POMOC OKO POJACALA I ZVUKA

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
cope_ns_89

POMOC OKO POJACALA I ZVUKA

Post by cope_ns_89 » 02 Oct 2009, 19:21

Pozdrav.
Kupio sam pre par dana Line6 Bass Pojacalo (LD15) (15W, efekti i sl...). Sasvim lepo pojacalo, lepi zvukovi mogu da se nameste, efekti su ok (osim Envelope Filtera koji je zivo sr*nje). E sad, problem... Problem je sto sam ja na trecem spratu stambene zgrade. Kada sviram, moram da ugasim baseve, jer se osete jako. Kad ih iskljucim, moram i zvuk da podesim drugacije, da bi se lepo cuo, ali hocu ipak i baseve da ukljucim. Moje pitanje je, da li ja mogu da stavim nesto iza njega, oko njega, da bi se basevi manje osetili, ali samim tim da mi u zvuku gitare i dalje ostanu? Pokusao sam sa knjigama i sveskama, ali nije mi bas bilo od pomoci. Da li bih mogao da stavim stiropore iz kutije pojacala, hoce li mi oni nesto pomoci? Da li ima mozda neki bolji zvucni izolator? Ima li mi pomoci uopste :) ? Ne smem mnogo da budem bucan, vec sam jednom bio kod sudije za prekrsaje zbog glasne muzike :(
Hvala unapred!

Tiki the Boyler
Urednik

Re: POMOC OKO POJACALA I ZVUKA

Post by Tiki the Boyler » 02 Oct 2009, 19:30

Prvo utišaj pojačalo.
Budući da znam koliko je to pojačalo "glasno", ako uspijevaš da prodreš do komšije njime onda ćeš zasigurno da ga spališ za 7 dana.

Jedino što ti može pomoći u sprečavanju prenosa basa komšiluku (budući da se danas zgrade prave od armiranog betona debljine flis papira) jeste neki podmetač ispod pojačala. Najlakše ti je napraviti sendvič od dva komada šperploče ili iverice između kojih ćeš staviti 5 cm presovane kamene vune i onda sve to obući u komad platna. (ne pokušavaj ništa sa stiroporom jer on nije nikakav zvučni izolator)

Postavljanje nekih barijera oko pojačala nema prevelikog efekta, sem što će značajno promijeniti sam zvuk unutar sobe.

I još jednom... povedi računa o glasnoći na kojoj radiš. Rezervne uši ne možeš da kupiš!
(ako ja u stambenoj zgradi veoma ugodno vježbam na pojačalu od 700W i 4x10 boksu onda i ti možeš na tom malencu)

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 02 Oct 2009, 19:38

Pa mozda da probas i to da stavis pojacalo na krevet/dusek (ili na fotelju) na kome spavas/sedas...? U krevetu obicno ima vec puno pamuka, sundjera i slicnih materijala koji se obicno i koriste za izolaciju, plus kreveti su obicno izdignuti od poda pa ce se zvuk manje prenositi na donji sprat... Ako imas krevet sa federima, to mozda moze da zasmeta... osim ako ne dobijes neki uber kool zicani reverb koji bi ti se i zasvidjao :mrgreen:

cope_ns_89

Post by cope_ns_89 » 02 Oct 2009, 19:40

Hvala i na tom savetu :)
Nemam federe, imam dusek. Mada, prasnjav mi je pod, na kome je pojacalo, pa ne bih bas tu prasinu da prebacujem na krevet, ali probacu i tu varijantu :) .
Hvala!

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 02 Oct 2009, 19:42

a da kupis slusalice ?

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 02 Oct 2009, 19:53

cope_ns_89 wrote:Hvala i na tom savetu :)
Nemam federe, imam dusek. Mada, prasnjav mi je pod, na kome je pojacalo, pa ne bih bas tu prasinu da prebacujem na krevet, ali probacu i tu varijantu :) .
Hvala!
Eto prilike da usisaš sobu! :)

cope_ns_89

Post by cope_ns_89 » 02 Oct 2009, 20:18

nije mi filing na sluske, moram da osetim treskanje :) .
a za usisavanje... neka, skupice se prasina opet :) , pa cu morati opet da usisavam... :)

a sto se tice tvog komenta, dao sam odgovor ali ga ne vidim, tako da cu ti ga ponoviti.
hvala na predlogu, ali nisam ja tako glasan kao sto si mislio. Nisu se komsije jos bunile, tako da kontam da je ok jacina. Sviram na svega 1,5-2 stupnja jacine (na masteru).

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 02 Oct 2009, 22:00

cope_ns_89 wrote:nije mi filing na sluske, moram da osetim treskanje :)
Dobro druže... ali koliko je realno da te bass pojačalo od 15W treska?!?
Malo si ti promašio poentu meni se čini...

cope_ns_89

Post by cope_ns_89 » 03 Oct 2009, 11:30

pismeno izrazavanje mi je oduvek bio problem.
moja soba je jako mala, 2x3 metara (nekih 6m kvadratnih). malo kad zvucnike od 18W sa vuferom, kad pojacam, oseti se treskanje. A pogotovo sa bass pojacalom.
malo kad jace dreknem, oseti se vibracije u zidovima :D

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 03 Oct 2009, 11:58

cope_ns_89 wrote:moja soba je jako mala, 2x3 metara (nekih 6m kvadratnih)
Ja imam sobu od 8 kvadrata, a imam Markbass-a od 500w, ili se ukljucim u Acoustic 320 koji trenutno zbog kabineta radi na "samo" 220w.
Idalje mislim da su sluske daleko bolji posao :)

Post Reply