Pomoc oko kupovine nove bas gitare

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
KnightOfDoom
Site Admin

Re: Pomoc oko kupovine nove bas gitare

Post by KnightOfDoom » 25 Jun 2008, 17:21

Koliko se secam u mitrosu sam odavno probao srx505 (petozicani, 4-zicani je SRX500). Cini se da ga je zamenio SRX590 (ili 595) posto su drvo/magneti/eq/hardver potpuno isti. Na mene je ostavio isti utisak kao moj SRX355 kojim sam vise nego zadovoljan. Mada i sam znas kakvo je tamo pojacalo i sve to...

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 25 Jun 2008, 17:27

Mitros posecujem svakih nedelju dana, i nisam primetio taj bas.
Pojacalo u Mitrosu (ako mislis na Bassman-a), je prosecno pojacalo, i svaki put se vade na uzemljenje... :roll:

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 25 Jun 2008, 19:16

Mislim da ako se traži funky fusion bass u klasi od 500EUR Peavey Cirrus BXP nema konkurenciju.
35" skala, 24 polja, 2 nabrijana humbuckera, 3-pojasni EQ sa ekstremnim varijacijama, NTB - opasan vrat... i adekvatan izgled...

Image

Odbij jednu žicu od ovog sa slike i uživaj... :D

Josip

Post by Josip » 25 Jun 2008, 19:24

+1 za Cirrus BXP

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 25 Jun 2008, 23:16

Tiki the Boyler wrote:...ako se traži funky fusion bass u klasi od 500EUR Peavey Cirrus BXP nema konkurenciju...
Samo sam te cekao, cim sam procitao prvi post, pomislio sam da ces da predlozis ovaj bass :mrgreen: :mrgreen:
Pa ono jes ovo nekako i dodje kao jedina alternativa o kojoj valja razmisljati...

Mada ja i dalje smatram da je zaludno ulagati u instrument srednje klase... :D

BTW: Cestitam na zasluzenoj promociji! :)

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 25 Jun 2008, 23:36

Ima još jedan bass koji je cijenom tu negdje, a fascinirao me je svojim zvukom. Iako je totalna suprotnost modelu koji sam već pomenuo, uz dobro pojačalo, dobrog svirača i nove žice zna da zvuči opako!!!
U pitanju je Fender Standard Jazz Bass (Made In Mexico). Malo jeste potvrd za sviranje, ali uz dobar setup dobija se vrlo vrlo upotrebljiv instrument! Naravno, ko voli pasivu i 34" skalu...

Hvala!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 26 Jun 2008, 00:32

Hocu i ja da cujem jos neka misljenja o Fender Standard i Highway One seriji!

Ja inace volim pasivu i 34" skalu... Poceo sam da sviram na takvim bas gitarama i jos uvek mi lepo leze...

Standard serija stvarno ume da iznenadi, moj gitarista svira Telecaster-a i uvek se fenomenalno cuje...

Nesto mi se cini da Highway One ljudi nesto ne gotive na ovom forumu... Na Harmony Central-u i nije lose procenjen (26 odgovora, prosecna ocena 9,0 za sound) Ja sam verovao da ovo i nije losa kupovina...
Image Image
Deluje ko origilan... :D

Rocket ga nema da kaze svoje misljenje, ali nesto naslucujem da nije pozitivno... :?

Bozha

Post by Bozha » 26 Jun 2008, 01:48

^ Onaj honeyblonde ti ne da mira? ;) Jos nisam naisao na losu ocenu basa sa Fenderovom etiketom. U najgorem slucaju zameni se neki komad hardvera i sve stima.

Ja bih voleo bih da cujem nesto o ovim Blade JBovima? Kakav je B1 u odnosu na te mexikance? Malo sam ga probao, deluje mi ... isto. Nesto je jeftiniji a opet ima neku aktivu, cini mi se? I naravno, visoko je cenjen po reviewima...

P.S. Retko koji bas je lose ocenjen na reviewima, njih pisu zadovoljni ljudi. Nezadovoljni idu na forume. ;)

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 26 Jun 2008, 09:52

Ja bih Highway One zaobilazio u širokom luku. Radi se o instrumentu na kom se neko vježba, pa se zna desiti i OK komad, ali mahom su u klasi (čak ispod) Meksikanaca - a po znatno višoj cijeni!
Što se Fendera uopšte tiče, specifično je što se zapravo radi o firmi koja ima užasno velike oscilacije u kvalitetu, kako od serije do serije, tako i od komada do komada unutar serije. Prava kockarska firma... Pa ko voli... :D

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 26 Jun 2008, 10:01

Bozha wrote:P.S. Retko koji bas je lose ocenjen na reviewima, njih pisu zadovoljni ljudi. Nezadovoljni idu na forume. ;)
Pa slazem se, ali ne u potpunosti. Review-ovi su jos uvek upotrebljivi i ako su ocene uglavnom visoke, npr. da je neki minimum 6,5-7, ipak ima razlike u pojedinim review-ovima, odn. razilka u odnosu na maximalnu ocenu 10 i nije tako zanemarljiva.
Kod reviewa sa minimalnom ocenom ima bar jedan nezadovoljni vlasnik, koji je nasao neku bitnu zamerku ili problem sa instrumentom. A to vec znaci da treba da obratis paznju na taj potencijalni problem prilikom stvarnog kontakta i isprobavanja instrumenta koji te zanima.
S druge strane, ako su ocene preko 9, to vec uliva vise poverenja. Ali, opet krajnji sud das na licu mesta.

Ja uvek gledam i ocenu i broj odgovora u reviewu. Vise mi znaci neka ocena ako je veci broj odgovora. Npr. ocena 9,6 i broj odgovora preko 40, extra! Ili, obratno, ako je manji broj odgovora, a niza ocena. Tako sam jednom gledao ovaj bass: http://reviews.harmony-central.com/revi ... bow-4/10/1 U par odgovora se pominje sintagma "muddy sound", pa da lepse izgleda nego sto zvuci...
Bozha wrote:^ Onaj honeyblonde ti ne da mira? ;)
Ma ne... imao sam i bolje ponude... da je neki dobar vintage komad ili bar jaca serija po toj ceni vec bi mi skocio pritisak...
Bozha wrote:Ja bih voleo bih da cujem nesto o ovim Blade JBovima? Kakav je B1 u odnosu na te mexikance?
E i ja bih... :) Kad sam spomenuo Blade u, kom bese 3-4 postu, nisam mislio na one preskupe, nego na ovaj srednji B1.

The Mask AE

Post by The Mask AE » 27 Jun 2008, 14:43

@Fender: Standard i HO special serija su poprilicno slicne... Tu bi pomenuo recenicu sirca a bogme i shunke: u instrument srednje klase ne treba ulagati... E sad sto se tiche american deluxe i visih serija (vintage, authentic vintage, nos, masterbuilt) tu lezi zec :hide: To su vec investicije... @onaj lik sto je rekao da fender oscilira od gitare do gitare: pa prijatelju to se desava kod svake firme... Luthering je filozofija a ne sreca... Zato je Antonio Stradivari i ostao ono sto je ostao...

@Blade: imao sam tetru b1... Bas je skroz kulturan za te pare, ali... Mora ali... xD To je istrument srednje klase ponovo...

@ono sa rivjuovima: daj pobogu... ne mozes se sloziti sa likovima koji pishu te stvari... Oni mogu imati, sto se tebe tiche, i po 14 godina... Znaci kao sto je navedeno: gitaru biras ti i niko drugi do ti... Zato se desava recimo po netu da post 1 bude: e extra stvar a must buy, a drugi: this is totally worthless skip it.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 27 Jun 2008, 18:00

The Mask AE wrote:@Fender: Standard i HO special serija su poprilicno slicne...
Sem cijene naravno...

The Mask AE wrote:@onaj lik sto je rekao da fender oscilira od gitare do gitare: pa prijatelju to se desava kod svake firme... Luthering je filozofija a ne sreca... Zato je Antonio Stradivari i ostao ono sto je ostao...
Imajuću vidu osnovne zakone fizike, svaka gitara je priča za sebe, jer ni teoretski ne postoje dva ista komada!
Kada sam pomenuo velike oscilacije u kvalitetu kod Fendera zaista sam mislio na VELIKE oscilacije, što se jednoj firmi takvog renomea baš i ne bi smjelo dešavati! U paketu od 6 Stratocastera se nerijetko dešava da 1 razvaljuje kako radi, da su 2 pristojna, a preostala 3 nisu nizašta!
To se kod Carvina ili Parkera (iako su mnogo manja imena) nikada neće desiti! Sve razlike se mogu svesti pod nijanse i lični ukus...

Kod Fendera nažalost izrada gitara je, u poslednje dvije decenije, sve manje filozofija, a sve više sreća! (izuzmemo li komade od 2kEUR i više)

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 29 Jun 2008, 03:03

Malo sam cetovao sa svojim ucititeljem, koji je, inace sada u Parizu, na temu srednje klase bas gitara i on mi rece da je bas koji ga je potpuno "oduvao" izvesni Whale bass, npr. nesto ovako:
Image Image

Posto su male slike evo linkova:
http://www.whaleguitars.com/basses/WRTB ... tb4300.htm
http://www.whaleguitars.com/basses/BASS ... le%204.htm
stim sto ovaj drugi, verovatno, ipak izlazi iz srednjeg cenovnog ranga... :(

Mada je jos tuznija vest, to da verovatno nikad necemo probati ove gitare ovde...
Ali su me gitarice toliko podsetile na Bracin fazon, da sam morao o tome da ga obavestim... i bas ispada da je to ono sto je trazio, humbackeri, 24 praga, linija koja nikako nije "metalska"...

Pa Braco, ako imas nekog u Parizu, pozuri... :D

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 29 Jun 2008, 13:50

Ehh sto nemam nikoga u Parizu, izgledaju kvalitetno napravljene... :)

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 30 Jun 2008, 10:23

Nešto slično a dostupno u po Beograda...

Image

Washburn Force 4 - negdje oko 400 - 450 EUR. NTB, odličan vrat, aktiva 2-band EQ.

Post Reply