Testiranje Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
m@T@

Testiranje Gitare

Post by m@T@ » 17 May 2007, 06:15

kako se testira ele. gitara ?
na sta sve treba da se obrati paznja ?
kakvo pojacalo odabrati za testiranje ?

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 17 May 2007, 10:54

ima tu nesto o tome
viewtopic.php?t=607

Nisam neki gitarista, ali ja bih obratio paznju na vrat (da li je kriv), koliko stoji u radnji, jel ima korozije, jel mu svaki deo na mestu (vidjao sam gitare bez kapa za potenciometre itd), ako se razumes, naravno videti kakvo je drvo, tumarati po netu da vidis recenzije itd....
sve ovo pre nego sto uzmes gitaru u ruke :)

posle toga, kad uzmes u ruke, onda ne znam na sta :D to ce ti bolje gitaristi objasniti :)

po meni, treba izabrati najgore pojacalo, ako koristis dist. onda i najgori dist....cisto da vidis kako najgore moze da zvuci, i onda obrnuto, najbolje, pa nesto izmedju...

ili da vidis za sta imas para (koje pojacalo efekat itd) pa na to probati..da vidis na cemu si

ali sve ovo zavisi od radnika u radnji...neki su neljubazni itd...ali ima i o tome neka tema :)

viden

Post by viden » 17 May 2007, 11:06

Pre svega navedenog treba gitaru probati "na suvo". Za to treba malo iskustva, ali dobra električna gitara ima dobar ton i bez pojačala jer je drvo izuzetno važno za karakter tona (ako ne i najvažnije). Na kraju krajeva, sve ostalo možeš promeniti ali drvo ostaje ono što čini gitaru.

m@T@

Post by m@T@ » 17 May 2007, 14:20

ok ... sviram klasicnu i akusticnu ..ali ne znam koliko bi to moglo da mi pomogne u probanju ... cak u zivotu nisam drzao elektricnu ni u ruke ...
poveo bih nekog ko ima iskustva ali stvar je takva da to ne moze da bude...

viden

Post by viden » 17 May 2007, 20:51

Ako već sviraš gitare onda mnogo toga možeš i sam da zaključiš iz probe.
Kao prvo možeš videti (čuti) da li gitara štimuje po svim oktavama. Naravno, to se ako ne štimuje, može podesiti ali najbolje da kupuješ bar minimalno podešenu gitaru i da se to uradi pre kupovine.
Takođe, što je vrlo važno, možeš osetiti da li ti odgovara vrat (da li dobro "leži" u ruci).
Generalno moj savet bi bio da, ako već ne možeš povesti u pomoć nekog iskusnijeg s el. gitarama, obiđeš sam što više prodavaca i probaš što više gitara. Ne žuri. Naći će se već neka koja će ti zapasti za oko (tj. uho) i koja će ti zbog nečega više odgovarati.
Prethodno se malo informiši na netu (i na ovom forumu) o modelima, drvu, elektronici...

m@T@

Post by m@T@ » 17 May 2007, 21:31

ok... cekao sam jedno 3 godine ...to jest skupljao ... znaci od 5 raz ... i sad mi se pruzila prilika ...

Post Reply