Setup (visina žica) na Fenderima?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Setup (visina žica) na Fenderima?
Setup guides na Fenderovom sajtu mi nije pomogao jer slabo znam jezik pa bi molio da mi neko sa foruma kaze na kojoj visini bi trebale da budu zice 10'- ke po njihovom fabrickom setup-u za Stratocastr a koliko za Telecaster gitaru.
Na kom mestu tj. pragu se meri ta visina. Dali od praga il od fingerboard-a. Unapred zahvalan, drugarski pozdrav!
Na kom mestu tj. pragu se meri ta visina. Dali od praga il od fingerboard-a. Unapred zahvalan, drugarski pozdrav!
Re: Visina zica na Fenderima
Praksa i iskustvo cine svoje.Lenjin wrote:Setup guides na Fenderovom sajtu mi nije pomogao jer slabo znam jezik pa bi molio da mi neko sa foruma kaze na kojoj visini bi trebale da budu zice 10'- ke po njihovom fabrickom setup-u za Stratocastr a koliko za Telecaster gitaru.

Pa svako moze da namesti koliko mu odgovara... Ali mislim da ispod odredjenevisine gitara pocinje da burji i tako to.... Ma ima linAk za to bre 
viewtopic.php?f=20&t=767&hilit=siledzijski&start=255

viewtopic.php?f=20&t=767&hilit=siledzijski&start=255

Lenjin wrote:Setup guides na Fenderovom sajtu mi nije pomogao jer slabo znam jezik pa bi molio da mi neko sa foruma kaze na kojoj visini bi trebale da budu zice 10'- ke po njihovom fabrickom setup-u za Stratocastr a koliko za Telecaster gitaru.
batali njihov fabricki setup... po onom uputstvu koje sam dobio uz gitaru pishe da bridge treba da stoji odignut oko 1"-1.2" (ako se ne varam) od tela gitare... a meni je on prilepljen za telo gitare... dakle - mogu slobodno ceo fabricki setup nadalje da preskocim... namesti zice na visinu koja ti odgovara... uvek se meri udaljenost zice od praga; neki kazu od 12. praga, neki od 17...
ako ti znaci nesto, moze nas nekoliko sa foruma da napise udaljenost zica na nasim stratovima, pa da ti to bude polazna osnova, mada uvek je najbolje da sam odredis visinu prema svom "osecaju za feeling"

udaljenost zice od 17. praga na mom stratu je odiprilike 2mm... meni tako prija.... mada ne znaci da necu u skorije vreme da podignem akciju (ili mozda spustim)...
Pogledao sam linkove i dosta toga mije jasnije. Najverovatnije ce biti ko sto kaze progg: "najbolje da sam odredis visinu prema svom "osecaju za feeling" . Hvala drugari, pozz!
Ma koristi Fenderove podatke kao polaznu osnovu, pa onda eventualno kasnije koriguj prema svojim potrebama i načinu sviranja. Tamo gde piše Treble Side misli se na tanke žice i koristi zadatu meru za prve 4 žice (npr. 1,6mm za 7.25 vrat), a mere gde piše Bass Side se odnose na dve najdeblje žice (npr. 2 mm za 7.25) i meri se prema uputstvu na 17. pragu. Ja recimo koristim baš ove mere i odgovaraju mi u potpunosti. Ono što je jako važno je da prethodno podesiš reljefnost vrata (Truss Rod) na neke dimenzije 0.2-0.3 mm.
te dimenzije za truss rod je odredila fender fabrika... mada ima par video tutorijala na kojima likovi, truss rod ne podesavaju na 0.2-0.3 nego ga spustaju na 0.1mm ili jednostavno ne mere, nego ga namestaju po nekom svom osecaju...to sam takodje "snimio" na dosta foruma (uvek je u pitanju bila strat gitara)...kod mene je truss rod oko 0.10-0.15...Sava wrote:Ono što je jako važno je da prethodno podesiš reljefnost vrata (Truss Rod) na neke dimenzije 0.2-0.3 mm.
a ovako kaze fender:
TRUSS ROD
Neck Radius Relief
7.25" .012" (0.3 mm)
9.5" to 12" .010" (0.25 mm)
15" to 17" .008" (0.2 mm)
ACTION
String Height
Neck Radius Bass Side Treble Side
7.25" 5/64" (2 mm) 4/64" (1.6 mm)
9.5" to 12" 4/64" (1.6 mm) 4/64" (1.6 mm)
15" to 17" 4/64" (1.6 mm) 3/64" (1.2 mm)
link: http://www.fender.com/support/stratocaster.php
kod mog strata je oko 1.7 mm kod 17 praga. ali to veoma zavisi i u kakvom su ti stanju ostali pragovi, ako su istroseni digni akciju da ne zveci. eksperimentisi dok ne nadjes ono sto tebi odgovara
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Kod mene su na Fenderu MIM 1,6mm od 12tog praga (debela E) i 1,5mm (tanka e)
Kod FMT Fender 1,7 mm (debela E), 1,3mm (tanka E)
Stvar navike!!!
Kod FMT Fender 1,7 mm (debela E), 1,3mm (tanka E)
Stvar navike!!!
stvar navike i debljine zica. ja sviram sa 0.9
0.9??skawalker wrote:stvar navike i debljine zica. ja sviram sa 0.9

Re: Setup (visina žica) na Fenderima?
Hvala dobri ljudi! Pozz