Ne razumem se u bas pojacala ...

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

faks
Badmotorfinger

Re: Ne razumem se u bas pojacala ...

Post by faks » 17 Sep 2012, 07:57

ima na K/P jedan SWR i GK ali samo glave. ako ti odgovara da se posle jos malo iscimas za box.. ali onda ces imati ekstra opremu

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 17 Sep 2012, 11:25

Ja mislim da sa tim rolandom ne moze da se odradi ozbiljnija proba a kamoli svirka... :)
nisam ljubitelj laney-a ali eto naleteh na mitrosu i na ovo
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/609 ... tar-combo/
Za 19000 koliko kosta trenutno dobijas 65W sto vec moze da prodje :ziveli:

laza

Re: Ne razumem se u bas pojačala ...

Post by laza » 17 Sep 2012, 13:24

~ ~ ~
Iskreno, ne razumem što ste se toliko oborili na siroti Roland Cube 30. Ja ga koristim godinama, služi mi dobro, i imam povoljno mišljenje o njemu. Samo treba biti načisto šta s njime hoćeš i čemu ti služi.

Bitna stvar: Cube 30, siguran sam, ne bi mogao da odradi ni najskromniju studijsku probu, a nekmoli svirku. Ja ga nisam nikad ni stavio na to iskušenje. On mi je samo za po kući. Dakle: zgrada, komšiluk, svakojaka nejač, i uostalom moji vlastiti živci ištu da u pola deset uveče, kad sednem da sviram, ne budem glasniji od televizora (i to ne kao kad babe gledaju vesti, već kao kad normalni ljudi puste normalan program).

Na toj glasnoći Cube svira dobro; dobro svira i na nešto glasnijim glasnoćama; ne zvuči ni muljavo, ni gnjecavo, ni zdudano. Samo što nije od onih pojačala iz kojih ružan ton ne možeš da izvučeš sve i da hoćeš. Ne, ovde možeš da pogrešiš, i, ako ga ne znaš a mrzi te da se akaš, onda ćeš vrlo verovatno i pogrešiti. Opet, kad se jednom snađeš i odomaćiš, možeš svašta da ubadaš u njega i da svaki put izvučeš prihvatljiv ton. Osim tropojasnog ekvalizatora, kompresora i nekoliko bazičnih efekata (ništa spektakularno, ništa skandalozno), Cube se diči modelovanjem: Rolandovu imitaciju znamenitih pojačala ne vredi, naravno, porediti s originalima, ali kao još jedno sredstvo za nameštanje tona, modelovanje ima smisla.

Meni se, međutim, na tom pojačalcetu najviše dopada jedna sporedna stvar, ulaz pod imenom AUX IN, koji primarno služi da ubodeš plejer ili tako nešto. U stvari je to ulaz koji zaobilazi preamp. Ako u njega direktno ubodeš bas ili gitaru, čuješ ton svog instrumenta bez primesa, pravo iz magneta, a ako hoćeš nešto kontrole, ubodeš se preko svoje najmilije pedale. Glavno je što pri tome možeš da se ubodeš i u normalni input (tj. kroz pretpojačalo), i oba ulaza rade. Što znači da, kad mi dođe moj drugar gitarista da drvimo i stvaramo, on se bode, na primer, kroz Bad Monkey u AUX IN, a ja idem na glavni ulaz -- i obojica se dovoljno lepo čujemo.

Cope

Re: Ne razumem se u bas pojačala ...

Post by Cope » 17 Sep 2012, 16:08

laza wrote:Što znači da, kad mi dođe moj drugar gitarista da drvimo i stvaramo, on se bode, na primer, kroz Bad Monkey u AUX IN, a ja idem na glavni ulaz -- i obojica se dovoljno lepo čujemo.
Upravo za to i služi ova naprava...
MrMoT wrote:Ja mislim da sa tim rolandom ne moze da se odradi ozbiljnija proba a kamoli svirka... :)
nisam ljubitelj laney-a ali eto naleteh na mitrosu i na ovo
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/609 ... tar-combo/
Za 19000 koliko kosta trenutno dobijas 65W sto vec moze da prodje :ziveli:
Nego prijatelju, jes ti ovo probo, ili ovako paušalno i cenovno - Watt-no smatraš da je ovo pojačalo nešto na šta treba obratiti zdravorazumsku pažnju?

jagoda

Post by jagoda » 17 Sep 2012, 17:25

Ipak cu ja da povecam budzet.
Ili ebay.at ili de .

PainKiller93

Post by PainKiller93 » 17 Sep 2012, 18:09

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/436 ... %22-Combo/
Meni ovo deluje prilicno fino za te pare, ali s obzirom da nemam iskustva, nemojte me mnogo slusati, samo znam da sam na netu nasao da uglavnom hvale ovaj Line6.
Mene zanima ovo: http://www.mitrosmusic.com/proizvod/118 ... -BXL3000A/, vredi li probati, s obzirom da je jeftino dosta a ima OGROMNU snagu u poredjenju s ostalim pojacalima slicnog cenovnog ranga :?

parker

Post by parker » 17 Sep 2012, 18:43

Nisam probao/čuo al sam ubeđen da su ogromno slagali..

Funkd

Post by Funkd » 17 Sep 2012, 19:36

@laza
Nisam ja ni mislio da to izgura bilo kakvo glasnije sviranje. Stvar je u tome sto nesto sto odsviras na svom bass-u jednostavno ne izadje nikako na tom Roland-u. Mozda sam ja previse ocekivao od njega, ali je bezmalo 2-3x skuplji od konkurencije u tom rangu, pa sam se poveo tom logikom. Ni traga punch-u, sve je nekako hi-fi.. ma ko malo bolji zvucnik za komp.

Takodje Laney (vidim da neki predlazu) u tim kombo varijantama nije najsrecnija kupovina. Zvuk nije toliko los, dok ne pojacas na 50%, tad driver proprdi. Mozda jedino da se ubaci neki kvalitetniji zvucnik, mada tad vec pricamo o ozbiljnijoj cifri..

Bane bass

Post by Bane bass » 18 Sep 2012, 11:01

Roland Cube 30 ima lose hladjenje i skrto napajanje, inace moze mnogo vise. U izlazu ima dva,vezana u most, TDA2050. U normalnim uslovima to daje zdravih 50W. Stedeli su na hladnjaku i trafou. Jednog sam takvim izmenama preporodio.

Inace, ovog malisu dosta hvale:

http://www.kupujemprodajem.com/POVOLJNO ... id=5957038

laza

Post by laza » 18 Sep 2012, 13:31

Bane bass wrote:Roland Cube 30 ima lose hladjenje i skrto napajanje, inace moze mnogo vise. [...] Stedeli su na hladnjaku i trafou. Jednog sam takvim izmenama preporodio.
Rad bih bio znati šta si tačno preduzeo da preporodiš Cube 30.
Ispričaj nam ako hoćeš.

Bane bass

Post by Bane bass » 18 Sep 2012, 14:51

Pa, vec sam napisao, ali evo malo detaljnije.
Poboljsanje hladjenja se odnosi na izlazna kola i greatz. U oba slucaja se montira hladnjak. Sto vecih dimenzija, to bolje.
Poboljsanje napajanja, krecemo od trafoa. Originalni je 30W, pa je i teoretski nemoguce iz pojacala dobiti tu snagu, iako stoji u oznaci. Ne secam se napona,ali se on moze premeriti na postojecem i naruciti trafo istog napona, ali vece snage. Barem 60W. Greatz, takodje, zameniti sa onim za vece struje. Ako je za 4A, sa onim od 8A, plus spomenuti hladnjak.
Mozda je bilo jos nesto, ne secam se, ali i ovo je vise nego dovoljno da pojacalo prosvira glasnije i da se moze terati punom snagom duze vremena.
Nadam se da sam pomogao. Naime, sva nova tranzistorska pojacala, boluju od istih boljki. Bakar je sve skuplji (trafo), a i aluminijum ga prati u stopu (hladnjak). Prakticno, kod bilo kog novijeg pojacala se mogu, ako postoji prostor, izvrsiti isti zahvati, sa uvek odlicnim rezultatom. Nazalost, ne kosta malo, ali i kod prodaje polovnog pojacala se gubi. Ovako se upotrebna vrednost pojacala, dize na mnogo visi stepen, a za trzisnu, ko jos mari...

laza

Re: Ne razumem se u bas pojačala...

Post by laza » 18 Sep 2012, 19:16

~ ~ ~
Mnogo ti hvala na objašnjenjima.

Tako sam i slutio - zahvat te vrste nije isplatljiv u novčanom smislu. Ali opet može vredeti, radi zadovoljstva.

maksabass

Post by maksabass » 18 Sep 2012, 19:39

Trazi i trazi...na oglasima ces naci i lose i dobro,i povoljn i ne.Ti odluci...a predhodno pokupi iskustva sa foruma.
Ja sam recimo dosta dugo trazio kombo koji bi mogao da mi sluzi i u svhe kucnog sviraja a i kao monitor za tezge ,probe itd.Kupio fender rumbe 210 i ...solidno pojacalo koje sam polovno kupio za 230e.Bilo je bukvalno kao novo.Preveliko za moje potrebe...tonski kad slusas zvuk i zvucnika,jako lepo,ali kad stanes pored njega nista od defiicije-samo buka.i tako trazio i nasan na KP Yamahu stage 120.Cena je bila 170 ili 180 evra.Pojacalo svira za sve pare-bukvalno.ono sto je meni kod njega mnogo bitno da je zvucnik postavljen pod kosinom,tako da je tonska slika bilo da stojis pored njega ili da slusas ton odmah poed zvucnika,ili na metar od njega ton isti.pojacalo je malo i zgodno za transport ,a tek sto je lepo....

PainKiller93

Post by PainKiller93 » 18 Sep 2012, 20:46

Mozda ni ovo nije lose, ja imam B150 kombo i zadovoljava me, barem se cujem dok sviram, trebalo bi mi malo jace i bolje ali dobro, sta je tu je. Ovo je 60W a cifra je tu negde, i povrh svega, novo je! http://www.kupujemprodajem.com/Hartke-B ... 7#photoBig

Post Reply