Sve O Žicama Za Bas Gitare

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
Stalker
Strelok

Re: Sve O Žicama Za Bas Gitare

Post by Stalker » 26 Aug 2010, 20:22

groove wrote:@Stalker
Ovo sto si napisao postaje vec ozbiljan problem,znaci i EB je poceo da fuserira zice..ne mogu da verujem da se vise ne mogu kupiti nove zice a da zvuce kao "nove", pa jel moguce da smo postali toliki jadnici da konstantno moramo da sviramo na zicama koje su "pa eto kao nove,malo mutnjikave i tvrde,ali nema veze...prezivecu"...dajemo po 2,3,4000 dinara za sta??? Gitarosi kupe one jeftine komplete po 500 dindzi u voshte mesecima....izgleda je Fresh Strings jedini spas :D
pazi, žice su nove, to se apsolutno vidi, ima onoga dzudzu i sve. ali prosto, iz pojačala izlazi ili previše limen ton ili previše muljevit ton (zavisi od moje eq.konfiguracije), srednjeg nema (ako stavim balans singlova na sredinu, to onda ne zvuči ni na šta)... dakle, zaključio sam, ako mi 5 meseci stare Warwick EMP žice zvuče približno kao 2 sata stare Ernie Ball žice, kako će iste da mi zvuče za npr. 2 meseca? na šta će to da liči? možda ja malo i sitničarim, ali činjenica je da karakteristični ton svog bassa uopšte ne mogu da izvučem sa ovim žicama, a mogao sam sa DR i Warwickovim.
sad sam odradio 'maraton', svirao sam Can't Stop (slap), Veil of Maya od Cynica (debeo ton, balans 90% na zadnjem singlu - da bi dobio malo "fretless"-orijentisaniji ton, a balans mi je pozadi da bi istakao note koje sviram, zadrživši deblji ton) i Schism od tool-a, (da vidim kako im radi malo "oštriji zvuk"). Rezultat je sledeći:
- slep na ovim žicama je stopostotni fejl. ne samo da postoji jako loš osećaj pri slepu (prosto pri samom dodiru palca sa žicom, i da si gluv, možeš osetiti da nešto ne štima), već (A i E) žica pri slepu reaguje kao mrtva. proizvodi ton isti kao kad udariš u limenu kantu za vodu. apsolutni očaj.
- toolast zvuk mu je bolja strana, ali taj zvuk daje praktično svaka druga nova žica
- kad sam svirao juče "Veil of Maya" (veći deo pesme se svira u šesnaestinama) na starim žicama, bilo mi je jako ugodno, i nisam nijednom omašio šesnaestinu, a prsti nisu kasnili, ni na desnoj ni na levoj ruci. danas, sa EB-ovim, ne samo da sam potpuno ispadao iz tempa sa desnom rukom, već mi je i leva u nekoliko navrata kasnila. moj "debeo" ton jeste debeo, ali želim da mi se šesnaestine ipak donekle istaknu. a ovde prosto tonu u mutnoći zvuka koji žice daju.

zaključak: ove žice prosto nisu udobne za sviranje. ne daju dobar osećaj, nemaju uverljiv zvuk i nikako ne prijaju mojim prstima. a bio sam jako uzbuđen, jer su celom dužinom isto izrađene, pa ti oni slojevi pri vrhu ne grebu čivije.. sad mi preostaje da se zajebavam sa ekvilajzerima na pojačalu, da vidim mogu li išta da uradim :/

ja se bojim da u ovom slučaju fresh strings nema primenu. žice su prosto lenje od A do Š.
Last edited by Stalker on 26 Aug 2010, 20:25, edited 3 times in total.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 26 Aug 2010, 20:23

Diskriminacija bassista. Ne paze na nas kao pre... );

groove

Post by groove » 26 Aug 2010, 20:31

hvala na recenziji...zao mi je sto ti to tako lose radi, a o FS sam se izrazio ironicno, mada cu ga ipak probati ne bi li ove moje budjave GHS zadrzao do daljnjeg na gitari, jer kupovina novih je macka u dzaku, a nakon kupovine je bol u dupetu,jbg.

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 26 Aug 2010, 20:43

haha..ma znam :ziveli:

nisam ja još završio. sutra ću da napravim maratončinu, pa ćete dobiti onako baš pro recenziju, sa sve slikom i ocenama :mrgreen:

Zoxybass

Post by Zoxybass » 26 Aug 2010, 20:52

Uf....Gde živimo i šta nam sve uvaljuju...Eto ti si Stalkeru hvalio Warwick Emp(verujem da je tako,valjda sam ja naleteo na neki škart),ja apsolutno nikakvu razliku nisam primetio izmedju tih i Warwick red(osim razlike u ceni od 2700 dinara).I jedne i druge su imale "svež"ton 4-5 dana,posle toga onako ok ajd imaju neku definiciju u midlovima..jedino što Emp nisu zardjale posle mesec dana jer su coated strings jelte ali zvuk je isti i sa jednim i drugim(u mom slučaju) :O.o: :grummel_2:
Samo još da napomenem da koristim Fast fret uvek.......

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 26 Aug 2010, 22:07

bolji je EMP, duže traje a ima bolji ton od ostalih kouted žica, ali nije bolji od WRed za 2600 dinara..

sixstring

Post by sixstring » 26 Aug 2010, 22:26

Joj kolege muz'čari,i moderatori... Ja žice nisam menjao evo već ima dva'es' meseci,ono u štimu je i ne gubi mnogo tonove,osim tona koji je,malo mutnjikav,al radi 'bo ga ja. Rotosound rs666lc

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 27 Aug 2010, 13:23

RECENZIJA: ERNIE BALL U.S.A. REGULAR SLINKY BASS STRINGS (CUSTOM GAUGE/ROUNDWOUND)
Image

MERA: .050/.070/.085/.105
CENA: 2 600 RSD

Dakle, kao što sam ranije rekao, juče mi je pukla jedna od Warwick EMP žica (G/.045) koje sam koristio ~5 meseci, i koje su me zaista odlično služile. Ugodne su za sviranje, i imaju mnogo bolji zvuk nego ostale "Coated" žice. Kad su mi pukle, odmah sam se bacio u potragu za ekonomičnijim žicama (iako su jako kvalitetne, Warwick EMP koštaju više od 4 000 RSD, što ja baš i ne mogu da priuštim 2-3 puta godišnje). Već dugo su me intrigirale Ernie Ball žice, jer sam primetio da ih dosta kvalitetnih basista koristi (Justin Chancellor/Tool, Tony Levin/King Crimson, John Myung/Dream Theater, Tim Commerford/RATM, Juan Alderete/The Mars Volta, i mnogi drugi.), a i ovaj custom gauge sa debljim G i D žicama mi je delovao jako zanimljiv.
Juče sam ih svirao 2 sata uz opšte nezadovoljstvo, sa osećajem gorčine po završetku "Prvog Maratona". Svirao sam pesme na kojima gradim svoj zvuk, i u nijednoj mi nisu odradile posao. Ja uglavnom sviram sa dve konfiguracije (moja Warwick Corvette-a ima 2 MEC-ova singla, pasivna):
1) balans 60% na zadnji magnet da bi izoštrio zvuk, a ton stavim da bude malo "punch-astiji", ali ne preterano.
2) balans 90% na zadnji da gotovo potpuno istaknem ono što sviram, dok mi je ton 100% debeo, naročito kad su u pitanju pesme koje su koje su brze. dakle, debeo ali jasan ton.

Konfiguraciju 1 koristim uglavnom kad je u pitanju pesma koja zahteva 'treblastiji' zvuk koji će se istaći u miksu ispred benda. Primer za to su pesme Tool-a.
Konfiguraciju 2 koristim kad sviram nek brže stvari koje ne zahtevaju da bas bude dominantan u miksu ali da se oseća jako prisustvo debelog i jasnog tona koji pasivno seče kroz miks. Primer: pesme Cynic-a.

-Pri sviranju u konfiguraciji 1, primetio sam koliko su dve najdeblje žice lenje. Imaju in-your-face i istaknut, ali definitivno šupalj zvuk, kao da ga u stvari, i nemaju. Ovo se naročito odnosi na E žicu, za A se može reći da je solidna.
-Pri sviranju u konfiguraciji 2, stvari su u smislu tona malo bolje, ali opet, ne zadovoljavajuće. Dok je ton solidan (ali ni približno dobar onome tonu koji sam dobijao sa Warwick-ovim Red i EMP, i DR-ovim Hi-Beams žicama), udobnost pri sviranju šesnaestina je slaba. Sad, možda meni ne odgovara nestandardna debljina žica, ali žice definitivno nisu udobne za svirku.
-Standard: Slep na ovim žicama je apsolutno pogrebnički posao. 'Šupljina' E i A žice se apsolutno ističe pri slepovanju. Doduše, žice pružaju fin zvuk za fanki deonice ukoliko one ne sadrže slep. Mislim da su ove žice najbolje za trzalicu, ali to nije provereno, jer ja ne sviram trzalicom.

OCENA: 5/10 (nešto ispod proseka)
ZAKLJUČAK: Za par stotina dinara više mogu se naći mnogo bolje žice (preporučujem DR Hi-Beams ili Warwick Red Label). Ovo definitivno nisu žice koje su kompatibilne sa nekim žanrovima i tehnikama sviranja.
PS: Izgleda da mi je E žica umrla (ne pukla).

Bozha

Post by Bozha » 27 Aug 2010, 14:37

Stalker wrote:ako mi 5 meseci stare Warwick EMP žice zvuče približno kao 2 sata stare Ernie Ball žice, kako će iste da mi zvuče za npr. 2 meseca?
...Isto! ;) Ja sam ih trpeo godinu dana.

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 27 Aug 2010, 14:51

:ziveli: kako si uspeo? ja bi verovatno prestao da sviram za to vreme sa ovim žicama

black13

Post by black13 » 27 Aug 2010, 18:13

trenutno sviram na d'addario i NIKADA VISE!...sto se mene tice djubre(za 6-icu),la belle je moj izbor,nazalost nema se novca ali to je uvek osvezenje za moj bass kad god je to moguce(opet novac)....ton....EXTRA,traju duuuugo 3-4 meseca sa istrom ostrinom i kvalitetom....ali pricam o narudzbini iz amerike,ovde nisam imao prilike da kupim a i nisam nigde nasao....da li neko zna gde ima u BG-u da se kupi la belle,voleo bih da probam i da vidim da li je razlika u kvalitetu kao sto mnogi tvrde?

migor8

Post by migor8 » 27 Aug 2010, 22:30

Par puta sam predlozio ove zice,ljudi verujte mi ,probao sam sve sto se moze naci u Novom Sadu i uvek se vracam na njih. :ziveli:

Image

stevalegro

Post by stevalegro » 08 Sep 2010, 13:45

Probao sam sigurno sve sto kod nas (i u par susednih zemalja)moze da se kupi ali NISTA nije ni blizu http://www.mtdbass.com/pages/strings.html#Five

the bassman

Post by the bassman » 08 Sep 2010, 14:15

stevalegro wrote:Probao sam sigurno sve sto kod nas (i u par susednih zemalja)moze da se kupi ali NISTA nije ni blizu http://www.mtdbass.com/pages/strings.html#Five
Nisam ih nikada koristio, gde si pazario?

the bassman

Post by the bassman » 08 Sep 2010, 14:15

stevalegro wrote:Probao sam sigurno sve sto kod nas (i u par susednih zemalja)moze da se kupi ali NISTA nije ni blizu http://www.mtdbass.com/pages/strings.html#Five

Post Reply