POMOC OKO STELOVANJA KONTRABASA

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
maksabass

POMOC OKO STELOVANJA KONTRABASA

Post by maksabass » 21 Jan 2010, 18:26

zdravo svima
ja sam basista ali sam skoro kupio kontrabas koji je bio u veoma losem stanju inace star oko 50 godina.Odneo sam ga kod jednog majstora koji mi je tvrdio da ce taj instrument da prosvira.I nije bio daleko od istine,on svira ali kako.Nisam zadovoljan tonski,jer se cuje veoma tiho,cak i sam kad sviram u sobi.Molim nekog ko se vise razume u kontrabase da mi odgonetne neke tajne o visini zica,mestu kobilice i stim-stoka.ja sam nesto eksperimentisao ali uzalud.Posto sam iz Leskovca i u blizini nemam nikakvog poznatog majstora za to molim Ljude dobre volje da mi pomognu oko ove za mene misterije.

sirac-šunka
vragolan

Re: POMOC OKO STELOVANJA KONTRABASA

Post by sirac-šunka » 24 Jan 2010, 13:35

Jačina tona zavisi najviše od vrste i kvaliteta žica, kao i od načina i jačine trzaja. Ako tek počinješ, verovatno da ćeš vremenom da stekneš i malo na jačini trzaja, i ja kada sam prelazio sa basa na kontrabas uvek mi se činilo da nešto tu nije u redu, nisam mogao da izvučen taj veliki ton koji sam imao u glavi i kako sam želeo. Onda sam čuo jednog iskusnijeg basistu na mom kontrabasu i dilema je bila otklonjena - nije bilo do instrumenta.

Kafanski muzikanti najčešće sviraju čelične čupave žice koje mota neki lik iz Vojvodine, koriste zvečku ili sva tri prsta desne šake istovremeno i sve to im pomaže da dobiju jači ton.
Tu je opet pitanje šta bi ti da sviraš i koje tonove da izvučeš iz svog instrumenta.

Štelovanja što se tiče, mislim da tu jedino, ali vrlo malo, može da utiče visina žica na jačinu. Kako da podesiš kobilicu da bi ti žice stajale niže, možeš da nađeš na netu, ja sam lako pronalazio topike na nekim stranim forumima, ima lepo objašnjeno. Ono što mogu da se trenutno setim jeste da kobilica treba da ti bude izrezana prema radijusu grifa, a žice bi trebalo 1/3 svoje debljine da uronjavaju u drvo kobilice, a 2/3 da prelaze iznad. Ovo recimo može da bude i problem kod tebe, logično je da ako je žica dublje zaronila u drvo da ne može da vibrira sasvim slobodno, tj. učestalost vibracija je manja, pa otud i manje sustejna i manje jačine.

Naravno za jasniji i jači ton ti treba fenomenalna suva i stara kobilica. A tako nešto može da košta preterano. Zapravo, kad sam se malo bavio istraživanjem o cenama delova za kontrabas, iznenadio sam se kako to sve košta preterano u odnosu na odgovarajuće delove na bas gitari...

Valjda sam bio bar od neke male pomoći.

Pozz

maksabass

Post by maksabass » 25 Jan 2010, 22:21

super sto se bar neko javio da mi pomogne.Ja sam se malo potrudio sam i eto sad je malo bolje.Isprobavao sam nesto sa stim-stokom iG,DiA se cuju solidno ali E zica se cuje na tonovima F,Fis,G i Gis ali ton A je mnogo slabiji i nejasan.Imam utisak da sitm-stok udenfuje gornju plocu i nema vise basova i onih midlle tonova koji mu daju cujnost.Uzgred kupio sam nove zice valjda se zovu Belson ili tako neso,da nije mozda do njih.Posto sam morao da sam sredjujem fingerbord nisam siguran da li sam to dobro uradio,ali u svakom slucaju sam se potrudio da bude sto bolje.I jos jedno pitanje...Kolika je visina zica na tvom kontrabasu od pocetka fingerborda.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 25 Jan 2010, 23:08

Jbg, ja nemam taj kontrabas već više od godinu dana... :(

Post Reply