Bol...
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
Bol...
Ev ovako...sviram bass oko pola godine i dok mi je kaish bio spusten tj. da mi bass bude kod đoke bol u ramenu mi se nije javljao... a poslednjih 2 -3 mjeseca od kad bass drzim visoko zato sto nema sanse da jazz i funk sviram na spustenom bassu...pocinje da mi se javlja boll u lijevom ramenu tokom sviranja...e sad znam da je od tezine bassa,nego da vas pitam da li ima nesto da se kupi kako bi mogao da smanjim taj pritisak bassa na rame...jer to boli kao ludo... 

Re: Bol...
Moguce da se bol javila nevezano za duzinu kaisa tj da se poklopilo sa menjanjem duzine kaisa...
e sad jedno od mogucih resenja je kais koji ide oko struka...video sam to kod pojedinih gitarista i basista...pitanje je koliko je to udobno i prakticno ali ako nemas drugi izbor i to je nesto
e sad jedno od mogucih resenja je kais koji ide oko struka...video sam to kod pojedinih gitarista i basista...pitanje je koliko je to udobno i prakticno ali ako nemas drugi izbor i to je nesto
moze bit i da nepravilno drzis ruku, probaj u razlicitim pozicijama dok ne nadjes neku odgovarajucu.
ne bih rekao da je do tezine, posto ti nisi mali pa ti puno 2 kg preko ramena, sigurno vise nosis u gimnaziju kad ides
ne bih rekao da je do tezine, posto ti nisi mali pa ti puno 2 kg preko ramena, sigurno vise nosis u gimnaziju kad ides

nasao sam odgovarajucu...al opet boli..pokusavao sam al nema sanse..Solomon wrote:moze bit i da nepravilno drzis ruku, probaj u razlicitim pozicijama dok ne nadjes neku odgovarajucu.
A sta mislis da odes i snimis to rame... Cisto da bi bio siguran sta je u pitanju
nije to sigurno..mfilip wrote:A sta mislis da odes i snimis to rame... Cisto da bi bio siguran sta je u pitanju

- Funky_Bassmasta
imas specijalni kaisi za teze gitare i baseve ja koristim Planet Wave kupio sam ga u makedonii za 500 denara (to ti je negde okolo 8 eura) a i to je jedan od najjeftiniih pa sada razmisli kazemo ja sam video moi gitarista ima takogje planet wave od 16 eura kad sam probao na mog radulovica ni sam ni osekjajo tezinu bassa pa probaj sa nekoi nov kais (remen) ili video sam isto takogje moji drugi gitarista iz benda ima Dosta tesku Les Paul i ponekad stavlja neku krpicu pod kaisa na ramenu
rijeshio sam problem sa tom krpicom
samo sam ja stavio peškirić...i sad je ok 

Mislim da je na svaki način dobro što si podigao gitaru, tj. skratio kaiš. Položaj leve ruke utoliko ti je bolji, a ne gori.
Što se bola u ramenu tiče, proveri najpre da li stojiš pravilno. Ako si poguren, ili ramena držiš nejednako, ili si stalno oslonjen na istu nogu, onda nije ni čudo što boli.
Osim toga, može biti da mnogo sviraš/vežbaš. Ako je tako, nema potrebe da stalno stojiš: većinu vremena možeš mirno provesti sedeći. Ne znam jesi li probao da sediš na dosta niskoj stolici, sa gitarom između butina (a ne na desnoj butini, kako svi najčešće držimo kad sedimo). To najviše liči na stajanje s gitarom visoko, a rasterećen si.
Što se bola u ramenu tiče, proveri najpre da li stojiš pravilno. Ako si poguren, ili ramena držiš nejednako, ili si stalno oslonjen na istu nogu, onda nije ni čudo što boli.
Osim toga, može biti da mnogo sviraš/vežbaš. Ako je tako, nema potrebe da stalno stojiš: većinu vremena možeš mirno provesti sedeći. Ne znam jesi li probao da sediš na dosta niskoj stolici, sa gitarom između butina (a ne na desnoj butini, kako svi najčešće držimo kad sedimo). To najviše liči na stajanje s gitarom visoko, a rasterećen si.
I najbitnije od svega. Dok sviras opusti se i uzivaj u tonovima... Imao sam slican problem...
Hm... da dodamo jos nesto... Imam problem sa bolom i trnjenjem desne ruke vec nekoliko godina. Bol se proteze desnom stranom ledja, lopaticom, desnom stranom vrata i, naravno, desnom rukom. Javio se posle 10 godina sviranja gitare i 16 godina koriscenja racunara, tj. misa. Jedini lek je vezbati svoje telo da bi moglo da podnese opterecenje i PRINUDNI polozaj koji zauzimamo tokom sviranja. Prinudni polozaj znaci da telo nije projektovano da satima, a kasnije i godinama, stoji u jednom polozaju a da to ne utice na misice i kosti, tj. da nema posledica. Isao sam na terapije od kojih mi je bilo bolje. Od tada redovno kod kuce radim vezbe istezanja i jacanja misica. Koristim i tegove, radim sklekove, trbusnjake, idem na plivanje itd. Preporucujem kolegama muzicarima da odrzavaju telo u kondiciji plivanjem i vezbama da ih ne bi zadesilo sto i mene, zato sto sam bio nedovoljno fizicki aktivan nekoliko godina. Od neaktivnosti, u misicima se stvaraju kuglice (u kojima se sakupila mlecna kiselina, ako se ne varam) i treba dosta vremena da se one razbiju vezbama i ultrazvukom. Bolje spreciti nego leciti.
Poznajem jos trojicu ljudi koji imaju slican problem sa bolovima... jednog boli rame, drugog donji deo ledja (prilikom sedenja, kicma je 30% opterecenija nego prilikom stajanja!) a treceg muce kuglice u misicima (zaboravio sam strucan naziv) na desnoj strani ledja - posto je desnoruk, taj deo mu je konstantno ukocen tokom sviranja.
PS. Na kraju, muskarci smo, treba da budemo u dobroj kondiciji i lepo gradjeni! Ziveli!

PS. Na kraju, muskarci smo, treba da budemo u dobroj kondiciji i lepo gradjeni! Ziveli!