Magneti, prekidac i kontrole...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Vercundus
Urednik

Magneti, prekidac i kontrole...

Post by Vercundus » 27 Jul 2006, 13:47

E 'vako... Posto nisam nesto iskusan gitarista, zanima me sledece. Imam gitaru sa dva dupla magneta i na njoj, je l', ima prekidac sa polozajima gore-sredina-dole. E sad me zanima koji polozaj kontrolise koji magnet i kako da podesim volume za oba magneta da bih dobio najbolji zvuk? Da, takodje me zanima, koja volume kontrola je za koji magnet...

Vercundus
Urednik

Post by Vercundus » 27 Jul 2006, 13:51

E da, gitara mi izgleda ovako:

Image

Takodje me zanima kada se menjaju ovi polozaji prekidaca?

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 27 Jul 2006, 14:58

Pa donji polozaj je za magnet blize kobilici (bridge) , kada je na srednjem ukljucena su oba, a u gornjem polozaju je ukljucen magnet blize vratu.
A to mozes lako proveriti i lupkanjem magneta trzalicom ili pipanjem nekim metalnim predmetom (pod uslovom da si ucukan u pojacalo) :) .
Kako pise na ovoj slici imas jedan "tone" potenciometar i dva "volume".Ukljuci samo jedan magnet pa vidi koji je njegov :) .

Za zvuk isto eksperimentisi.Probaj svaki polozaj i vidi sta najvise odgovara tvojim potrebama. Kada sviram sa distorzijom ukljucim samo magnet blize kobilici, ako sviram "clean" onda palim ovaj na vratu ili koristim neki medju-polozaj (posto imam tri magneta).

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Jul 2006, 23:43

Cool gitara 8) Kao neko osnovno pravilo, kada zica vibrira ona proizvodi ton na svojoj sredini a harmonike na svojim krajevima. I sa distorzijom i bez nje, magnet blize vratu daje vise ciste note a onaj blize kobilici daje vise gornjih harmonika (najjaci je, valjda, treci, onda peti itd.) Bez distorzije - magnet kod vrata ima mnogo vise basa, "puniji" zvuk, idealan za bluz (Hendrix, Red House), a magnet kod kobilice daje "shimmer", vise kao tremolo, cujes vise nota pa je zvuk "zivlji". Kada gurnes pojacalo u overdrive, srednji magnet je blizi "All Along the Watchtower" solu a magnet kod kobilice je onaj koji stvarno "vristi".

Na Les Paulu switch kaze da je magnet blizi vratu "rhythm", a magnet blizi kobilici "solo". Medjutim, kada je Steve Morse drzao kliniku u SKCu pre koncerta Purplea, insistirao je na tome da on uvek svira nize tonove na mag. blize kobilici, a cim krene niz vrat - prebaci na onaj blize vratu. Al' mi smo komentarisali "Covece, njegov tech stvarno ima posla, mora da mu menja switcheve na dva dana..."

Summarum - blizi kobilici - agresivniji zvuk, blize vratu - bassovitiji.

Vercundus
Urednik

Post by Vercundus » 28 Jul 2006, 12:26

Hvala na ovim odgovorima. E sad imam jedno drugo pitanje. Kada sviram kod kuce clean, lepo zvuci. Medjutim, kad taj isti clean sviram u studiju, bass zice zvuce mnogo zestoko, skoro kao da imam distorziju. U cemu bi ovde mogao da bude problem?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Jul 2006, 15:32

Pa... Jel' sviras na istom pojacalu kuci i u studiju? Sviras li na istim settinzima istog pojacala? Na istom volumenu, istom gainu, istom odnosu bass/middle/treble? Ako bi sve bilo isto (verovatno nije) onda bi ton zavisio od razlike studio-kucha; ako je sve razlicito, razlika je u opremi u studiju i tvojoj opremi kuchi. Kako god bilo, da bi smanjio distorziju na bass zicama, probaj da:

a) smanjis basove na pojacalu/ pedalama/ procesoru/ ekvilajzeru (zavisi od puta tvog signala)
b) "otvoris" do desetke potenciometar na magnetu koji sviras (tako da on nema efekta, tj. da ne sece visine).

Eventualno mozes dodatno da:

c) uzmes set zica koji ima iste gornje (tanje) zice kao tvoj sadasnji set, ali tanje donje (deblje) zice. Npr. sviras .010-.052 i zamenis ih .010-.046,
d) zatim (ili i bez toga, a ovo je VrLo VaZnO) setupujes gitaru - povisis ili spustis gornji deo magneta, prema potrebi, povisis ili spustis zice da ne zuje (deo tog drajva kod tebe moze da dolazi i od preniskih zica, tako je kod mene - u studiju mnogo vise "tuches" u zice) i intoniras gitaru (tako da harmonik na 12-om pragu odgovara noti na 12-om pragu, nadam se da znas kako). Zatim proveris imas li dovoljan "klirens" u vratu, tj. da li se vlat blago savija navise kada gledas niz njega od kobilice - treba ti blaga krivina, ali ne bas "trampolina". Od svega ovoga za bass boost je presudna visina zica i visina magneta: detaljna uputstva za gitaru kao tvoju - ukljucujuci visinu magneta i "klirens" vrata - imas na Gibsonovom sajtu (tvoja gitara je kao Gibson Firebird, jel' tako?) Link je:

http://gibson.com/Service/Owners%20Info%20Guide/

A ako nece da te pusti direktno, onda http://gibson.com/ , pa Service, pa Owners Info Guide, i onda prodji sa svojom gitarom kroz sve stepene tog vodica.

Setup bi obavezno trebalo raditi po promeni "kalibra" zica, a pozeljno je i kad zice malo ostare - prosto proveriti intonaciju. Sve to se lako nauci. Nadam se da ti je pomoglo, cheers!

Vercundus
Urednik

Post by Vercundus » 28 Jul 2006, 17:47

Sto se studijskog pojacala tice, jedino mu povecam volume, ostala podesavanja su ista. Smanjio sam bass na procesoru, sad jos samo da odem sledeci put u studio pa cu da javim rezultate. Ovo ostalo necu jos da pokusavam :)

P.S. Moja gitara je kopija Flying V :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Jul 2006, 00:54

Yeah! Ako je to pojacalo nesto kao Marshall, volume svakako menja opstu zvucnu sliku... Svako pojacalo sa odvrnutim volumeom te gura u overdrive (boost).

Od ovog ostalog - MooooLim te, sve to bi trebalo da je Guitar Course 1.01. Bar intoniraj gitaru pod hitno, inace ne svira, na primer, "d" kada si na g zici sedmi prag nego je nota malo ispred/ iza, to se narocito cuje kada sviras sa klavijaturistom ili nekim instrumentom koji se ne stimuje. A greska se umnozava sto vise ides ka, npr, 20-om pragu... Do it, nowwww. Pleeze? :idea:

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 06 Aug 2006, 03:56

RocketRoll ti je rekao sve što ti treba a ja bih samo dopunio još da ti preamp na pojačalu igra jako veliku ulogu kao i ulaz. Naime, na nekim pojačalima imaš dva ulaza (većina Marshalla) i to High i Low. Moja preporuka ti je da ako ti treba "mirniji" zvuk tj. da ti clean bude bez prštanja i čist, uđi u Low ulaz na pojačalu. Takođe preamp potenciometar pojačaj tek toliko da ti daje neki zvuk i ne pipaj ga a na masteru rešavaj ostalo. Takođe na Gain potenciometar zaboravi ako je u pitanju clean. Može isto da ti se desi i da na procesoru imaš neki preamp pa da ti je i on prenapanjen pa ti zvuk "firca" zbog toga. Isprobaj sve ove moduse pa javi šta je bilo u pitanju.

Ajd uzdravlje.

Vercundus
Urednik

Post by Vercundus » 12 Aug 2006, 19:49

Ovako, na poslednjoj probi sam uradio sledece:

- smanjio bass i na procesoru i na pojacalu
- smanjio ukupan volume i gain na pojacalu, a podigao ga na procesoru
- ovog puta sam svirao samo na zadnjem magnetu

Posle ovoga bassboost se dosta povukao, jedva da se culo.

Sto se ulaza tice (posto ovo citam posle probe) ne secam se da je bilo high i low ulaza. Sledeci put cu da pogledam detaljnije.

Inace, studio u kome sviramo je Orange, pa ako neko zna koja im je oprema tamo...

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 15 Aug 2006, 20:15

Darth Vercundus wrote: - smanjio bass i na procesoru i na pojacalu
To je OK.
Darth Vercundus wrote: - smanjio ukupan volume i gain na pojacalu, a podigao ga na procesoru
To ti može dati kontra efekat tako da to izbegavaj. Time ustvari postižeš veće pojačanje u predpojačanju što može izazvati neke devijacije u zvuku. Može ali ne mora! Zavisi koliko si pojačao...
Darth Vercundus wrote: - ovog puta sam svirao samo na zadnjem magnetu
Pa taj magnet (ako misliš na bridge pickup - onaj bliže kobilici) i inače ima plići zvuk od neck pickupa.
Darth Vercundus wrote: Inace, studio u kome sviramo je Orange, pa ako neko zna koja im je oprema tamo...
Ne znam baš kakva je oprema pošto nisam iz BG-a... jebiga... da si pitao za NS - nije frka...

Ajd uzdravlje!

Rocker.
MF veteran

Post by Rocker. » 06 Oct 2007, 23:08

Pitanje:Koja je razlika izmedju aktivnih i pasivnih magneta?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Oct 2007, 23:23

Aktivni rade na bateriju od 9V, koja se ugrađuje tako što se nezgodno zaglavljuje među potenciometre i raznorazne žičice unutar gitare, crkava u nedelju uveče (pred koncert ili probu), baš kada nijedan otvoren kiosk ne drži tako "egzotičnu" robu, a ti si svejedno suviše umoran/ pijan da otvaraš gitaru čak i da imaš bateriju... a taman kada se dovoljno pribereš i odlučiš da ipak otvoriš gitaru, ispostavi se da nigde u blizini nema krstastog šrafcigera.

Uz aktivne magnete obično ide pretpojačalo/ ekvilajzer/ filter(i) ugrađen u gitaru. Tiši su, i mogu da budu mnogo većeg outputa.

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 06 Oct 2007, 23:25

Fox IV wrote:
Darth Vercundus wrote: - smanjio ukupan volume i gain na pojacalu, a podigao ga na procesoru
To ti može dati kontra efekat tako da to izbegavaj. Time ustvari postižeš veće pojačanje u predpojačanju što može izazvati neke devijacije u zvuku. Može ali ne mora! Zavisi koliko si pojačao...
Hm...ovo me zanima. Za sada sviram u kucnim uslovima i drzim volume na pojacalu otprilike na 10 sati (3-4) a na procesoru uglavnom drzim na oko 40-ak (od 50). E sad pa ovom tvom prethodnom postu, Fox, ja bih u stvari trebao da radim obrnuto? :oops:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 06 Oct 2007, 23:34

O tome moze da se pise naduhgacko i nasiroko.

Ajde ovako, u veoma kratkim crtama.
pasivni magneti su oni obicni, znaci, metalni (magnetni) valjcici obmotani tankom lakiranom zicom i zatopljeni voskom ili necim drugim.

Aktivni magneti su maltene isti, samo sto oni uz pomoc elektronike (napajanje baterijom od 9V) nemaju sum. Tako da nema nikakvih nuszvukova koji se mogu cuti na pasivnim.

E sad postoji i razlika u zvuku ali najveca mana je bas to sto su i suvise sterilni, tj "ne disu". A najveca prednost bas to sto nema suma pa gitara nece imati mikrofoniju...

To bi bilo najprostije i najbrze objasnjenje...

Post Reply