ja nisam pametan, jerbo neam pojma i ne bavim se time. Ovo je priča g. Tasića, a njemu sam sklon da poverujem. Takođe, kaže da (budući da je sistematičan tip) u radionici nema ni jednu dasku mlađu od 5 godina, nego sve to taloži iz svojih raznih izvora (ima i neke koje stoje od punoletstva mu, reče), drži na regularnom prirodnom sušenju i prati mrdanje. Pokazivao mi je i neke daske koje su mu donosili drugi da im radi đitre, sečene u nulu bez prethodnog višegodišnjeg čekiranja, i te izgledaju onako solidno krivo. Uglavnom, to mu je fazon - naseče sa dosta prepusta, i onda bukvalno godinama prati kako drvo radi i renda ga do momenta kad stane. Onda kreće finalna izrada.nebojsak wrote:Kako kažu pametni
Dal ste radili zimsko setovanje šipke?
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
Re: Dal ste radili zimsko setovanje šipke?
Pa da.
Ja mislim da mu je za verovati, obzirom da je broj jedan majstor u svetu po Gibson replikama... 

Причао сам у више наврата са Мирком Т. и са Илијанијем о тим "зимским" проблемима.
Мирко каже да је један од проблема грејање у кући - стану и нижи проценат влаге, баш смо пре неколико година имали проблем са једним вратом на мом Радуловићу који, очигледно није имао стабилан фингерборд па су прагови "излазили" напоље, нарочито зими. Тај врат је потом отишао у рециклажу а на његово место дошао је други...
Савет је да у простору где стоје инструменти влажност ваздуха буде постојана, она је зими ниска због грејања, без обзира што је ван куће влажно и хладно...
Дакле, мокар веш, пешкир, посуда преко радијатора, пећи...сасвим довољно да спречи реакцију дрвета...
Тек у ванредним условима се види значај лака и онога што је премазано преко дрвета, зато и фингерборд од руже који је наравно без лака треба при промени жица премазати уљем за одржавање, да се заштити колико-толико...
Зими се најбоље виде реакције свежих роуд-ворнованих радова, посебно на гитарама које нису довољно дуго "одстајале"....
Увек сам био присталица старијих инструмената (из средње-ценовног ранга, оне скупе су поуздане), ако ништа није показала у првих 10 год. онда неће ни у наредних 50....

Мирко каже да је један од проблема грејање у кући - стану и нижи проценат влаге, баш смо пре неколико година имали проблем са једним вратом на мом Радуловићу који, очигледно није имао стабилан фингерборд па су прагови "излазили" напоље, нарочито зими. Тај врат је потом отишао у рециклажу а на његово место дошао је други...
Савет је да у простору где стоје инструменти влажност ваздуха буде постојана, она је зими ниска због грејања, без обзира што је ван куће влажно и хладно...
Дакле, мокар веш, пешкир, посуда преко радијатора, пећи...сасвим довољно да спречи реакцију дрвета...
Тек у ванредним условима се види значај лака и онога што је премазано преко дрвета, зато и фингерборд од руже који је наравно без лака треба при промени жица премазати уљем за одржавање, да се заштити колико-толико...
Зими се најбоље виде реакције свежих роуд-ворнованих радова, посебно на гитарама које нису довољно дуго "одстајале"....
Увек сам био присталица старијих инструмената (из средње-ценовног ранга, оне скупе су поуздане), ако ништа није показала у првих 10 год. онда неће ни у наредних 50....

Recimo moje iskustvo je sledeće: na Fenderu se ništa nije dogodilo, međutim MM se sav "iskrivio" pojavila su se gluva polja kojih ranije nije bilo, bas uopšte ne štimuje kako treba
.... znači horor. Bio sam se izentao skroz, međutim izgleda da se to povremeno dešava sa Stinrejevima... sad pošto nit imam znanja niti želje da čačkam sam šipku, skupljam lovu za nove žice pa da ga odnesem kod majstora ...