Sve O Žicama Za Bas Gitare

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
Cope

Re: Sve O Žicama Za Bas Gitare

Post by Cope » 25 Feb 2012, 13:30

sixstring wrote:
Bozha wrote:prilika da zamenite zice za malo para... http://www.skymusic.rs/srpski/sky-music ... itaru.html

jbg, znam da delujem kao najokoreliji kineski bot koji reklamira firmu, ali kontam da ce koristiti komuni...
800 din žice? wohoa, ima li iko ideju kakve su GHS Boomers inače?
Meni sve GHS imaju malo veću tenziju, inače sviraju solidno.

PainKiller93

Post by PainKiller93 » 18 Mar 2012, 15:18

Juce uzeo Dean Markley Solidbass 45-105. Solidne zice, lepo sviraju, ali vec danas su prilicno izgubile zing. Nisu previse krute, ali nisu ni meke kao sto sam mislio da ce biti. Ukoliko je neko neodlucan, preporucujem da proba, stvarno su dobre!

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 04 Apr 2012, 20:34

Cope

Post by Cope » 05 Apr 2012, 02:52

De iskopa ovu egzotiku, nikad čuo :mrgreen:

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 05 Apr 2012, 09:05

:XD: ni ja matory

gaston5

Post by gaston5 » 15 Apr 2012, 21:09

Zdravo svima,
Dugo sviram kontrabas a od skora sam poceo i bas gitaru pa imam jedno pitanje. Kupio sam za pocetak jeftinu Squier jazz bas gitaru koja je za moje potrebe trenutno zadovoljavajuca. Pitanje je vezano za zice za bas gitaru. Da li deblje zice daju dublji ton i da li su tvrdje?Voleo bih da dobijem malo dublji ton a ove sadasnje (koje sam dobio sa gitarom pa neznam koje su) daju dosta rezak zvuk i imam problem sa mekocom jer mi se cesto desi da udare u magnet sto nije prijatno. Znaci da li cu debljim zicama da bar mali resim ove probleme. I jos nesto na pocetku teme neko je rekao da zamenom zica uvek mora da se dotera vrat. Ja znam da treba da se dotera stim na kobilici sto znam i sam da uradim ali sta znaci doterati vrat. HVALA!

parker

Post by parker » 15 Apr 2012, 22:02

Ima li i dalje ovih GHS za sitne pare?

Funkd

Post by Funkd » 15 Apr 2012, 22:13

Ako ti se ne svidja taj "zing" kupi flatwound zice. One su generalno deblje od roundwound, a i kontam da ce ti se svideti jer si vec svirao na takvima...
Vrat se doteruje kada stavljas zice sa drugacijom tenzijom od prethodnih. Znaci nije bas da se uvek doteruje. Stavi nove zice pa vidi. Kod neke super niske akcije ces odmah imati problem, a ja ne znam kakav ti je setup odradjen..?
Doterati vrat znaci da turis kljuc u onu rupu iznad nut-a (onde kod civija) i zategnes ili opustis truss rod (sipka koja se nalazi u vratu svake gitare). Ako uzimas zice sa vecom tenzijom truss rod treba zategnuti i obrnuto.
Eto, jednostavnije nisam mogao...

Cope

Post by Cope » 16 Apr 2012, 15:09

gaston5 wrote:Zdravo svima,
Dugo sviram kontrabas a od skora sam poceo i bas gitaru pa imam jedno pitanje. Kupio sam za pocetak jeftinu Squier jazz bas gitaru koja je za moje potrebe trenutno zadovoljavajuca. Pitanje je vezano za zice za bas gitaru. Da li deblje zice daju dublji ton i da li su tvrdje?Voleo bih da dobijem malo dublji ton a ove sadasnje (koje sam dobio sa gitarom pa neznam koje su) daju dosta rezak zvuk i imam problem sa mekocom jer mi se cesto desi da udare u magnet sto nije prijatno. Znaci da li cu debljim zicama da bar mali resim ove probleme. I jos nesto na pocetku teme neko je rekao da zamenom zica uvek mora da se dotera vrat. Ja znam da treba da se dotera stim na kobilici sto znam i sam da uradim ali sta znaci doterati vrat. HVALA!
E ton je E ton, sa bilo koji žicama, ali primetićeš razliku u dinamici, farbi, punch-u i nekim drugim stvarima kada je debljina, a naročito sama smesa žica u pitanju.
To već treba malo da izekperimentišeš, isprobaš, pa vidiš šta ti najviše odgovara, i za kakvu svirku...

gaston5

Post by gaston5 » 17 Apr 2012, 18:39

Hvala majstori,
Da sad mi je jasno ovo za vrat znam za tu sipku u vratu i ako sam dobro shvatio zbog razlicitih zica i pritisak na vrat je razlicit. U svakom slucaju probacu sa malo debljim zicama pa sto kazes da malo izeksperimentisem pa cu i da napisem moja iskustva. Inace u pitanju je Evergreen Pop i Rok muzika. Jos jednom hvala i pozdrav.

Cope

Post by Cope » 18 Apr 2012, 14:11

gaston5 wrote:Hvala majstori,
Inace u pitanju je Evergreen Pop i Rok muzika.
Onda 0,45 Nickel ili eventualno Stainles-Nickel da može da zareži kar zatreba, i bog te video... :ziveli:

mfilip

Post by mfilip » 18 Apr 2012, 23:41

Resio da probam malo Nikl zice i odusevio se kako je lep osecaj pod prstima i kako se slazu sa JB. Za neku laganiju "topliju" svirku dusu dale

E da... Fender 7150 (oko 2300 u Mitrosu)

Bozha

Post by Bozha » 18 Apr 2012, 23:55

Ko je rabio te nove Fender zice? Bilo vas je u zadnje vreme ovde? Mogao bi neki komentar, utisci, vredi, ne vredi? Vreme je za novi set, ove rotosound se polako pretvaraju u lastiz...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 19 Apr 2012, 00:22

Ja sam, ima nekoliko strana (meseci) unazad. Meni to nije loše, ne bih rekao da su brže izgubile zvuk u odnosu na Ernie Ball koji sam jako dugo koristio ranije. Inače, još uvek koristim ove Fender... ja ne menjam to često, šta ću... :|
Bolje su od GHS-a sa crvenom vunicom u svakom slučaju...

Cope

Post by Cope » 19 Apr 2012, 00:24

Bozha wrote:Ko je rabio te nove Fender zice? Bilo vas je u zadnje vreme ovde? Mogao bi neki komentar, utisci, vredi, ne vredi? Vreme je za novi set, ove rotosound se polako pretvaraju u lastiz...
Bolje su Roto, barem meni... ako već nema DR-a :) ... mada u zadnje vreme dosta sviram "groovy" repertoar, te me taj "zing" i ne loži nešto posebno :) A crne Roto trenutno jako lepo rade na mojoj starovremenskoj gitari - lapo/lapo - čelik-nikl.

Post Reply