Bass pocetnici...

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

fearless

Re: Bass pocetnici...

Post by fearless » 12 Oct 2009, 23:19

DJ_MY_SOUL wrote: 1-2-1-3-2-4-3-4
Dobra je vezba, vrlo korisna...

@pax404 Razumeo sam sta si hteo da kazes...

Zanima me samo jos nesto... Kako da oslamnjam desnu ruku na gitaru? Da li da drzim palac na zici (recimo, kada sviram na A da drzim palac na E zici) ili ne?
I, koju vezbu da radim za desnu ruku? Procitao sam negde na ovom foru za desnu ruku, ali ne znam gde tacno. Ako nije problem, recite... Hvala svima na savetima...

pax404

Post by pax404 » 13 Oct 2009, 00:13

Ja sam od ovog cike naucio sve sto znam o sviranju desnom rukom :metal:

Sala, ovo je prvi video koji sam odgledao kada sam kupio bass :)

LoneRider

Post by LoneRider » 16 Apr 2010, 18:16

Imam jedno možda glupo pitanje. :D Potpuno sam samouk i moje muziciranje traje tačno 11 meseci. Pošto nemam profesora, zanima me napredak koji sam napravio za ovo vreme. Poznajem jednog momka koji je takođe samouk i svira godinu dana duže od mene ali rekao bih da sam daleko bolje savladao bas od njega. :mrgreen: Ne bih znao kako da vam prenesem koliko znam, osim preko najtežih pesama koje mogu da odsviram, a to su Metallica - Allnightmare Long, Cyanide i Trooper od Mejdena. Ako možete da se setite svog napretka za isti period i da ga uporedite sa mojim, bio bih zahvalan. :D

vladishah

Post by vladishah » 16 Apr 2010, 18:37

to se tako ne moze uporedjivati

H3atman

Post by H3atman » 22 Jun 2010, 08:55

Da priupitam i ja ponesto...
Ineteresuje me koliko je bitan intenzitet sviranja desnom rukom, odnosno, kojom jacinom se okidaju zice prstima (ili udaraju palcem ili pluck-uju...), nekako o tome ne pricaju na onom sto sam ja nahvatao od skola i lekcija za bass...

Pitam jer sam primetio da neki sviraju naizgled jako lagano, da se uopste ne radi o jacini vec o tehnici ( na sta sam ja pokusavao da se fokusiram), ali s'druge strane, ton koji proizvode je jako konkretan pa mi deluje kao da tu ima dosta snage.

Sada verovatno je to jako individualno i zavisi od onoga sta bi zeleo da sviras na basu, ali opet neke osnovne smernice ili zasto je bolje svirati "agresivnije", a zasto ono drugo...

I jedno konkretno pitanje, nasao sam Alexis Sklarevski skolu za slap bass, ima super vezbica, i on govori da bi trebali da imamo oslonac desne ruke, u vidu malog (i domalog) prsta na telu gitare, da nam ne bi ruka previse letela, ali meni je tako pretesko da napravim taj pokret u zglobu, a John Patitucci (samo sam preleteo skolu na brzinu skorije sam je skinuo) ne svira tako...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 22 Jun 2010, 11:27

H3atman wrote:Da priupitam i ja ponesto...
Ineteresuje me koliko je bitan intenzitet sviranja desnom rukom, odnosno, kojom jacinom se okidaju zice prstima (ili udaraju palcem ili pluck-uju...), nekako o tome ne pricaju na onom sto sam ja nahvatao od skola i lekcija za bass...

Pitam jer sam primetio da neki sviraju naizgled jako lagano, da se uopste ne radi o jacini vec o tehnici ( na sta sam ja pokusavao da se fokusiram), ali s'druge strane, ton koji proizvode je jako konkretan pa mi deluje kao da tu ima dosta snage.
Pa baš tako kao što si i sam primetio. Neki basisti okidaju iz sve snage, neki lagano pipkaju žice. Npr. Anthony Jackson i Garry Willis okidaju baš lagano, dok ga Patituci gida onim njegovim ćevapčićima. Paul Jackson isto ga kida iz sve snage. To zavisi od milion faktora kao što su: željeni ton i zvuk, vrsta muzike koju preferiraš, fizionomija samog svirača, iskustvo i tehnika itd. Prirodno je da na početku učenja sviranja okidaš lagano, iako će ti se možda učiniti da nije baš tako. Kad stekneš neku tehniku i prsti lagano ojačaju, pa onda pronađeš i svoj omiljeni zvuk basa, jednostavno ćeš pronaći i svoj stil svirke, pa i jačinu trzaja žice.
Spomenuo sam još i vrstu muzike, pa rekao bih da ima žanrova za koje definitivno ne mogu da se pipkaju žice. Npr. funk, rekao bih...

Dodao bih još... ponekad je lakše okidati jako. Meni se bar čini da je lakše biti u gruvu i da se na neki način postiže veća preciznost... možda će mi na ovome neki iskusni svirači zameriti, ali ja sam u nekom tom tripu... Kontam da je pri jačem okidaju veći attack, tj. da je potrebno manje vremena da ton od momenta okidanja dođe do pojačala, pa da će cela svirka biti on the beat ili on top of the beat ako je to potrebno, a po meni je to uvek bolje nego kad je svirka behind the beat :)
H3atman wrote:I jedno konkretno pitanje, nasao sam Alexis Sklarevski skolu za slap bass, ima super vezbica, i on govori da bi trebali da imamo oslonac desne ruke, u vidu malog (i domalog) prsta na telu gitare, da nam ne bi ruka previse letela, ali meni je tako pretesko da napravim taj pokret u zglobu, a John Patitucci (samo sam preleteo skolu na brzinu skorije sam je skinuo) ne svira tako...
Slobodno zaobiđi...

H3atman

Post by H3atman » 22 Jun 2010, 13:00

hehehe, hvala na brzom odgovoru, pa meni se funk i najvise svira, ali naravno da sada nemam skila za tako nesto, svirao sam malo pre nekih godinu dana, nesto oko mesec-dva, pa sam morao da prodam bas (inace sviram gitaru), sad mi je tu vec nekih nedelju dana neki bas, pa se zezam sa njim, i ozbiljno planiram da kupim svoj prvom prilikom, navukao sam se skroz...

Ne znam da li je ovo pravo mesto, ali hteo da mozda ostavim snimak necega sto sam skidao prethodnih par dana, cisto da cujem sta mislite o tome, kako mi ide, da li da nastavljam, ili to nije za mene... :P

Salim se naravno, znam da treba da se radi, vec samo nisam uopste objektivan, nekako stalno mislim da sam van ritma, i da uopste nisam za ritam sekciju, a znam da nije tako...

Pa...

Post Reply