Bas gitare koje sviramo!

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
Stalker
Strelok

Re: Bas gitare koje sviramo!

Post by Stalker » 28 Sep 2012, 02:47

Пре неки дан смо Чкелара и ја отишли до њега у ПА да се играмо са његовим ВудГерилама и мојим Ворвиком. Покушали смо да снимимо неки прелиминарни снимак Корвете (који врв не би качили јер су жице баш маћоре, што мало убива сврху) да видимо како би то звучало и дошли до чуднога открића: мој бас нема високотонце! Директно у комп - ништа у опсегу високих тонова није регистровао, а када смо на Маркбасу појачали високе, тон је остао исти. "Не може му набити нешто што нема," рекао је мудро бојан. Такође, слеп се не истиче колико би требао у односу на стандардну свирку, мада је то ствар која има велике везе и са жицама и акцијом. Моја аматерска теорија је та да он високотонце компензује оним "зинг"-ом који се људима или свиди или не свиди. Тренутно имам тај проблем са снимањем али ту се још треба установити шта је тачно проблем. У сваком случају, и поред ових замерки које имам за сопствени бас, ипак је то један лаган и одлично избалансиран инструмент са веома флексибилним тоном, супер свирљив, и поред ових проблема ми опет боље звучи на бини од 90% бас гитара које сам свирао у сличним условима. Да се надовежем на Максин пост који се тиче понашања у свирци - пошто у публици увек имам неколико ортака са којима се супер капирам, увек их питам да ли ми је тон издефинисан, да ли сам се чуо... Увек су ми говорили да ми је тон био веома јасан и поган све време, уз то да ми бас уопште није био изнад микса. Зашто људи воле Ворвике? Рекао бих да је ово један од бољих примера.

Мисим, не знам ко још може да постане ОмниЧовјек током своје прве свирке без доброг инструмента.
Spoiler:
Image
Void wrote:Ворвик = рибе
ех да је само дрво у питању..

nnkvocka

Post by nnkvocka » 28 Sep 2012, 03:45

Stalker wrote:Пре неки дан смо Чкелара и ја отишли до њега у ПА да се играмо са његовим ВудГерилама и мојим Ворвиком. Покушали смо да снимимо неки прелиминарни снимак Корвете (који врв не би качили јер су жице баш маћоре, што мало убива сврху) да видимо како би то звучало и дошли до чуднога открића: мој бас нема високотонце! Директно у комп - ништа у опсегу високих тонова није регистровао, а када смо на Маркбасу појачали високе, тон је остао исти. "Не може му набити нешто што нема," рекао је мудро бојан. Такође, слеп се не истиче колико би требао у односу на стандардну свирку, мада је то ствар која има велике везе и са жицама и акцијом. Моја аматерска теорија је та да он високотонце компензује оним "зинг"-ом који се људима или свиди или не свиди. Тренутно имам тај проблем са снимањем али ту се још треба установити шта је тачно проблем. У сваком случају, и поред ових замерки које имам за сопствени бас, ипак је то један лаган и одлично избалансиран инструмент са веома флексибилним тоном, супер свирљив, и поред ових проблема ми опет боље звучи на бини од 90% бас гитара које сам свирао у сличним условима. Да се надовежем на Максин пост који се тиче понашања у свирци - пошто у публици увек имам неколико ортака са којима се супер капирам, увек их питам да ли ми је тон издефинисан, да ли сам се чуо... Увек су ми говорили да ми је тон био веома јасан и поган све време, уз то да ми бас уопште није био изнад микса. Зашто људи воле Ворвике? Рекао бих да је ово један од бољих примера.
Vuk nikada nije bio kod mene i sve sto je rekao je laz. Nismo pili pivo, nismo jeli picu i nismo blejali na terasi.

Probali smo Korvetu na MarkBassu: Little Mark 2 + box 2x12", imamo good news i bad news.
Prvo one lose, a to je kao sto je Vuk rekao nedostatak visokih. Visokotonci se osecaju, kao da se dizu od 15kHz pa na dalje, a sa njima ne mozes da uradis nista. Zice mu jesu bile malo starije, ali bez obzira na to, EQ mora da reguje, ali to se nije desilo. Pojacamo tone kontrolu, treble jedva da reaguje. Malo zavrnemo tone kontrolu, treble bilo da je na max ili min, ponasa se isto, a to je da nema visokih u opste. Kao da drvo ne izbacuje te frekvencije i onda ne mozes da manipulises njima: "ne mozes da spustas i dizes nesto sto ne postoji"
Dobre vesti! Zatvoris tone kontrolu, pojacas low mid do kraja (po MarkBass specifikacijama to je oko 360Hz) i dobijas pravi funky sound. Uporedili smo isti sa zvukom basa iz pesme Cosmic Girl koju izvodi stari švaler Jamiroquai i to je to! Identican ton, ista "tezina", nema preteranu definiciju ali zato ima postojanost i groove koji je potreban da nosi celu pesmu u ritmu vaseg stopala kojim cupkate u toku pesme.

Moram da se nadovezem na ovo
11080 wrote:[youtube]V10f1dO4evs&feature=related[/youtube]
Da je Vuk imao nove zice, verovatno bi njegov bass zvucao isto ovako. Svezina toing/zing zica + smesa raznih metala koji su u sastavu pragova koje Warwick ima daju tu granicnu vrednost (po meni vestackih) visokih tonova koji su potrebni za lepsu definiciju samog tona. Slusajte ton i visoke na ovom snimku, posebno obratite paznju koliko visokih izlazi prilikom slepovanja. Ja osecam kao da postoji ogromna praznina izmedju bass i tih high end frekvenicija i to je recimo najbolji ton koji ce moci bass da izbaci. Naravno: limiter, compressor, expander, kontura, Eq...sve ce to pomoci da ton bude bolji i izrazeniji, ali to je izmoravanje i pumpanje zvuka, a ne prirodni ton.

Sve u svemu moj zakljucak je da je (konkretno ta Vukova) korveta prava funk masina, naravno gledano iz nekog savremenog ugla (trenutno cu zaboraviti na sve Fenderolike jazz i prec baseve) i iako nema taj treble u sebi, on ce opet izdominirati u bendu, bice basovit i bit će čut onako kako treba. Moze se reci i da je sviracki uze orijentisan, pa onome kome smetaju njegovi nedostaci, ne trebaju da ga pljuju nego da ga zaobidju jer to nije instrument za njegov ukus. Ne znam da li imam jos nesto da dodam, ako se setim dopunicu. Any questions?

Void
kulen zmija

Post by Void » 28 Sep 2012, 07:23

слике ил се није десило!

аудијо снимци ил се није десило!

:mrgreen:

Cope

Post by Cope » 28 Sep 2012, 18:23

E već ste dojadili sa tim uporednim testovima :mrgreen: I normalno je da bas gitara nema visokotonce - zvučnici ih imaju 8)

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 29 Sep 2012, 22:49

Malo sam skupio vremena dok su zice (Marcus Miller DR) jos nove i snimio svog ibaneza gsr-a 180 :)

1. Slap
https://www.box.com/s/j5tq913z8cspamavud3n

2. Neck magnet

https://www.box.com/s/oijxwqoq24bkyzd698hc

3. Harmonics

https://www.box.com/s/wrp7mmzsi48bt652tp7l

4. Bridge (ne svidja mi se)

https://www.box.com/s/glneawn2qlud53jg2a8m

Cope

Post by Cope » 30 Sep 2012, 02:06

Hehe, nije loše...

ps. Daj ceo "Portrait of Tracy" fino zvuči :)

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 30 Sep 2012, 02:55

Hvala! Nisam se trudio fa sviram tacno :) vec sve iz prve tako da je pravo cudo da se prepoznaje portrait tracy :) GSR je zakon!

11080

Post by 11080 » 30 Sep 2012, 04:50

Nema šta, dobro radi makina.

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 01 Oct 2012, 00:49

11080 wrote:Nema šta, dobro radi makina.
:ziveli:

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 02 Oct 2012, 14:36

Evo da prijavim. Mada je bass vec poznat. Secate li se jean jean-a od pre 10-ak stranica. :)

Image

Sad je dosao red da ga ja sviram :) Bass radi vrhunski bass koji sam doneo da uporedimo je bio originalni fender jazz bass iz 72-e godine koji je zvucao kao igracka O_O Puno hvala 11080 :)

Void
kulen zmija

Post by Void » 02 Oct 2012, 17:23

зар није то Квочкабој поседовао?

свака част, мени то изгледа прелепо!

да га дуго цвириш :ziveli:

11080

Post by 11080 » 02 Oct 2012, 22:47

MOLIM 8)

POJEO JE FENDERA.
Dobro da te služi i mojne da ga šalješ dalje, stvarno dobar sba.

DJ_MY_SOUL wrote:Evo da prijavim. Mada je bass vec poznat. Secate li se jean jean-a od pre 10-ak stranica. :)

Image

Sad je dosao red da ga ja sviram :) Bass radi vrhunski bass koji sam doneo da uporedimo je bio originalni fender jazz bass iz 72-e godine koji je zvucao kao igracka O_O Puno hvala 11080 :)

nebojsak

Post by nebojsak » 02 Oct 2012, 23:01

Sviram kafu.

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 03 Oct 2012, 00:10

Da ovo je bass od kvockaboja :) Posto ga niko detaljno nije prosvirao i probao ladno sa jos par efekta ukljucenih na procesoru dobijem totalno pravi jaco-ov zvuk. Jedini problem mi je H zica posto mi je ovo prvi petozicani. Nemam nameru da ga pustim jos dosta dosta dugo :)

umart

Post by umart » 03 Oct 2012, 00:12

meni jedino nikako taj bridz ne ide na taj bass,ostalo je perverzija.

Post Reply