Bass preamp + power amp = bass head ?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
django

Bass preamp + power amp = bass head ?

Post by django » 25 Dec 2008, 02:00

Kako se u praxi pokazalo? Da li mogu da zamene jedno drugo? Iskustva? Naravno, kad bi islo na bass cabinet, ne na razglasni zvucnik.

malisha
MF veteran

Re: bass preamp + power amp = bass head ?

Post by malisha » 25 Dec 2008, 02:59

To jeste jedna ista stvar. Isto kao sto je kombo = Power amp + preamp + box. Naravno razlika je u tome sto u slucaju snagas + predpojacalo, mozes da dodajes jos gluposti (power conditioner je po meni odlicna, skoro obavezna stvar), i sam krojis svoju "glavu"...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 25 Dec 2008, 09:54

A ima li neko poznat da svira bas ovakvu komplikovanu kombinaciju?

malisha
MF veteran

Post by malisha » 25 Dec 2008, 10:15

ih, kako nema... Ako bih morao da nabrajam - Marcus miller, koji cesto fura power amp+ signature SWR preamp+ stosta u reku + ebs kabineti.
Tim Commeford, koji ima dve do tri ovakve kombinacije - dve za dist kanal i jednu za klin. Billy sheehan je ranije koristio sve i svasta u svojim rekovima, a sada generalno koristi (power amp + preamp)x2 - opet, jedan za klin i jedan za dist. Necu da kazem da svi koriste takve glave, ali od ovih poznatih basista, vecina... Prednost toga je kako sam ranije rekao, sto mozes sam da pravis glavu. Mozes da sklopis hibrida, all tube... Mozes recimo da uzmes lampaski poweramp i ss preamp, ili opet obrnuto. Ma imas toliko mogucnosti... Eh da je para... :lol: :lol:

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 25 Dec 2008, 18:34

Samo ne zaboravite da takva kombinacija košta mnooogo više od klasične glave!
Probavao sam mnogo kombinacija ali tek kad staviš dojajne komponente dobijaš dojajan rezultat!

malisha
MF veteran

Post by malisha » 25 Dec 2008, 19:31

Da, definitivno... e, sad, svakom svome, ko misli da mu treba... Ja sam sad skoro uzeo glavu trace elliot AH200 u reku (samo dva mesta)... Ako se ikada odlucim za rek varijantu, prodacu svoj rek, i uzecu rek sa vise od dva mesta pa cu da dodajem stimer, reverb i jos neke gluposti...

django

Post by django » 25 Dec 2008, 23:05

Probacu sa kombinacijom StingRay 4 i Peavey Cirrus 5 (sa midi pickup-om) + Roland Vbass + Crown XLS 802 + Ashdown 4x10. Bas me zanima sta cu dobiti sa tim...

sirac-šunka
vragolan

Re: Bass preamp + power amp = bass head ?

Post by sirac-šunka » 26 Dec 2008, 01:02

malisha wrote:ih, kako nema... Ako bih morao da nabrajam...
Ma da, ah, samo u trenutku nisam mogao da se setim bas nijednog.

Ja se nikad ne bih odlucio za ovakvu kombinaciju. Ko sto rece Tiki, mnogo je skuplje. Pa cak i kad skupis tolike pare, izbor preampa za bas kod nas, cini mi se, nije bas sjajan. Ako slucajno omasis kobinaciju bash sa preamp-om npr (zakljucis da ti se ipak ne svidja), mnogo bi se izgubilo u kasnijoj prodaji, zato sto se opet vrlo mali broj ljudi odlucuje za ovakve kombinacije i ljudi nemaju para.

@Django: Ti si planirao da ti Rolandov proc igra ulogu preamp-a? Ja sam zamisljao nesto rekovskog tipa.
Taj Roland, verovatno i da se ukljuci u saksiju, zvuci isto ko i u pojacalu...? :D

malisha
MF veteran

Post by malisha » 26 Dec 2008, 03:23

Aha... I ja sam mislio da ciljas na rek kombinaciju. Da, radice, stavise, ti mozes da sviras i samo sa snagasem, s time sto neces moci nikako da menjas ton izuzev na bas gitari... Hoces li tu kombinaciju prvo da probash, ili?

off topic: kao sto rece sirac-šunka, ja se nikada ne bih odlucio za ovakvu kombinaciju, zato sto ima toliko fantasticnih glava... Uzimao bih samo ako bi mi u nekoj varijanti bilo jeftinije od glave (a podjednako dobro). Mnogo realnija varijanta jeste da budzim rek sa ovom glavom koju vec imam...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 26 Dec 2008, 10:25

malisha wrote:...stavise, ti mozes da sviras i samo sa snagasem...
Probao sam ovo na poslednjoj probi, svirali smo na gajbi kod klavijaturiste i tamo nisam imao nikakvo pojacalo, samo razglas, pa ajd daj sta das, koliko da se cujem.
I ovako, pasivni bas direkt u razglasni amp, nista se ne cuje, jedva i tek kad se odvrne do daske. Aktivni bass, i moze da se cuje nekako, ali opet treba pojacati (ja sam negde odvrnuo do pozicije 3 o' clock i to samo za kucnu probu bez bubnja!) i ton je nekako mlitav, bez karaktera. Znaci, jednostavno bezveze.
Doduse, razglas i nije bio neki Phonic, cini mi se, ali opet.

Najbolji ton koji sam dobio na alternativan nacin (znaci ne preko bass pojacala) bio je preko jednog prastarog mixa Electro Voice/Tapco (bas tako je pisalo na njemu) i to je cudo ladno imalo instrumentalne ulaze! Znaci ne pise line, nego instrument pored ulaza i tako i radi.

django

Post by django » 26 Dec 2008, 11:20

Nisam se ni ja odlucio da kupim to da bih na tome svirao, vec su to stvari koje imam, pa da ne dajem pare za jos bass head, ako ne moram, jer trenutno imam bitnijih stvari... Naravno, voleo bih da uzmem neku glavu...
Roland Vbass koristim i stvarno je ok, ali je skup. Ja sam ubacio i midi, mada onda sam bass kao instrument polako gubi smisao. Ali, ipak cilj ne bira sredstva (a, to je jedna kompleksinija tema)...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 26 Dec 2008, 11:33

Ako sve to vec imas, vozi, pa nas izvesti o iskustvima da i mi znamo sta da ocekujemo od slicne kombinacije kada se nadjemo u takvoj situaciji. :)
U svakom slucaju, to bi trebalo da sluzi svrsi.

Post Reply