Stratocaster - zujanje na G-žici i još ponešto

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ndv

Stratocaster - zujanje na G-žici i još ponešto

Post by ndv » 29 Jun 2009, 12:00

Pozdrav svima.

Budući da nisam mogao u dovoljnoj meri da se o tome obavestim uživo, hteo bih da postavim pitanje ovde: kakva su vaša iskustva sa zujanjem G-žice na Stratu? Imao sam do kraja pretprošle godine Strat (Meksikanac, Standard) i kako god da sam podešavao gitaru, G-žica bi uvek zujala od, otprilike, petog do petnaestog praga. Sad... ne može se baš reći da imam laku ruku kada trzam, a i sviram sa trzalicom od dva milimetra, ali, sa druge strane, sviram sa jedanaesticama (D'Addario 11-49) i žice su dosta podignute od fingerboard-a. Živo me zanima da li je tako i sa ostalima, to jest, kakva su vaša iskustva? Neki ljudi jednostavno ne pridaju značaj tome što njihove žice stružu po pragovima (dobro, kada oni sviraju, onako kako sviraju, recimo ... nežno, to se ne primeti, ali ... nema tu dinamike, osećaja...), dok drugi ćute o tome kako se zujanje čuje i na njihovim Fenderima koji koštaju i po hiljadu (i više) evra.

Planiram da u skoroj budućnosti ponovo kupim Strat, ali moram da priznam da me ponuda baš i ne oduševljava. Jedino što mi se sviđa je Kenny Wayne Shepherd Stratocaster (malo deblji vrat, veliki pragovi, radius fingerboard-a od 12"...), ali toga još nema kod nas, a pitanje je i da li će biti.

Dakle, ako je neko raspoložen da prokomentariše pričicu o zujanju, ja bih voleo da čujem, a pogotovo me zanima da li neko ima predlog koji bih Strat mogao da nabavim za blues svirku.

Stanko

Re: Stratocaster - zujanje na G-žici i još ponešto

Post by Stanko » 29 Jun 2009, 12:44

Ajd sad, nisam ja nesto iskusan, al posto se i meni desavalo da mi zuje zice na stratu (doduse na squier bulletu), mogu da ti predlozim samo da sredis vrat, tj da uradis setup, sam ili kod majstora. ;)

ndv

Post by ndv » 29 Jun 2009, 13:30

Stanko, kako bih to stručno objasnio... ja sam kreten kad sviram i primam se. Ne, ne skačem, ne izvodim kojekakve pokrete i tome slično, ali, recimo kad vidiš B.B. Kinga ili Vlatka (u naaaaaajmanju ruku se ne poredim sa pomenutima: od prvog sam triput mlađi a od drugog triput sporiji :( ), pa ... otprilike govorim o tome. Tako da, kad me ponese melodija, verovatno malo previše upražnjavam rvanje sa žicama.

Setup obavljam sam (dosta fino, reklo bi se), tako da ni tu nije problem...

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 29 Jun 2009, 13:47

pa ne vidim sta je onda problem...i ja slicno sviram, slicno udaram po zicama...onda je valjda normalno da MALO zuje....
a sto se tice kupovine strata, kazi koliko novaca imas, pa ces lako nesto naci :)

ndv

Post by ndv » 29 Jun 2009, 14:35

Druže, ne znam šta da ti kažem. Hajde, neka bude oko 700-800 Evra.

Našao sam, recimo, ovu gitaru: http://www.fender.com/products//search. ... 0141100372 (Classic Player 60's Stratocaster) ... ali kod nas je ima samo u ovoj plavoj boji, a, koliko god glupo zvučalo, ne mogu da pređem preko toga. ::ranting:: Možda stigne i sunburst varijanta, ali ... ko će znati.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 29 Jun 2009, 14:40

ndv wrote:Druže, ne znam šta da ti kažem. Hajde, neka bude oko 700-800 Evra.

Našao sam, recimo, ovu gitaru: http://www.fender.com/products//search. ... 0141100372 (Classic Player 60's Stratocaster) ... ali kod nas je ima samo u ovoj plavoj boji, a, koliko god glupo zvučalo, ne mogu da pređem preko toga. ::ranting:: Možda stigne i sunburst varijanta, ali ... ko će znati.
ja sam isto merkao tu gitaru, medjutim meni rekose da je nemaju, plus sto je sada tako bezobrazno poskupela, da kosta skuplje nego amer standard, pa ti vidi :)
za 700-800e...pa novo, imas samo meksikance...imas Jimmie Vaughanov model, ako ti ne smeta maple fretboard....a taj Kennie Wayne je pretpostavljam mnooogo skuplji, zato sam ja kontao da imas dosta novaca :) :ziveli:

ndv

Post by ndv » 29 Jun 2009, 14:58

Šta znam ... Kenny Wayne model je napolju 869$ (koštao je 750), a Classic Player je kod nas malo više od 55 hiljada, što nije skuplje od standard Amera koji je oko 80.

Verovatno si ti mislio da je Kenny Wayne preko (oko) 1500$, zato što je iz artist serije. I ja sam; zato ga nisam ni gledao. Ali posle sam video da se pravi u Meksiku, pa sam na Youtube-u našao intervju sa Kenijem gde on priča kako nije hteo da njegova gitara bude mnogo fensi, već je želeo da se pravi u Meksiku i košta umereno.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 29 Jun 2009, 15:05

ndv wrote:Šta znam ... Kenny Wayne model je napolju 869$ (koštao je 750), a Classic Player je kod nas malo više od 55 hiljada, što nije skuplje od standard Amera koji je oko 80.

Verovatno si ti mislio da je Kenny Wayne preko (oko) 1500$, zato što je iz artist serije. I ja sam; zato ga nisam ni gledao. Ali posle sam video da se pravi u Meksiku, pa sam na Youtube-u našao intervju sa Kenijem gde on priča kako nije hteo da njegova gitara bude mnogo fensi, već je želeo da se pravi u Meksiku i košta umereno.
aha pa onda je ok taj model///tako i Dzimi Vonov strat.....a sto se tice classic serije, poskupela je, samo kod nas nije jos poskupela, ali kad stignu nove gitare, onda ce verovatno i kod nas...evo sad gledam classic player je 1100 dolara, a amer standard 1200 dolara...

Post Reply