po zvuku. Probao sam i nekog anniversery Fender strata mislim da je onda bila kod pevaca iz YU grupe (sorry zaboravio sam Dragi Jelic jel tako?), pa neznam meni se orah nije dopao iskreno.
@ccciro i sta uopste izmilsljas tu te neki orandzi te sl. imash dobru gitaru i imash bre Engla i ne razmisljaj vise nego sviraj. :D

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Mar 2009, 08:14

U stvari veliku zabunu pravi to što se razni primerci koji su iz iste familije kao i orah onako pojednostavljeno i predstvljaju kao orah, a često se radi o drvetu koje uopšte ne raste ovde kod nas i zapravo po strukturi i tonu koji daje nema mnogo srodnih elemenata sa našim orahom. Davno beše, svirao sam sa jednim gitaristom koji je imao jednog Radulovićevog Super Strata koji je, zvanično, bio od oraha, ali kako je gitara bila udešena samo utrljavanjem ulja, dakle samo blago tonirana a zapravo natur, lepo se videla struktura drveta koja onako... pa kao podseća na orah, ali nekakoje struktura delovala homogenije, da kažem gušće. Zaista, ta gitara je imala dosta karakteristika u tonu kao gitare od mahagonija. Pošto sam ja bio sumnjičav oko te tvrdnje da je to orah, čovek je proverio i ispostavilo se da je to neko tropsko drvo iz familije oraha. I sad to zaista pravi problem kad treba dati neko generalno mišljenje o orahu.

Ne bih znao da uporedim domaći orah i javor. Javor sam strugao dosta, znam ga pod rukom, orah slabije poznajem, retko sam i nailazio na orah, i skup je dosta. Imao sam neke manje komade od kojih sam onako prilično škrto radio neke ukrasne detalje, ali nikad nisam imao masivno parče oraha koje mogu onako u dužim potezima da obrađujem. Ja bih ipak išao na neko drugačije drvo, za svaki slučaj.

dweezil

Post by dweezil » 09 Mar 2009, 08:17

Da tu si u pravu def, taj Strat je bio tezak kao da je od mahagonija ako ne i tezi, a gitare koje sam probao a koje su od domaceg oraha su ono dosta lakse, def su u pitanju razlicite vrste drveta.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 09 Mar 2009, 08:42

dweezil wrote:@ccciro i sta uopste izmilsljas tu te neki orandzi te sl. imash dobru gitaru i imash bre Engla i ne razmisljaj vise nego sviraj. :D
Ma svirim ja ne brini. Sto se tice pojacala miran sam bar narednih 10ak godina, al gitaru bih volio najmanje jos jednu da posedujem. Trenutno trazim gitaru u koju cu da ugradim duncan p-rails i da resim problem singlemagnet nostalgije + da dobijem p-90 i da prstim na sve strane :mrgreen:
Kristijan wrote:Ja bih ipak išao na neko drugačije drvo, za svaki slučaj.
Koje drvo?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Mar 2009, 08:54

A kakav ton te zanima? Ne znam šta sviraš, moram ovo da spomenem da ti ovo moje pitanje ne bi zvučalo glupo. OK, vidim da pominješ P90, ali u kojoj poziciji će da bude? Kakva je inače konfiguracija magneta?

cccira
MF veteran

Post by cccira » 09 Mar 2009, 09:14

Pa voleo bih da zvuk bude blizak zvuku magaonija. Duncan p-rails su hambakeri koji su sastavljeni od jednog singla i jednog p-90, dakle konfiguracija H-H od 2 p-railsa.
Ili jos bolje 3H konfiguracija kao npr:
Image
Sa nekim standard hambakerom u bridz poziciji, a u ostalim pozicijama p-rails :mrgreen:

Sava

Post by Sava » 09 Mar 2009, 09:28

sinisake wrote:Ja jesam, ovu:
Image
rucni rad clana ovog foruma, Borislava Gajica.
Interesantan osecaj... :D
Vau, da se izbodeš :D!

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Mar 2009, 10:44

Ah, bojim se da za taj zvuk nemaš potpuno adekvatnu alternativu mahagoniju.

Kakva je trenutno situacija, zaista ne znam - ali ja bih svakako probao da nabavim mahagoni.

Imaš PP sa brojem telefona jednog lepo opremljenog stovarišta, pa pozovi onako informativno da čuješ cene. Ne treba za trup ne znam koliko materijala, a ja sam kod njih uzimao bilo koju količinu, i najmanji komad samo preračunaju kolike je zapremine i naplate prema ceni za kubik tog drveta i to je to.

Post Reply