H3atman wrote:Da priupitam i ja ponesto...
Ineteresuje me koliko je bitan intenzitet sviranja desnom rukom, odnosno, kojom jacinom se okidaju zice prstima (ili udaraju palcem ili pluck-uju...), nekako o tome ne pricaju na onom sto sam ja nahvatao od skola i lekcija za bass...
Pitam jer sam primetio da neki sviraju naizgled jako lagano, da se uopste ne radi o jacini vec o tehnici ( na sta sam ja pokusavao da se fokusiram), ali s'druge strane, ton koji proizvode je jako konkretan pa mi deluje kao da tu ima dosta snage.
Pa baš tako kao što si i sam primetio. Neki basisti okidaju iz sve snage, neki lagano pipkaju žice. Npr. Anthony Jackson i Garry Willis okidaju baš lagano, dok ga Patituci gida onim njegovim ćevapčićima. Paul Jackson isto ga kida iz sve snage. To zavisi od milion faktora kao što su: željeni ton i zvuk, vrsta muzike koju preferiraš, fizionomija samog svirača, iskustvo i tehnika itd. Prirodno je da na početku učenja sviranja okidaš lagano, iako će ti se možda učiniti da nije baš tako. Kad stekneš neku tehniku i prsti lagano ojačaju, pa onda pronađeš i svoj omiljeni zvuk basa, jednostavno ćeš pronaći i svoj stil svirke, pa i jačinu trzaja žice.
Spomenuo sam još i vrstu muzike, pa rekao bih da ima žanrova za koje definitivno ne mogu da se pipkaju žice. Npr. funk, rekao bih...
Dodao bih još... ponekad je lakše okidati jako. Meni se bar čini da je lakše biti u gruvu i da se na neki način postiže veća preciznost... možda će mi na ovome neki iskusni svirači zameriti, ali ja sam u nekom tom tripu... Kontam da je pri jačem okidaju veći attack, tj. da je potrebno manje vremena da ton od momenta okidanja dođe do pojačala, pa da će cela svirka biti
on the beat ili
on top of the beat ako je to potrebno, a po meni je to uvek bolje nego kad je svirka
behind the beat
H3atman wrote:I jedno konkretno pitanje, nasao sam Alexis Sklarevski skolu za slap bass, ima super vezbica, i on govori da bi trebali da imamo oslonac desne ruke, u vidu malog (i domalog) prsta na telu gitare, da nam ne bi ruka previse letela, ali meni je tako pretesko da napravim taj pokret u zglobu, a John Patitucci (samo sam preleteo skolu na brzinu skorije sam je skinuo) ne svira tako...
Slobodno zaobiđi...