Kapice za potove promjera 6,35 mm... gde?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nebojsak

Kapice za potove promjera 6,35 mm... gde?

Post by nebojsak » 08 Jun 2009, 22:53

Elem, da ne dužim, naručio 4 CTS pota za hambakere na Banzaiju, i susreo se sa određenim problemom - onaj kurčić (plastic shaft) na koji se stavlja kapica je prečnika 6,35 mm, umesto (kod nas) najčešćih 6. Što znači da moje stare kapice neće ići na to. Problem je utoliko veći što za sada nisam uspeo da pronađem odgovarajuće kapice, ni kod nas ni po Thomannu/Banzaiju. Najveći izbor na domaćem terenu sam uspeo da nađem kod Marića (što znači više od 5 vrsta), ali na ovo moje ne pasuju nikakve varijacije gibsonolikih i stratolikih kapica, mooožda se eventualno pronađe neki metalni dome knob koji obično ide na one sportske gitare.

Od svega što sam pregledao na Thomannu i Banzaiju, eksplicitno su navedene samo mere koje se odnose na šestomilimetarske kapice. Ima ih dosta bez navedenog prečnika, ali ne bih da se ***** pa da naručim nešto što mi neće pasovati, makar me izašlo i bednih 15-20 evra komplet. Nije prijatan osećaj. Dakle, video sam da postoji 6,35 mm standard (tj 1/4") za kapice/potove, ali za sad ništa od onoga što meni treba za đitru.

Zamolio bih uvaženo forumaštvo da mi pomogne nekim korisnim savetom, ako može neko da me uputi kod nekog domaćeg, ili u krajnjem slučaju na neki sajt odakle se može eleganz naručiti ovo što mi treba. Napominjem da mi metalna dome varijanta igra samo u slučaju da baš ne mogu da nađem plastične, a oni providni crni u gibson fazonu su mi prvi pik, zbog overall looka and stylea.

Unapred zahvalan.

Rocket Roll

Re: Kapice za potove promjera 6,35 mm... gde?

Post by Rocket Roll » 08 Jun 2009, 23:38

Ja sam svoje CTSove "obogatio" kapicama za potenciometre iz Radio Kluba - iz istog razloga. Ne znam koliko sam Fenderovih kapica sveukupno probao, ali znam da ni jedna ne pasuje. Možda bi nešto moglo da se postigne ozbiljnim guranjem - što ni u ludilu nemam nameru da probam, CTSovi su dobri ali nema potenciometra koji iz guranja ne izlazi ozbiljno oštećen - ili proširivanjem kapica (Fenderove i Gibsonove kapice su plastika, a plastika se lako doteruje pažljivim dremelovanjem).

Izbor je, dakle, bio - plastične kapice iz Radio Kluba ili metalne kapice iz Marića itd. Metalne su odmah otpale kao fizički teške - potenciometrima treba olakšati život, njima i gram gore-dole nešto znači - tako da...

Kada klikneš na kapice na Banzaiju otvori ti se posebna strana za svaku kapicu i tu, u rubrici "Shaft", stoji raster: http://www.banzaieffects.com/Knobs-c-322.html

6,3mm je ono što tebi treba.

nebojsak

Post by nebojsak » 08 Jun 2009, 23:55

Znam, ali nema tog prečnika. Osim ako mi nešto nije promaklo.

nebojsak

Post by nebojsak » 09 Jun 2009, 00:05

A na sajtu radio kluba, pod kategorijom koja mi zvuči najbliže potrebnoj (navrtke za potenciometre), imaju samo fi = 4 i 6 mm.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Jun 2009, 00:18

nebojsak wrote:Znam, ali nema tog prečnika. Osim ako mi nešto nije promaklo.
Nikad se i ne navodi "prečnik 6,35mm", ako na to misliš - 6,3mm je standardna oznaka i odnosi se na tu četvrtinu inča.
nebojsak wrote:A na sajtu radio kluba, pod kategorijom koja mi zvuči najbliže potrebnoj (navrtke za potenciometre), imaju samo fi = 4 i 6 mm.
One od 6mm (sa šrafom) pasuju. Ja sam živi dokaz, eto mi ih na gitari, preko CTSovih potenciometara - ulaze bez problema i bez guranja :D

nebojsak

Post by nebojsak » 09 Jun 2009, 00:31

Ok, probaću onda te.

Nego, nije mi jasno kako se na netu ne može naći nešto za ovu četvrtinu inča, valjda još neko na svetu koristi te potove. A i na Banzaiju piše da su standard za US type guitars. Aj što nisam našao nešto što može ovde da se naruči, nego što nisam našao ni sličicu.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Jun 2009, 00:42

Misliš, ne može da se nađe klasična replacement kapica ili...?

Jer, da me nije mrzelo, naručio bih nešto od ovog:

http://www.banzaieffects.com/product.ph ... quantity=1 - Muddy Waters
http://www.banzaieffects.com/product.ph ... quantity=1 - R. L. Burnside
http://www.banzaieffects.com/product.ph ... quantity=1
http://www.banzaieffects.com/product.ph ... quantity=1

Svim navedenim su širina & visina iste (ili skoro iste) kao klasičnom Fenderovom gitarskom knobu - ni sa jednim ne možeš da pogrešiš.

Post Reply