kontrabas, piezo, pedalboard, pojacalo, kako, gde i zasto?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
DickOverfrick

kontrabas, piezo, pedalboard, pojacalo, kako, gde i zasto?

Post by DickOverfrick » 16 Sep 2010, 17:15

Ovako, imam ceski kontrabas sa ugradjenim ebony fingerboardom koji je opremljen plasticnim zicama. Preko pieza saljem zvuk na home made pedalboard koji se sastoji iz Boss Tu-2 stimera i Boss GEB-7 eq. Odatle signal ide u Eden Nemesis nc210 pojcalo, sa, kako ime kaze 2 desetke i 250w. Umem da namestim ok zvuk. E sada, u cemu je problem, ono sto me kopka :)
Posto imam Boss eq, da li to znaci da samo na njemu namestam eq a na pojacalu da mi stoji sve na 12 sati? Posto Boss koristim da potpuno uklonim mikrofoniju a i kao pojacivac signala posto je piezo malo tih, da li mogu tek onda takav signal da saljem na pojacalo i da namestim na Nemesisov bass/mid/treble zvuk kakav zelim? Imao sam Behringerov di - Bdi21 i sklonio sam ga jer mi je malo kvario zvuk a i on ima 6 potenciometara i tek onda ne bih umeo da se snadjem. Da li bi mi Sansamp DI dobro posluzio za pojacavanje signala i kako bih onda namesta potenciometre jer bih imao i Boss Eq i Sansamp i pojacalo da podesavam.
U svakom slucaju, ja sam hteo samo da mi neko objasni sta se radi u slucajevima kad u lancu ima mnogo tih slicnih kontroli na odvojenim mestima?
Pozdrav

sirac-šunka
vragolan

Re: kontrabas, piezo, pedalboard, pojacalo, kako, gde i zasto?

Post by sirac-šunka » 16 Sep 2010, 18:39

Pa da probamo ovako. Ako su ti stvari komplikovane i nejasne, a izgleda da je tako, probaj da ih pojednostaviš. Ili jednostavno bar kreni iz početka. Eliminiši Bossov eq, tj. ceo pedalboard iz lanca i analiziraj šta ti se dešava sa zvukom. Nemesis sam po sebi ima dosta osetljiv eq i pojačavajući pojedine frekvencije dosta se "boost-uje" signal u određenom frekventnom području, pa može i brzo da dođe do izobličenja. Ako ne možeš da napraviš zvuk bez eq-a, analiziraj zbog čega ne možeš - kako ti čuješ stvari, da li ti fali basa, srednjih ili visokih. Jednostavno, prostom empirijskom metodom probaj da utvrdiš šta ne valja.

Prvo kažeš da je signal tih. Ok, da stavimo sada to na stranu. Dalje je bitno da li si ti i koliko zadovoljan bojom tona kada direktno bocneš kontrabas u Nemesisa. Pretpostavljam, poznavajući kako radi piezzo, da je signal ne samo slab, nego da je i ton dosta tanacak, bez dovoljno basa. Vidi šta se dešava kada mrdkaš taj bass pot na pojačalu, dokle može, do kog nivoa ne dolazi do izobličenja, da li ti se uopšte dopada to što čuješ. Otprilike bi to trebalo da uradiš i sa preostala dva eq pota na pojačalu. Kreneš od pozicije "u podne", pa analiziraš šta se dešava "pre", a šta "posle podne". Koliko ti celokupno ovakvo podešavanje zadovoljava potrebe. Ako "ubodeš" ton koji ti se dopada, možda ti uopšte nije ni potreban dodatan eq, nego neki preamp (makar i neki od onih jeftinih sa lampicom, tipa art tube i sl.). Ili će biti doboljno da na Bossovom eq-u samo pojačaš signal uz neku vrlo "blagu" korekciju.

Elem, ako ti se ne dopada kako se ponaša tvoje pojačalo sa piezzovanim kontrabasom, kreni ispočetka, vrati sve "na podne" na Nemesisu, pa vidi da li ti na bolji način Boss nadomestuje ranije utvrđene nedostatke u pojedinim frekvencijama tona, ili ne.

U najgoroj varijanti, možda taj piezzo uopšte nije zadovoljavajući i ne može da se podesi da ima svega koliko treba, a da prethodno ne dođe do izobličenja u zvuku. To je vrlo moguće, ako je neki običan piezzo, a ne neki strogo namenjeni za kontrabas.

Npr, basista Karadžov koristi Shadow ozvuku namenjenu za kontrabas, Behringer half rack eq i Di box i uvek zvuči extra. Te tri stvari koštaju otprilike kao dve Boss-ove pedale koje ti imaš.
A da, zaboravih, takođe ima češki bas od šperke...

Nije baš najreprezentativniji snimak, ali je i ovde zvuk zadovoljavajući.

DickOverfrick

Post by DickOverfrick » 16 Sep 2010, 19:30

Probao sam par pieza, imao sam dosta dugo i http://www.kksound.com/bassmasterrb.html - $345 u Americi, ne verujem da ima nesto skuplje, a da je meni dostupno da se izrazim tako. Mikrofonija je otkidala gde god da sam se kacio bukvalno nije moglo da se svira, sve sam pokusavao.
Ovaj pickup koji imam kosta 19e , kupio sam ga cisto onako da probam i najbolje radi od svih do sada, pravi ga rucno neki Nemac, slucajno sam cuo na nekom forumu. Jedino sto, dok sam imao metalne zice, koristio sam Schaller magnet, to je zaista najzahvalnije, cist plug&play.
Ono sto mi je jako bitno, pored zvuka, je da mogu bukvalno da nabijem kontrabas (okrenut prednjom stranom) uz pojacalo i da skoro nema mikrofonije!
E sada, ja sam u principu zadovoljan zvukom, samo me je zanimalo sta je "starije" u tom lancu gde ima vise eq-a.
Signal pieza je sam po sebi slabiji nego naravno magnet na bass gitari, ali kontrabas zvuci kao kontrabas samo sa piezom.
Inace zvuk kontrabasa na snimku je dobar za takav stil, ali ja tokom svirke sviram 80-90% slap i za to mi je zvuk na snimku previse bojngav.
Hvala na odgovoru, znaci ne preostaje mi nista nego da zavrnem rukave i pocnem da cackam pedalboard i pojacalo!
Posto si iz Nisa, mozes li mi reci nesto o Nenadu Vasilicu - http://www.youtube.com/watch?v=fjWj63Va ... re=related , zanima me koje zice koristi :) ?

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 16 Sep 2010, 22:18

DickOverfrick wrote:E sada, ja sam u principu zadovoljan zvukom, samo me je zanimalo sta je "starije" u tom lancu gde ima vise eq-a.
Ne verujem da postoji neko definitivno pravilo za ovako nešto. Ako znaš da ti u startu, na izvoru zvuka nešto fali, onda možeš da kreneš odatle. Npr. ako sviraš i snimaš sa istim instrumentom u raznim postavkama u različitim studijima i na raznim pojačalima, pa si otkrio neku generalnu falinku, npr., lupam 500 Hz na ekvilajzeru gotovo uvek treba da se pojačaju za dva decibela i sl. Pa tako, je l, otkriješ neki patern po kome se tvoj instrument najčešće ponaša u raznim situacijama i kreneš od toga.
Ali može da bude i drugačija situacija, sviraš različite gitare na svom pojačalu, pa ti smeta taj neki middle bass npr. (a na pojačalu, eto, npr. ne postoji ništa od potova između basa i srednjih), pa tu neku frekvencu stalno skidaš na dodatnom eq-u...

U ovom slučaju, kako je opisana situacija u prvom postu, ja bih definitivno preporučio eksperiment.

Ja sam pak nešto protiv dodatnih ekvilajzera. Što bi rekao jedan moj drug, ako je pojačalo dobro, mora da zvuči dobro i sa jednim potenciometrom, zašto bi mu bila potrebna 15.

A generalno bih se odlučio na pedal eq u dva slučaja - prvo, ako mi se postojeći zvuk za malkice ne dopada pa da dodam to nešto što mi fali (mada bi mi ovo bilo samo privremeno rešenje), drugo, ako mi je baš neophodan za pojedine pesme drugačiji zvuk, pa da to regulišem u trenutku pritiskom pedale. Jedini put kada sam poželo da imam eq bio je kada sam u jednoj ambijetalnoj i tišoj stvari svirao neki solo, pa mi je trebalo manje basa i više srednjih i visokih nego što mi je to inače potrebno za ostatak svirke.
DickOverfrick wrote:Posto si iz Nisa, mozes li mi reci nesto o Nenadu Vasilicu - http://www.youtube.com/watch?v=fjWj63Va ... re=related , zanima me koje zice koristi ?
Stvarno ne bih znao, upoznao sam Vasu jednom pre nekih 5-6 godina, videsmo se na jednoj probi u klubu ovog leta, probao je malo moj bas, baš mu se dopao i malo smo popričali o bas gitarama. Kontrabas, još manje žice na kontrabasu, nismo stigli da spomenemo...

stevalegro

Post by stevalegro » 20 Sep 2010, 14:55

Uvek je bolje ne dobiti nikakav odgovor nego neki koji ce te odvesti u pogresnom smeru. I uvek je bolje ne odgovoriti nista nego pisati da bi pisali :-) dakle piezo pickup sam po sebi ima jako slab signal i najgora je greska pojacavati bilo cime(raznim preampovima,efektima,gain-om na pojacalu ,mixeru) ,mozes samo dobiti nezeljene efekte-mikrofoniju,brum... Da bi usao u dalju obradu piezo signal mora prvo da bude pojacan piezo buffer-om(da ne objasnjavam zbog cega potrajalo bi). Ja preporucujem noll electronic mixer port,uradice svoj posao besprekorno bez koloracije i moze poslati signal kroz kabal do 30metara bez gubitaka. Odlican je i bartolini piezo buffer ali malo menja ton. Najjeftinije resenje je fishmann power chip ceni je proporcijalan kvalitet. A sto se tice eq-a uvek je bolje nikakav eq nego los eq. ako je instrument dobro zvuci super a ako imas dobar eq-onda zasto nesto sto je dobro ne uciniti jos boljim? E sad gde je koska masa eqa srednje klase ima problem sa faznim pomakom ali u jednom pravcu vise,u jednom manje,t j neki prave vise sranja kad im dizes odredjene frekvencije neki kad im spustas. Ili jos plasticnije-sa nekim eqima treba isticati ono sta je dobro,sa nekim treba smanjivati ono sto ti se ne svidja. Kad sviras sam taj problem verovatno neces cuti, on je izrazen na velikim razglasima(gde se sve cuje),na problematicnim razglasima(gde svaki instrument mora da bude dobar)i naravno u studiju. Ziveli!

maksabass

Re: kontrabas, piezo, pedalboard, pojacalo, kako, gde i zast

Post by maksabass » 27 Jan 2011, 10:19

ja uvek polazim od jednostavnih stvari i naravno jeftinih.Posto se pomalo razumem u elektroniku napravio sam pikap sam kao i malo predpojacalo sa tri tonske kontrole.Pikap je napravljen od najobicnije muzicke cestitke oblozen tankim sundjerom da ne prenosi mnogo metalnog zvuka.To ukljucim u predpojacalo pa sve to u mikser ili pojacalo.Svirao sam jednom tako i bilo je ok.Samu boju tona mogao sam menjati pomeranjem samog pikapa na kobilici.Da bi stvar bila jos upecatljivija taj pikap i predpojacalo sam dao liku koji svira kontrabas profesionalno,Posle svirke me je kontaktirao i trazio da mu ga prodam jer je za male pare dobio ono sto je hteo.Naravno izasao sam mu u susret...Milslim da ga i dalje svira jer se od tada nismo culi,ja nism dobio mojih 15evra anjemu je to verovatno razlog vise da bude jos zadovoljniji :lol:
Pokusajte i sa ovim to je naravoucenje cele price ili me kontaktirajte za blize informacije

Post Reply