Prvo, izvinjavam se ako sam bespotrebno otvorio temu ili na pogresnom mestu...
E sad da ispricam sta mi se desilo:
Imam (jeftinu) kopiju Ibanez GSR200 bas gitare. Primetio sam da je vrat kriv i juce, kada sam menjao zice odlucio sam da o jednom trosku obavim male korekcije na truss rodu. Nakon sto sam obavio zatezanje, vrat se ispravio i zice vise nisu bile previse odvojene i sve je izgledalo super. Medjutim, kada sam stavio nove zice (D'Addario, celicne, 45-100) i nastimao ih primetio sam da mi A zica ne zvuci kako treba. Dakle nije problem u zujanju ili zvecanju, vec jednostavno daje drugi (nizi) ton. Ne verujem da je problem u tome sto su zice nove. Sad, posto nemam pojma nista o tome, da li je mozda problem u intonaciji zice? Ili mozda nesto drugo? Ukoliko je intonacija, bio bih vam zahvalan na kratkom objasnjenju kako da sredim....
Hvala.
Upomoc.....
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
Re: Upomoc.....
i ja sam nov u svemu ovome, ali po tvojoj prichi kazesh da si namestio nove zice i da ti je a zica niza nego shto treba?
mozda je glupo pitanje, ali...
jesi li nashtimovao bass?
mozda je glupo pitanje, ali...
jesi li nashtimovao bass?
- cope_ns_89
da li ti je vrat bio kriv PRE nego sto si skinuo zice, ili NAKON sto si skinuo zice?
imam isti bass, meni je vrat bio ok (i jos uvek je, imam ga godinu i po dana)... kad skines zice, vrat se opusti, pa se iskrivi, ali kako stavljas zicu po zicu, tako se nazad zategne... mozda nisi trebao petljati sa vratom...
imam isti bass, meni je vrat bio ok (i jos uvek je, imam ga godinu i po dana)... kad skines zice, vrat se opusti, pa se iskrivi, ali kako stavljas zicu po zicu, tako se nazad zategne... mozda nisi trebao petljati sa vratom...
Kad menjas zice, cim skines prvu, odmah stavi novu, pa drugu, pa novu i tako dalje. Tako sprecavas deformacije vrata koje nastaju prilikom velikog menjanja tenzije.