Raspored pedala?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
nnkvocka

Raspored pedala?

Post by nnkvocka » 13 Apr 2010, 01:04

Image

Kao sto se vidi, sematski prikaz odredjenih numerisanih komponenti. Prvi je bass, poslednji je amp, sta ide u sredini? Koja je najbolja varijanta za slaganje gore navedenih pedala? Samo napisite brojeve po redosledu kojem bi trebalo postaviti pedale. Ako je moguce, ostavite objasnjenje zasto je bas takav redosled bitan i sta se time dobija. FalaH unapred

faks
Badmotorfinger

Re: Raspored pedala?

Post by faks » 13 Apr 2010, 01:52

ekvilajzer - kompresor -distorzija - korus - autovah

grubo receno.
zavisi malo koji su efekti tacno..

kako se secam imas analogni korus ? a sa distorzijom nemas nesto mnogo potrebe da ga koristis,cak ni za bust, jer imas kompresor i ekvilajzer.
licno malo vise volim fuzz od distorzije (generalno) mozda da ubacis neki.

------------------------------------------------------
ja sam WH4 stavio na pocetak,jer mi nekako zao da mu pustim signal sa fazom ili distom :?
mozda se tripujem ?...

whosyourdaddy

Post by whosyourdaddy » 13 Apr 2010, 01:57

1-5-2-4-3-6-7. (mada izbaci 6 koj ce ti? ;) )

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 13 Apr 2010, 09:26

whosyourdaddy wrote:1-5-2-4-3-6-7

:1:

Preporuka za uopšteni redosled (blago drugačiji od predloga whosyourdaddy) sa nekog sajta:

1. Dynamic Range – Compression
2. EQ – Wah Pedal, Equalizer
3. Drive – Overdrive, Distortion, Fuzz
4. Modulation – Phaser, Flanger, Chorus
5. Time-Based – Reverb, Delay

Znači, po ovome bilo bi: 1-2-5-6-4-3-7, ili 1-2-6-5-4-3-7.

Eksperimentiši malo sa ovim na umu, pa vidi koji ti se redosled najviše sviđa, jer svakako tu nema nekog striktno pisanog pravila, uvek navode kako su ovo uopštene preporuke...

groove

Post by groove » 13 Apr 2010, 09:43

Nemoj kompresor ispred autowaha npr...ti neces da u njega udje kompresovani zvuk,stavi kompresor "kasnije" u lancu....mojih 2 cents :)

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 13 Apr 2010, 09:48

groove wrote:Nemoj kompresor ispred autowaha npr...ti neces da u njega udje kompresovani zvuk,stavi kompresor "kasnije" u lancu....mojih 2 cents :)
Da, da, moja greška... Autowah, pa ostalo, comp, EQ...

nnkvocka

Post by nnkvocka » 13 Apr 2010, 10:18

@Faks
Distorziju ne koristim kao buster vec kao DISTORZIJU. Sviram kao sesion basista u jednom black metal bendu i zato mi je ta farba potrebna u sigurno 30% slucajeva. Mislim, bez obzira na sve, ta (Boss ODB-3) distorzija je primenjiva u svim zanrovima i svuda moze da nadje svoje mesto u svakoj pesmi.

Evo da obrazlozim neke stvari. Autowah je hand made, radjen po MXR-ovoj semi ali za gitaru i kada se upali opadne mu level. Maltene samo iz tog razloga koristim Equlizer kao buster jer na svim ostalim pedalama gledam da level ostane isti kada su upaljene/iskljucene. Zato kada se pali autowah, pali se i EQ sto bi bilo obavezujuce da stoje jedno pored drugog, odnosno autowah i EQ posle njega. Kompresor, zar njega ne bi trebalo ostaviti za kraj, pre pojacala? Mislim, njegova uloga je da ispegla sve to lepo i da pusti kroz pojacalo..

whosyourdaddy

Post by whosyourdaddy » 13 Apr 2010, 10:35

nnkvocka wrote:Kompresor, zar njega ne bi trebalo ostaviti za kraj, pre pojacala? Mislim, njegova uloga je da ispegla sve to lepo i da pusti kroz pojacalo.
Da neko koristi kompresor na kraju lanca (a neko ima kompresor na pocetku i kraju lanca). Uvek kad mislis o kompresoru imaj u vidu njegove dve funkcije jedna je da ublazi amplitudu ("pegla") a drugi je sustain. Mnogi koriste kompresor upravo zbog ove druge funkcije pa ima zato kompresor uvek bude na pocetku da ima drzi "beskonacni" signal pre distorzije i modulacija. ;)

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 13 Apr 2010, 11:51

@kvocka.
mislim da bi ti trebao jos niki digital delay ili reverb
:ziveli:

nnkvocka

Post by nnkvocka » 13 Apr 2010, 12:11

@whosyourdaddy
Znaci da kupim jos 2 kompresora? :) Koliko sam i ja primetio, kompresor uvecava sustain, ali to je neka zanemarljiva vrednost (1-2sec). Mislim, ako imas skvajerov bass, onda ti taj kompresor treba-ako imas dobar bass (neckthru, dobro drvo-tone block) onda ti to toliko nije neophodno. Meni nije bitan sustain nego stvaranje ravnoteze prilikom slapovanja i sviranja prstima, a i modifikacije vec efektovanog signala posto sam primetio da moze da ima dosta razlike. Izmedju ostalog, kompresor je Behringer koji ce vremenom biti zamenjen, tako da se ne zamaram sa finesama oko podesavanja kompresora

@faks
delay je svakako prihvatljiv, samo mi nije prioritetan trenutno. pre bih uzeo Bass Synth, Whammy, Bass Wah (ili mozda Dynamic Wah) da zamenim umesto onog goMneta od rucnog rada...i automatski vadim i EQ :)

edit: sve nesto razmisljam da ubodem Chorus u FX loop, da ne moram da razmisljam o tome :) ali trebace mi onda jos 2000din za kablove :?

pax404

Post by pax404 » 13 Apr 2010, 14:30

Moze li neki sound test aw-a bez i sa eq-om? Bas me interesuje razlika, pa ako ti nije frka i ako imas vremena :)

Tnx

nnkvocka

Post by nnkvocka » 13 Apr 2010, 19:14

Glupo mi je da ti kazem koliko me mrzi, ali i sama cinjenica da na zicama imam sigurno neke bolesti, zvuk ce biti ruzan kako god okrenes. Mogu odmah da ti kazem da je pedala gitarska i da moram sa Deep da promenim switch na Bright poziciju da bi wah u opste radio. Takodje moram da trzam ko kreten, pa ga zato koristim samo u slap varijanti. EQ mi uvek stoji FLAT da se nista ne bi menjalo, a master mu podignem toliko da kada je wah upaljen bude jednak sa ByPass-om. Aj drugi put kad me ne bude mrzelo (i mozda budem imao nove zice), pa cu kacim snimke

Post Reply