Dobri Kompresori Za Bas Gitare?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Tiki the Boyler
Urednik

Re: Dobri Kompresori Za Bas Gitare?

Post by Tiki the Boyler » 15 Jan 2009, 10:01

The Mask AE wrote:Sirac, ovaj presonus je za mali kucni atelje i (mada je od odlicne firme) nije nista spektakulatrno. Zaobici? To je subjektivno. Mozda i radi solidno na gitari, ali nosenje na svirke i tako to ne dolazi u obzir jer je od najgore plasike.
Ne znam gdje si ga ti vidio, ali Presonus je kompletno u metalnom kućištu, uključujući i stranice i prednju ploču!
Da je koncipiran za nošenje na svirku - nije, ali da može fino da odradi posao generalne kompresije - može!
Štaviše, presetovani kompresori su čest izbor početnika, jer ne moraš da se mlatiš sa nerazumljivim parametrima. Dovoljno je da izabereš preset, prebaciš mjerni instrument na mjerenje kompresije, malo mrdneš input pot i to ti je to...

Tiki the Boyler
Urednik

Re: Dobri kompresori za bas gitare?

Post by Tiki the Boyler » 15 Jan 2009, 10:14

laza wrote:Pitanja za našeg Urednika i/ili druge koji znaju znanje:

Da li vredi svirati aktivnu bas-gitaru kroz Boss LMB-3?
Ako vredi, kakva je razlika u upotrebi te pedale uz aktivan i uz pasivan bas?
Zašto ne bi mogao koristiti aktivni bass kroz LMB-3? I zašto misliš da se nešto drastično mijenja na relaciji pasiva/aktiva?!?
Razlike u upotrebi LMB-3 nema! Jedini problem se može javiti kod jeftine aktivne elektronike koja u slučaju dodavanja visokih može da napravi neprijatni hissss zvuk, koji će potom LMB-3 u Enhance modu dodatno da pojača, a to je već bezveze...

laza wrote:Kako se na toj pedali nameštaju tipične srazmere kompresije (npr. 3:1, ili 2:1, ili 5:1), radi orijentacije, da bi se tweekovalo odatle?
Slično tome, gde je tačka od koje vredi krenuti da bi se namestio prag limitacije?

Unapred hvala na odgovoru.
Kao što možeš da vidiš na slici, za podešavanje stepena kompresije se koristi treći potenciometar (gledano s lijeva), tako da u krajnjem lijevom položaju (1:1) kompresije zapravo i nema, dok se u krajnjem desnom položaju (1:∞) dobija hard limiting, tj. nema propuštanja signala iznad nivoa koji se podešava četvrtim potenciometrom -Treshold! Znači, ako hoćeš manji stepen kompresije pot je negdje "ulijevo", dok ga za agresivniju kompresiju okrećeš "udesno"! Za neku blagu fingering kompresiju će ti raditi negdje na 11 sati, dok ga za slap treba provozati oko dvice! Mada... sve to zavisi od instrumenta, a naročito od načina sviranja! Nema te sprave koja može napraviti kompresiju koju ti možeš dobiti iz ruke! :)

Što se tiče praga limitacije... okreni pot u krajnji desni položaj i onda ga polako okreći "ulijevo", dok ne postigneš željeni momenat, tj. nivo na kom će početi kompresovanje!

The Mask AE

Post by The Mask AE » 15 Jan 2009, 11:15

Tiki the Boyler wrote:kompletno u metalnom kućištu, uključujući i stranice i prednju ploču!
Jbt sad vidim specifikaciju a mogao sam se zakleti da je ono plavo $ranje plastika, al' "pograsi covek". I dalje stojim iza toga da nije za svirke. Stompovi su ipak multipraktik xD

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 15 Jan 2009, 11:44

Ma sta vam je, ljudi svasta nose na svirku, ste videli mozda onog Nyarlatho..., ma kako god, onog naseg zlog teletabisa. :) (Ima slika u temi "Kako izgledamo")

laza

Post by laza » 15 Jan 2009, 18:43

Tiki the Boyler wrote:
laza wrote:Pitanja za našeg Urednika i/ili druge koji znaju znanje:

Da li vredi svirati aktivnu bas-gitaru kroz Boss LMB-3?
Ako vredi, kakva je razlika u upotrebi te pedale uz aktivan i uz pasivan bas?
Zašto ne bi mogao koristiti aktivni bass kroz LMB-3? I zašto misliš da se nešto drastično mijenja na relaciji pasiva/aktiva?!?
Razlike u upotrebi LMB-3 nema! Jedini problem se može javiti kod jeftine aktivne elektronike koja u slučaju dodavanja visokih može da napravi neprijatni hissss zvuk, koji će potom LMB-3 u Enhance modu dodatno da pojača, a to je već bezveze...

laza wrote:Kako se na toj pedali nameštaju tipične srazmere kompresije (npr. 3:1, ili 2:1, ili 5:1), radi orijentacije, da bi se tweekovalo odatle?
Slično tome, gde je tačka od koje vredi krenuti da bi se namestio prag limitacije?

Unapred hvala na odgovoru.
Kao što možeš da vidiš na slici, za podešavanje stepena kompresije se koristi treći potenciometar (gledano s lijeva), tako da u krajnjem lijevom položaju (1:1) kompresije zapravo i nema, dok se u krajnjem desnom položaju (1:∞) dobija hard limiting, tj. nema propuštanja signala iznad nivoa koji se podešava četvrtim potenciometrom -Treshold! Znači, ako hoćeš manji stepen kompresije pot je negdje "ulijevo", dok ga za agresivniju kompresiju okrećeš "udesno"! Za neku blagu fingering kompresiju će ti raditi negdje na 11 sati, dok ga za slap treba provozati oko dvice! Mada... sve to zavisi od instrumenta, a naročito od načina sviranja! Nema te sprave koja može napraviti kompresiju koju ti možeš dobiti iz ruke! :)

Što se tiče praga limitacije... okreni pot u krajnji desni položaj i onda ga polako okreći "ulijevo", dok ne postigneš željeni momenat, tj. nivo na kom će početi kompresovanje!
Hvala.

Tako sam i radio, nego me je interesovalo šta zapravo radim: zato sam ono pitao. LMB-3 funkcioniše vrlo dobro, ali ne dopada mi se što ni za Threshold ni za Ratio nije ispisana skala vrednosti oko potenciometra. Voleo bih da znam koje su to cifre na kojima postižem željene efekte -- ne samo radi discipline (da bih znao da li mi kompresor popravlja dinamiku malo ili mnogo, i koliko treba da se osećam krivim :) ), nego i zato da bih mogao jedne te iste vrednosti, za koje znam da mi odgovaraju, namestiti na bilo kojem kompresoru.

U međuvremenu, probao sam LMB-3 i sa aktivnim basom. Radi opet dobro, s tom razlikom što aktivni bas traži manji Level (što je valjda i logično).

laza

Post by laza » 15 Jan 2009, 20:43

BaticaBG wrote: Sad koristim MXR M80 Bass DI [...] Tako da ljudi sta da vam kazem kupite bilo koji bolji DI-box,ukljucite se u miksetu preko XLR ulaza i samo opusteno.
Da li bi mogao da kažeš kako najradije podešavaš svoj DI-box i šta na koji način dobijaš?

BaticaBG

Post by BaticaBG » 16 Jan 2009, 19:04

Pa nema tu neke prevelike price.Sve kontrole tona ( bass,mid,treble) postavim na oko 2 sata.Sve ostalo izlazi iz same ruke i prstiju.Sama sprava je dosta cista i ne farba previshe ton vec istice prirodne boje i zvuk same gitare,odnosno daje mu neku '' prirodno-aktivnu '' notu.

Post Reply