Problemi sa bassom

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
Darksk8er94

Problemi sa bassom

Post by Darksk8er94 » 14 Aug 2009, 15:15

Imam Ibanez GSR180 bass, i Fender Rumble25 pojacalo. Takodje imam 2 problema:

1. ne mogu lepo da namestim pickupove, tj neck pickup mi stoji ukrivo (kada se gleda iz ugla kada sviram, tj nagnut je nadole ka vratu) Zavrtao sam i odvrtao, ali cini mi se da je kratak sraf (ili vise njih), ili je plitka rupa, kao da ne moze lepo da se namesti da bude ravno

2. kada malo jace okinem 4. zicu, kao da malo probija pojacalo. Smanjim ja volume, i bass, i isprobavam malo sa equalizerom, ali i dalje se to cuje

Sta da radim? :O.o:

fala unapred :)

vbraca
vrabac

Re: Problemi sa bassom

Post by vbraca » 14 Aug 2009, 15:18

Proveri sve na drugom pojacalu, uradi setup i to je to.

Cope

Post by Cope » 02 Sep 2009, 16:15

To je verovatno zato što se ne vole Fender i Šabanez 8)

- Nego otpusti šrafove na pikapovima, sviraj i zateži magnete da se ne sudaraju sa žicama dok sviraš. Daj mu ga fortissimo.
Zatim stisni zadnju žicu na zadnjem pragu i vidi da li je jednaka razdaljina između oba magneta i žice. Isto to uradi i sa prvom.
Ne preteži šrafove i obrati pažnju da li svaki šraf imaj približnu tenziju na svakom ćošku magneta.

million dollar baby

Post by million dollar baby » 04 Sep 2009, 00:16

taman da se prosvercujem... imam problemcic... zice su mi previse podignute.. spustila sam ih maximalno sa onim sraficima (neam pojma kako se to zove) al nesto nije pomoglo... jel treba jos nesto da uradim??
malo sam neiskusna sto se tice namestanja instrumenta ::ranting::

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 04 Sep 2009, 14:34

види ако имаш truss rod, илити шипку из врата, па мало је опусти.
код мене је то радило, само што сам ја подизао акцију
:)

michabass

Post by michabass » 05 Sep 2009, 11:48

Шмајсер wrote:види ако имаш truss rod, илити шипку из врата, па мало је опусти.
E pa onda bi ona trebalo da je zategne zar ne? :D
ps @milionče bejbi : ako nemaš iskustva sa tim odnesi kod nekog ortaka koji svira bas ili gitaru da ti to uradi, uštedećes sebi glavobolju!Ako baš imaš volje da sama to uradiš onda:

pozdrav!

:ziveli:

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 05 Sep 2009, 13:27

michabass wrote:
нисам сигуран, ја сам пробао на једну и на другу страну, али чини ми се да сам затезао...
можда грешим
ко се ради тај и греши :D

million dollar baby

Post by million dollar baby » 05 Sep 2009, 13:54

michabass wrote:
ps @milionče bejbi : ako nemaš iskustva sa tim odnesi kod nekog ortaka koji svira bas ili gitaru da ti to uradi, uštedećes sebi glavobolju!Ako baš imaš volje da sama to uradiš onda:

pozdrav!

Hvala, sad cu ga pregledati kako izgleda :) (nemam nista protiv malo muke ako cu tako nauciti nesto:) )

Cope

Post by Cope » 06 Sep 2009, 14:45

Ima tu nekih preferencija :lol: :lol: :lol:

Šalim se... Podešavanje visine žica na kobolici radi se pošto se predhodno dobro podesi tenzija vrata, a zatim fino došteluje visina žica, odnosno pikapova na kraju. Na našem podneblju drvo trpi značajne spoljne uticaje što se tiče temperaturnih i hidro razlika u atmosferi. Kod novih i jeftinijih gitara drvo nije sasvim suvo i zbog toga "radi", pa se zato vremenom javljaju kojekakve krivine i izbočine naročito na vratu. Dakle kupiš lepo čika Leovo trupče koje je odeljano krajem prošloga veka - prošloga milenijuma, i nema glava da boli 8) 8) 8)

ps. Ja nekoliko puta godišnje dotežem i otpuštam vrat, naročito kada prestane da radi centalno grejanje na proleće u kući, i kiša ne prestaje da pada po mesec dana u maju ili junu ,iz vrata samo što ne počnu pupoljci i lišće da raste :D

misko_mtc

Post by misko_mtc » 06 Sep 2009, 15:30

Darksk8er94 wrote:Imam Ibanez GSR180 bass, i Fender Rumble25 pojacalo. Takodje imam 2 problema:

1. ne mogu lepo da namestim pickupove, tj neck pickup mi stoji ukrivo (kada se gleda iz ugla kada sviram, tj nagnut je nadole ka vratu) Zavrtao sam i odvrtao, ali cini mi se da je kratak sraf (ili vise njih), ili je plitka rupa, kao da ne moze lepo da se namesti da bude ravno

2. kada malo jace okinem 4. zicu, kao da malo probija pojacalo. Smanjim ja volume, i bass, i isprobavam malo sa equalizerom, ali i dalje se to cuje

Sta da radim? :O.o:

fala unapred :)
1. To ti je problem sa svim jeftinijim gitarama, fabricki set up. Trebas podesiti akciju i visinu pickupa. Pogledaj na net-u set up bas gitare, ima toliko korisnih stvari. Ako ne zelis da se ti petljas oko toga onda lepo kod majstora 10 evrica i dobijas kompletan set up.

2. Sto se tice pojacala, ja sam imao slican problem, ali sa petom zicom. Mislim da je u pitanju niska frekvencija koju pojacalo tog ranga ne moze da podnese. Slazem se da treba da probas ne nekom malo boljem pojacalu.

Darksk8er94

Post by Darksk8er94 » 02 Feb 2010, 16:26

tek sada sam video odgovor, haha

Nego opet se ja baktao sa pickupovima, i povadio sva 4 srafa koji ga drze, izravnao pickup, i baterijskom lampom gledao rupe za ta 4 srafa. Ispostavilo se da je jedna od te 4 rupe malo pomerena, tako da sam sraf stoji nakrivo usrafljen.

Zbog toga, i jos nekih stvari planiram da ga odnesem do servisa na sistematski xD Znam samo za maricev servis, da li neko ima da mi preporuci neki drugi u Beogradu?

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 02 Feb 2010, 22:31

Ako budeš previše zagledao sa baterijom svašta ćeš ti još da vidiš na tom basu! :D

pax404

Post by pax404 » 03 Feb 2010, 10:30

Darksk8er94 wrote: Zbog toga, i jos nekih stvari planiram da ga odnesem do servisa na sistematski xD Znam samo za maricev servis, da li neko ima da mi preporuci neki drugi u Beogradu?
viewtopic.php?f=18&t=54

Post Reply