Nova gitara

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Bluesman

Nova gitara

Post by Bluesman » 03 Jul 2007, 23:48

Kako nisam kupio gitaru prosli put kada sam vas smarao, moram opet.
:D Dobio sam nazad svoje pare, dobio za rodjendan od rodbine, i skupio sam pozamasnu sumu. 900 € i odlucio sam da ih sve ulozim u gitaru jer ne verujem da cu uskoro imati toliko para.

Pregledi instrumenata na netu po meni i nisu toliko merodavni, jer ljudi gotovo za sve gitare u do ovih para kazu nesto na foru "It sounds/plays/works great for a cheap guitar", a kod nas i za nasa uslove to NIKAKO nije jeftino. Tako da ne znam da li na to da gledam kao da je to neizivljen manijak kome ni gitara od 100k € nije odgovarajuca, ili da gledam kao da covek hoce da kaze da je gitara osrednje losa ali posto sam je platio 300$ nema veze. A ima i ljudi koji dodju srecni jer su sebi kupili novu igracku i stave sve desetke. Ove preglede cu spominjati samo ako vecina ljudi kaze jednu istu stvar.

Posto ima ovde ljudi koji su mnooooogo iskusniji od mene, molio bih ako im nije tesko da mi ponovo udele koji savet(da pocnete da naplacujete, uzeli bi silne pare:)).

2 dosta bitne stvari nisam uradio. Nisam obisao prodavnice i probao gitare, i nisam saznao cene(znam poneku). Sutra tokom dana cu dodati cene, a tokom nedelje cu obici sve prodavnice. Mozda nije trebalo odavde da zapocnem, ali od negde se mora poceti. Za pisanje posta sam se vodio onome sto nase prodavnice imaju na sajtu. Ako sam nesto preskocio sto je vredno pomena kazite mi.

Ja bih voleo da nadjem gitaru koja moze da peva jazz, vristi hard rock i cvili bluz. Posto nesto sto moze sva 3 za ove pare koje imam ne verujem da mogu da nadjem, najlkase bi se odrekao jazz-a. Najvise bih voleo d amogu da dobijem onaj cisti strat za bluz(Jimmie Vaughan), da opet mogu da dobijem prljavi bluz sa nekim drajvom, i da mogu da dobijem i tvrdji zvuk za hard rock. Nisam se vezao ni za jedan oblik, izgled, samo sto tele nisam previse razgledao i mislim da obican strat(sss kombinacija) nije za mene.

Blade

California Custom
http://www.artistsystems.co.yu/srpski/a ... 7&art=1302
Na papiru je sve super. Nasao sam samo 2 review-a o njoj. Jednog odbacujem odmah zbog svih desetki a drugi je bio veoma razuman.
Svideo mi se coil spliting. Nisam nasao nigde kako zvuci.

California Standard
http://www.artistsystems.co.yu/srpski/a ... 7&art=1303
Opet samo reci hvale.

Texas deluxe
http://www.artistsystems.co.yu/srpski/a ... 7&art=1309
NIsta lose nisam nasao o njoj.

Texas standard i vintage
http://www.artistsystems.co.yu/srpski/a ... 7&art=1310
Nista nisam nasao o njima.
RH2
http://www.artistsystems.co.yu/srpski/a ... 7&art=1307

RH4
http://www.artistsystems.co.yu/srpski/a ... 7&art=1308
Za ovo kazu da moze sve!

Za peavy i washburn, ne znam, o gitarama sam generalno cuo da su dobre. Ne znam sta bih izdvoio jer ne znam cene, a na review-ima dobiaju sve visoke ocene. U sustini ne znam zasto sam ni blade izdvajao, kada svi dobijaju visoke ocene, ovako osim rh4 mi nista nije zapalo za oko, mozda sam nesto propustio.

O Hamer gitarama ima jako malo na netu a i to sto ima je svako hvali svoga konja.

PRS, one mi se mnogo svidjaju. Jedna stvar koju svi kazu jeste da je drvo savrseno, ali da su magneti bezlicni, i mutni. Pogotovo se soapbar II(mada kada isti taj magnet koristi i se one koja zvuci odlicno ne znam sto bi bila gora). Ne znam da li je se eg sss ili hss varijanta ali ako je hss to bi mogla da bude opaka stvar.
Kod nas od Hamera i PRS-a jedino sto ima je u mix-u. http://www.mixmusic-company.com/

Mitros svoju ponudu nema online.

Moj problem u svemu ovome je kako da izdvojim iz cele ove gomile trkacke konje. Sve gitare dobijaju jako dobre ocene, svako hvali svoje. Svi kazu da nema boljeg, da njihova gitara usije strata lp-a i 335 zajedno... Sta da radim? Kako da razvrstam? Znam da ce odgovor biti idi probaj, ali sve ovo da probam(pogotovo u artistu), izbacili bi me:D
Razmisljao sma i o polovnoj gitari ali nista nisam nasao, a gledao sam gde god mi je palo napamet.

Uh nadam se da nisam bio naporan. Hvala.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 04 Jul 2007, 00:39

moj ti je savet da malo porazmislish da li ti vredi dati toliko love na gitaru samo za hobi(osim naravno ako ne mislish da ti to bude profesija, ako da onda u kupovinu :) ). Ja sam se omishljao da li da dam zadnju lovu iz dzepa(oko 400 evra) za novog ibanez, pa sam malo razmislio i shvatio da mi i nije bash toliko neophodan i uzeo sam jeftiniju gitaru, koja uz male dorade moze da se nasvira da radi kao dosta skuplji ibanez.

Pozdrav

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Jul 2007, 08:02

Što reče XtrmntR - doći će dan kada ćeš kukati i proklinjati tu gitaru od miliJon evra, naročito ako sada prvi put vidiš toliko evra na gomili i posle ko zna kad - što nema veze sa tim koliko dobro i(li) profesionalno sviraš, nego sa tim da pare trebaju za mnoge druge stvari i kada jednom uleti velika količina, mislim da ih treba rasporediti.

Postoji, takođe, i "law of diminishing returns": gitara od 500 evra svira pet puta bolje od gitare od 100 evra, ali gotara od 1 000 evra svira samo malo bolje (par postotaka) od gitare od 500 evra. To je razlog zašto jako malo ljudi na Fenderovom forumu kupuje Custom Shop Fendere mada imaju novca za njih.

Lepo je, čini mi se, biti klinac sa prebogatim roditeljima i onda insistirati na Custom Shop gitari, ali i ta gitara može da se polomi, mogu da je ukradu, na njoj se pragovi isto tako brzo "tope" ako staviš deblje žice ili ne menjaš često žice... drugim rečima, gitara je potrošna roba. I Mercedes propadne kao što Yugo propadne, možda mu treba malo više (ne baš mnoooogo više) vremena a u međuvremenu potroši isto toliko ili više goriva, ulja...

Mislim da razumnom gitaristi (NaRoČiTo ako živi od sviranja) vrlo retko treba nešto skuplje od 500 evra. U tom smislu ne očekuj previše od PRSa, ne zato što Soapbar ne valja nego zato što te jeftinije PRSe nemaju u Mixu. Peavey je simpatična stvar, ali - pomenuo si Blade. Now, that's guitar.

Moj ti je savet da sa tolikom količinom para obiđeš samo Artist i Mitros. U Artistu traži Glavu (onog velikog bradonju sa perčinom) a u Mitrosu onog malo starijeg prodavca sa lenonkama i srednje dugačkom plavom kosom. Jedino za njih dvojicu u Beogradu mogu da kažem da su svaki dan u kontaktu sa skupim i dobrim gitarama i da ne pate od "brate-ova-gitara- je-tako-dobra-izd*kao-bih-na-nju" sindroma.

Evo ti jedan od (mnogobrojnih) threadova sa Fenderovog foruma o skupim gitarama: ->Fender Forum: Who Buys Expensive Guitars Thread<-. Taj forum ima i "Custom Shop" sekciju, pa možeš da pogledaš. Najbolji odgovor do sada: "Years ago those types of instruments ( American Strats/ Teles, Ric 330's Gibson SG's, Fender tube amps) were once in a lifetime purchases by serious adult musicians, often requiriring a loan AND special order.".

Rocker.
MF veteran

Post by Rocker. » 04 Jul 2007, 12:04

Slazem se,nikako nemoj da dajes tolike pare za gitaru.A ako si vec resio da potrosis sve pareondakupi "full"opremu,znacigitaru,pojacalo,procesor/distorziju.Za 900 evra mozes da kupis odlican "stack".

Bluesman

Post by Bluesman » 04 Jul 2007, 12:20

Hvala opet.
Pogledacu po mitrosu i artistu.
Rocket Roll iz onoga sto si rekao, ja sam stekao utisak da mi je blade najbolja kupovina?

I savet je ni u ludilu nemoj da dajes vise od 500€ za gitaru?

Za pojacalo sumnjam da cu kupovati novo, jer mi ne treba jace/bolje trenutno, a ako mi bude trebalo, ostace pare u steku.

vg78
MF veteran

Post by vg78 » 04 Jul 2007, 12:30

Ja sam cuo Blade Texas Standard Pro gitaru uzivo na jednom koncertu svirano na JCM800 kombu, i rekao sam je*es Fender, Blade rules.

A Blade texas deluxe imas za 650 eur...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Jul 2007, 16:23

Da, Blade ikao vrh vrhova (made in Japan, u Ibanez Japan pogonu) i da, ne skuplji model od 500 evra.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 05 Jul 2007, 15:36

Ne razumem se baš u vintage gitare, ali slažem se sa ovim ljudima da ne bacaš toliko para na gitaru. 400-500 eur bi ti bio neki vrh. Ako hoćeš bolje, qpi bolje magnete, ili pojedinačne delove ako neki ne valjaju.

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 06 Jul 2007, 02:33

ja da imam pare, odma' bih dao 1000 evra za djitru. bez razmisljanja... :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Jul 2007, 10:44

Sve je to, kako ti reče u jednom drugom threadu, individualno!

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 06 Jul 2007, 14:45

vaistinu jeste.

Post Reply