Koji mikrofon za ozvučavanje bas pojačala?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
KRUTKOCORT

Koji mikrofon za ozvučavanje bas pojačala?

Post by KRUTKOCORT » 20 Dec 2008, 17:11

Trebao bih da ozvučim pojačalo, pa me interesuje koji mikrofon da uzmem? :cry: :cry: :cry: :cry:

KirilStipsa

Re: Koji mikrofon za ozvučavanje bas pojačala?

Post by KirilStipsa » 20 Dec 2008, 17:53

AKG D550 i Shure 57 :idea:

Zasto ga ozvucavas?

KRUTKOCORT

Post by KRUTKOCORT » 21 Dec 2008, 12:52

Bolji je zvuk sa zvučnika pojačala nego sa line out-a. Misliš da SM-57 može da izdrži?

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 21 Dec 2008, 13:33

A da pazaris di box ili neki preamp sa balansiranim izlazom? To je ipak malo jednostavnija varijanta... A bez obzira i kad koristis mikrofon, tonac uvek zna kako da te usere!

django

Post by django » 22 Dec 2008, 15:12

D112 (ili D12 koji se odavno ne proizvodi) bi bili moj izbor...

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 22 Dec 2008, 16:13

Bzvz je komentarisati dok ne kaze coek zasto ga zanima ozvucavanje, za live, za studio, za kucno snimanje...
Misliš da SM-57 može da izdrži?
Naravno da moze!
D112 (ili D12 koji se odavno ne proizvodi) bi bili moj izbor...
Pa, da... D 112 je verovatno najbolji izbor... ni D 550 se vise ne proizvodi, ali mi je nekako ostao drag. Ima malo izrazeniji attack od D112, ali mu je mana sto, u odnosu na D 112, mnogo slabije podnosi visak dB, i distorzira. Verovatno je zbog toga i povucen...

KRUTKOCORT

Post by KRUTKOCORT » 25 Dec 2008, 20:33

KirilStipsa wrote:Bzvz je komentarisati dok ne kaze coek zasto ga zanima ozvucavanje, za live, za studio, za kucno snimanje...
U pravu si. (moja greška) Elem, u pitanju je živa svirka. Al' da objasnim sve od početka: moja oprema je Ibanez SR800( ili CORT b5), Trace Elliot 712SMC GP7. Zvuk na pojačalu je "BAŠ, BAŠ", ali na razglasu (Peavey IMPULS 1015 4 ILI 6 kom.- Dynacord POWERMATE 1600) je skoro sranje. Bas je sav nekako mlitav i spor (recimo nedefinisan).

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 26 Dec 2008, 00:09

KRUTKOCORT wrote:
KirilStipsa wrote:Bzvz je komentarisati dok ne kaze coek zasto ga zanima ozvucavanje, za live, za studio, za kucno snimanje...
U pravu si. (moja greška) Elem, u pitanju je živa svirka. Al' da objasnim sve od početka: moja oprema je Ibanez SR800( ili CORT b5), Trace Elliot 712SMC GP7. Zvuk na pojačalu je "BAŠ, BAŠ", ali na razglasu (Peavey IMPULS 1015 4 ILI 6 kom.- Dynacord POWERMATE 1600) je skoro sranje. Bas je sav nekako mlitav i spor (recimo nedefinisan).
Zvuk sa DI outa Trace-a bi ti trebao biti do jaja. Bar je meni bio.
Stavi samo uzimanje signala na PRE tako da ti ono što podešavaš na EQ-u pojačala ne utiče na ton na razglasu.

Druga stvar... ne znam koliko uopšte možeš dobiti ton na tom razglasu, jer je mikser mrcina lijena i muljava iz koje nikad ništa dobro nije izašlo, a pritom nemaš bas binove, što je za basistu (naročito na velikim radnim snagama) propast totalna!

Tako da... mislim da mikrofonom nećeš dobiti previše. Sem problema u akustički groznim prostorima u kakvim se uglavnom radi.
Mada ćeš to lako utvrditi i sam. Pošto se, u principu, za bass pojačalo koriste slični mikrofoni kao mikrofoni za kick, pozajmi mic od bubnjara i probaj.

I na kraju... Moj favorit za ozvučavanje bass pojačala ostaje ElectroVoice RE20, ali budući da je uglavnom nedostižan većini live muzičra ispada da ništa pametno nisam ni rekao... :)

Pozdrav!

Post Reply