Tiki the Boyler wrote:Ti si prvi koji to kaže. Ali ako ti je tako lakše neka tako i bude.HariSHA013 wrote:Kod Yamahe je bas suprotno. Ti za manju cenu dobijes bolji kvalitet po tome je Yamaha i poznata.Tiki the Boyler wrote:Najveći problem Yamahe je previsoka cijena za ono što se dobija!
... RBX-a tako lijepo zasrali) i vrlo su pouzdani, tj. ne kvare se; ali im je zvuk (sve do TRB ili BB Signature serije) uglavnom očajan i poprilično neupotrebljiv!
Pet godina sam svirao Yamahu BB-G5A i ubijao sam se sa raznim pojačalima, procesorima, ekvilajzerima i kompresorima da bih dobio ton iz nje. I nisam uspio! Potom sam kupio Peavey Fury V - ubo se u pojačalo i lagano se nasmiješio!
Koliko si bass gitara svirao prije svog RBX-a?HariSHA013 wrote: RBX seriju nisu zasrali. Ja na primer sa mojom gitrom ne moram da trazim pojacala, procesore i sranja nego dovoljan mi je kabl i pojacalo da dobijem zvuk...
Zvuk možeš dobiti čak i bez kabla i pojačala. (ja vrlo često vježbam na suvo jer tako najbolje čujem sam instrument i žice na njemu)
Ali za dobar zvuk treba mnogo više!
Elektronika kod tog basa je dobra sve dok je držiš na nuli i ništa ne diraš!HariSHA013 wrote:Ima odlicno izbalansirane P/J magnete (kvalitetne) i precizne potenciometre i aktivnu elektroniku (kvalitetnu).
Ja još ni u jednom klubu ne vidjeh na bini te AIR gitare! (a već dvije godine su u prodaji) Nove tehnologije nažalost već dugo vremena mnogo manje doprinose nego što koštaju, ali tako je kako je...HariSHA013 wrote: A kada smo vec kod RBX-a tu seriju sigurno nisu zasrali jer je njihovo najnovije parce RBX A2 dobilo nagradu za najbolji dizajn i najbolje skopljenu gitaru + poseduje novu A.I.R. tehnologiju, tj. prvenac je sa tom tehnologijom...
Vjerujem da će sudbina A2 basa takođe biti maženje i paženje od strane klinaca napaljenih na ratove zvijezda. Teško da će se naći u rukama ozbiljnih muzičara.
Kao što rekoh... i ja sam dugo svirao BB-a!HariSHA013 wrote:Malisha, cestitam na BB-ejcu. Dobro ce te sluziti. Jedan od likova koji rade u Mitrosu, jedan od bassista, kada sam kupovao gitru mi je pricao o toj BB seriji jer je on sam svira vec duzi niz godina i odlicno ga je sluzila...
Nažalost, već čitavu deceniju Yamahe o kojima pričate ni prismrdjele nisu Japanu. Sve do jedne (sem već pomenutih skupih serija) se prave u Taiwanu, Kini, Indoneziji i Vijetnamu!HariSHA013 wrote:Potpisujem...malisha wrote: zakljucak: gitara je do jaja!!!!! Yamaha zakon!Japanac kad opravi nesto ne moz` da bude lose...
Nemam ama baš ništa protiv Yamahe. Kao što rekoh, u jednom stadijumu razvoja sam je i sam svirao i bio zadovoljan onim što sam imao. Ali sam znao da postoji i bolje.HariSHA013 wrote:^
Au brate ti bas imas nesto protiv Yamahi...
Štaviše... ne bih imao ništa protiv jednog TRB-6 iza sebe.

Znaš kako… koliko kod ti na Netu nađeš komentara Pro Yamahe, toliko ih ja mogu naći Contra… tako da je to potpuno irelevantno. (i ne samo u vezi Yamahe, nego i u vezi bilo čega…) Argumenti sa Neta i nisu neki argumenti…HariSHA013 wrote:1. Nisam prvi koji to kaze... Chekni harmony central i uveri se sam. Pola sveta govori isto sto i ja...

Nisi naveo koje si to modele svirao, ali ako uzmem u obzir pobrojane firme (uz dužno poštovanje) mogu da zaključim da si uglavnom probao instrumente jako niske cjenovne (kvalitativne) klase. Otud je i logično tvoje oduševljenje RBX-om, jer je, ruku na srce, u pitanju daleko bolji instrument od svih SX i Stagg Customa! (Imaš li predstavu koliko uopšte smješno zvuči kad neko gitaru od 200EUR koja se prodaje na kilo nazove Customom?HariSHA013 wrote:2. Svirao sam mnogo gitara... Od SX custom handmade serije preko Aria, Staggova, Squiera, Yamahi, Ibaneza... Imao sam prilike da svirkam Fendere... Drugim recima imam pozamasnu kolekciju probanih gitara iza sebe... Nisam rekao da ne mogu da se cujem bez pojacala. Kuci uvek i sviram bez icega... Zato sto pojacalo nemam! Na pojacalo se kacim samo na probama!

Po tome, što je donekle upotrebljiva samo “na dole”, tj. ako skidaš određene frekvencije. Svako dodavanje vodi u katastrofu! Ako dodaš basove, sve istog momenta počinje da grmi i mulja toliko da se više ništa ne razumije; dok prilikom dodavanja visokih dobijaš samo enormnu količinu šuma!HariSHA013 wrote:3. Po cemu si zakljucio to da je dobra elektronika samo ako se drzi na nuli...?
Dobra aktivna elektronika (čitaj: mnogo novca) dobro radi i u minusu i u plusu! A to kod jeftinog RBX-a definitivno nije slučaj!
Niko nije ni rekao da si TI napaljeni klinac! A da trebaš probati sve što ti dođe pod ruku – trebaš!HariSHA013 wrote:4. Nisam klinac napaljen na Ratove zvezda a zelim da probam tu gitaru...

Ne pravi se SVE u navedenim državama. A tvoj zaključak o tome kako zemlja porijekla ne utiče u velikoj mjeri na kvalitet samo potvrđuje moju pretpostavku da nisi bio u prilici probati dobar instrument! Žao mi je…HariSHA013 wrote:5. Ako si...
6. Danas se sve pravi u navedenim drzavama... Smatram da to ne utice u velikim kolicinama na sam kvalitet!!
Nadam se da neću biti pogrešno shvaćen, ali mišljenja sam da samo čovjek koji je jednako svjestan kvaliteta ali i mana instrumenta koji svira može na najbolji način da ga iskoristi; kao i da naučeno na najbolji mogući način iskoristi prilikom izbora sledećeg instrumenta…
Veliki prijateljski pozdrav!