Pasiva ili aktiva, pitanje je sad... ?
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
Prijatelji,aktivan bas ili ne?
Re: Bass gitara
зависи за шта...
за неки модеран рок, метал (а нарочито екстремни метал) готово да је неопходан активан басс
ако си више за неку стару школу типа хард рок, блуз и џез долазиш на терен пасивног басса..
е сад шта теби треба, дал би свирао прстима или трзом...
ово је неки мој став можда се неки неће сложити ал шта је ту је...
за неки модеран рок, метал (а нарочито екстремни метал) готово да је неопходан активан басс
ако си више за неку стару школу типа хард рок, блуз и џез долазиш на терен пасивног басса..
е сад шта теби треба, дал би свирао прстима или трзом...
ово је неки мој став можда се неки неће сложити ал шта је ту је...
šmajser je upravu
mada sve zavisi od toga šta se tebi sviđa i kakav stil imaš
probaj sve,imaš tu varijacija bezbroj
te aktivan magnet ko EMG ili preamp u basu,tj ova commonija aktiva ili pedala kao preamp...
probaj ih sve u svim žanrovima koje bi svirao
i na što više pojačala trebaće ti dosta vremena al,
videćeš i sam
ja lično glasam za aktivne
preamp u basu i to je to
za sada imam dva bartolinija mk1 i eq i to je to
radi ko san
te aktivan magnet ko EMG ili preamp u basu,tj ova commonija aktiva ili pedala kao preamp...
videćeš i sam
preamp u basu i to je to
radi ko san
ma brate to nije tacno!!!!sixstring wrote:šmajser je upravu
videćeš i sam
preamp u basu i to je to
radi ko san
salim se naravno!!!!heheheh
poslusaj brate sta ti sixstring zbori!!!!
углавном ако си за метал Бартолини или ЕМГ и нема да оманеш...
@Duff
Đole,nemo nas obične smrtnike zaje#$%
nemamo svi para sa Seymour Duncan customce!!
aj kad ćemo da sviramo?
@šmajser
baš tako EMG,bartovi ili Seymour Duncan
da zaboravio sam da dodam
kod svih aktivnih bass gitara
imaš uvek jači signal što je logično jel
a to itekako koristi u svim situacijama
ako je loš kabal,pojačalo,mixer,ipak pomaže
Đole,nemo nas obične smrtnike zaje#$%

nemamo svi para sa Seymour Duncan customce!!

aj kad ćemo da sviramo?
@šmajser
baš tako EMG,bartovi ili Seymour Duncan

da zaboravio sam da dodam

a to itekako koristi u svim situacijama
ako je loš kabal,pojačalo,mixer,ipak pomaže
- Tiki the Boyler
- Urednik
Ne. Nije baš uvijek tako!sixstring wrote:da zaboravio sam da dodam
Imam poprilično kvalitetan aktivni bass i poprilično jeftin pasivni bass. Nerijetko ih sviram i u toku iste večeri.
Kod mene ova pasivna varijanta ima bar 30% jači output iliti nivo izlaznog signala!
Što se tiče izbora... moraš sam da probaš jedno i drugo i da dođeš do zaključka. Aktiva ti svakako daje nešto raznovrsnije tonske mogućnosti, ALI... ne smiješ zanemariti da jeftina aktivna elektronika nerijetko jako kompresuje signal, što u krajnjoj instanci mijenja i način sviranja samog instrumenta. (Sam sam primjetio da ne sviram na isti način svog Cirrusa, StingRay-a ili neki Vintage JazzBass...)
I opet... izbor instrumenta uvijek počinje jednim te istim pitanjem - kakvu muziku ćeš da sviraš?!?
I na kraju... molim Vas da temama dajete smislene nazive! Tema koja se zove Bass gitara u podforumu koji se zove Bass gitara nema ama baš nikakvog smisla!
-
Re: Pasiva ili aktiva, pitanje je sad... ?
Moj odgovor iz 2. posta je jako kratak, ali pravi...
Ako postavljas sebi pitanje tog tipa, znaci da bas nisi siguran u razlike...
Kako to kaze kolega urednik, "jeftina" elektronika sa "jeftinim" karakterom ce neiskusnom uvetu samo zamazati pravu sliku... definitvno ces lakse izabrati pravu gitaru za sebe ako posmatras to iz "zanrovskog" ugla, tj. ako "vizuelno" shvatis sta trazis (npr. ako sviras metal, vidis sta metalci sviraju - neke "siljate" gitare, onda to i pazaris; ako sviras kantri, nece ti taj "metalni" bass dobro proci...). Na kraju krajeva, sve je to ESTRADA, i treba da budes u "maniru"... gitare se uglavnom i prave tako da "legnu" u odredjeni stil, a i...
P.S. Za mlade muzicare/pocetnike je najbitnije da probaju sto veci broj gitara, da cuju "provereno dobro" i da imaju TON (u glavi) za poredjenje... po mogucstvu, u pratnji nekog svog "sapatnika", radi objektivnijeg vidjenja kvaliteta... tako ces i lakse shvatiti sta sve mozes da dobijes za svoj novac...
Ako postavljas sebi pitanje tog tipa, znaci da bas nisi siguran u razlike...
Kako to kaze kolega urednik, "jeftina" elektronika sa "jeftinim" karakterom ce neiskusnom uvetu samo zamazati pravu sliku... definitvno ces lakse izabrati pravu gitaru za sebe ako posmatras to iz "zanrovskog" ugla, tj. ako "vizuelno" shvatis sta trazis (npr. ako sviras metal, vidis sta metalci sviraju - neke "siljate" gitare, onda to i pazaris; ako sviras kantri, nece ti taj "metalni" bass dobro proci...). Na kraju krajeva, sve je to ESTRADA, i treba da budes u "maniru"... gitare se uglavnom i prave tako da "legnu" u odredjeni stil, a i...
ne sviram na isti način svog Cirrusa, StingRay-a ili neki Vintage JazzBass...
P.S. Za mlade muzicare/pocetnike je najbitnije da probaju sto veci broj gitara, da cuju "provereno dobro" i da imaju TON (u glavi) za poredjenje... po mogucstvu, u pratnji nekog svog "sapatnika", radi objektivnijeg vidjenja kvaliteta... tako ces i lakse shvatiti sta sve mozes da dobijes za svoj novac...