Hvala Ostoja.

I sam sam hteo da dodam nešto slično.
I ajd da dodam. I više neću da se cimam oko tema "Najbolje ovo, najbolje ono za 200-300 evara isl.".
Da krenemo od početka.
Prvo:
ognjen93 wrote:sirac-šunka wrote:Ne, ne slušaj ove ostale, ja sam stariji, iskusniji i imam mnogo više postova od njih zajedno. Ti apsolutno moraš da kupiš ARIU!
Zasto ga lozis ,jel radis u radnji koja prodaje arie ili sta? Cilj ovoga je da pomognes drugima, ne da ih lozis da kupe gitaru koju ce mrzeti
Ne ložim ga, ne radim za Ariu, niti za Sky, niti me to zanima. Ono što sam hteo gornjim postom, jeste da ukažem da je moj odgovor ovakav kakav je jednako besmislen kao i bilo koji drugi. Moja poenta je ovo što je i The mask AE napisao:
The Mask AE wrote:... niko ne moze da ti odgovori sta je tebi najbolje, vec samo sta je njemu najbolje mada je i to relativno i direktno srazmerno kilometrazi istog.
Elem nijedna od bas gitara od 200 (ili bilo koliko) evra nije nužno bolja od neke druge koja košta isto/slično toliko. Možemo da diskutujemo o tome ko ugrađuje bolji hardver, na kojoj gitari se pragovi brže habaju, koje čivije duže drže štim isl... ali u krajnjoj liniji to neće da dominantno utiče na zvuk... najviše će da utiču prsti i mozak, a to već imaš.
A i prema pravilima tržišne ekonomije, obrni okreni ti za 200 evra dobiješ 200 evra vrednosti instrumenta, pa posle vidiš šta ćeš dalje. Da ulažeš u to što imaš jer ti je leglo za srce (ili nemaš više para za nešto novo), ili ćeš da tražiš to nešto bolje. Čak i sada kada bi kupio najbolju gitaru od iljadu i nešto evra, posle godinu ili nešto više istripovao bi se da možda možeš nešto i bolje da nađeš.
Mnogo mrzim kad neko a priori uz silne generalizacije odma kaže "ove gitare ne valjaju". Ti si se kao nešto dvoumio između Ibaneza i Arie. Isprobaj što više komada možeš i od jedne firme i od druge, pa ćeš na kraju sam morati da doneseš odluku.
To su konceptualno totalno drugačiji instrumenti i prema kvalitetu se ni ne mogu porediti. Ako ti neko i da konkretan odgovor, to je rezultat pojedinačnog iskustva, široke generalizacije, lojalnosti firmi, preferencije prema određenom konceptu kako sam rakao, i ko zna čega već. Ako poslušaš mene kada sam ti rekao da kupiš Ariu ili Ognjena kad ti kaže da kupiš Ibaneza, jednako ćeš pogrešiti.
I na kraju da dodam nešto što bi moglo da bude od neke konkretnije koristi u ovom problemu.
Aria ima generalno vintage koncept. Malo puniji vratovi, malo veća težina gitara, jednostavna elektronika i izgled Fender-a. Ja to više volim. Nedostaci su to što se svaki komad razlikuje od drugog, za te pare ni ne mogu da urade bog-zna kakav QC niti set up, pa se dešava da na nekim instrumentima nije baš sve pritegnuto i ta se neki instrumenti mogu lakše, a neki teže set up-ovati u odnosu na druge iz iste serije. Drugi nedostatak, po mom iskustvu, pragovi se ralativno brzo habaju. Posle godinu dana intenzivnog sviranja već se poznaju "ožiljci", a neka moja prognoza bila bi da im je rok trajanja 3-4 godine uz prilično intenzivno sviranje. To verujem da generalno važi bar za većinu Aria. Magneti su po meni pristojni, a uostalom to se može lako kasnije promeniti ako ti zafali neki malo drugačiji zvuk ili šta već.
Ibanez bas gitare sa kojima sam imao iskustva, SR i GSR, su pre svega po svojoj ukupnoj težini lakši instrumenti. Tanji brzi vratovi, manje telo gitare, drvo je obično agathis (npr. pomenuti GSR200) ili lipa, za ovaj cenovni rang retko, ali tu je i mahagoni kao opcija. SRX i ATK su od jasena, ali su u nekom srednjem cenovnom rangu. Kod Aria je jova puno drvo, što je opet bliže Fender konceptu. Magneti i elektronika su opet nešto, da kažem moderni, tu je obično i neki bass boost i sl., magneti neki high output isl.
Eto samo sam prikazao objektivne stvari, to si sve mogao da pročitaš sa oficijelnih sajtova firmi, al ajde sad. Ostaje ti samo da vidiš šta tebi više leži.
Moje lične preferencije su takve da bih se 100 puta pre odlučio za Ariu, ako imam dodatnih 200-300 evara da dam za još jedan bas. I ja bih na takvom basu sigurno zvučao bolje nego da istu muziku koju sviram, sviram na bilo kom Ibanez-u od 200-300 evra. ATK ili SRX bih već rado imao u svojoj kolekciji (to je inače malo više 400-500 evra), tako da ne može se reči da imam problem sa neosnovanom lojalnošću prema firmi Aria. Arie od 500-600 evra, na osnovu onoga što sam čuo i video, ne bih nikad pazario, s druge strane.
Pozdrav i srećno sa kupovinom.
P.S.
KnightOfDoom wrote:... neki se jednostavno sale (sirac

), ...
Evo sad sam se baš potrudio da budem ozbiljan i koristan (omakne mi se po neki i takav post

), i to pre nego što sam pročitao ovu kritiku, g-din admine.