Sve O Žicama Za Bas Gitare

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
groove

Re: Sve O Žicama Za Bas Gitare

Post by groove » 22 Dec 2010, 13:21

nema potrebe, ja sam kupio FS i stoji mi na polici.Kupio, probao, radi tu i tamo malko osvezi zice i to je to...menjam skoro punu bocicu za Fast fret, saljem kurirskom sluzbom :cao:

pax404

Post by pax404 » 22 Dec 2010, 13:43

groove wrote:nema potrebe, ja sam kupio FS i stoji mi na polici.Kupio, probao, radi tu i tamo malko osvezi zice i to je to...menjam skoro punu bocicu za Fast fret, saljem kurirskom sluzbom :cao:
Dakle ništa posebno (ja imam isto iskustvo sa FFom)?

Eto, sada možemo mirno da spavamo svi.

groove

Post by groove » 22 Dec 2010, 13:47

Slazem se za FF, jedina razlika izmedju FF i FS je sto se FF mnogo lakse i "cistije" koristi....u prevodu , nema srece dok ne pljunes lovu i jbg.

Zoxybass

Post by Zoxybass » 22 Dec 2010, 14:29

Pa ako su isti ff i fs ja bih pre kupio "sveže žice" jer em su handmade em ih nije pravila zlikovačka američka ruka :mrgreen:

nnkvocka

Post by nnkvocka » 22 Dec 2010, 16:17

groove wrote:nema potrebe, ja sam kupio FS i stoji mi na polici.Kupio, probao, radi tu i tamo malko osvezi zice i to je to...menjam skoro punu bocicu za Fast fret, saljem kurirskom sluzbom :cao:
Fast fretless je mnogo dobar za mašćenje zica, a jos lakse za prebrisavanje. Mene zice cisto dete ko papir + na kraju svirke Dunlop (aka) čista gušća mast...mene zice cisto dete ko papir...

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 22 Dec 2010, 16:56

Zahvaljujuci vasem off topicu na moje pitanje jos sam prinudjen da odem i u Artist i dam 3000din za DR. Ima li neko drugo resenje za stainless steel ?

groove

Post by groove » 22 Dec 2010, 17:04

A zasto bas mora SSteel? Mislim da ti one cak vise unistavaju pragove od nickel zica...bilo je u control-soundu framus zica za 1100 din,samo pazi da ti se ne zalome sa maleckim valjkom na kraju,ako imaju obavezno ih otvori i pogledaj...ontopic, satisfied? :)

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 22 Dec 2010, 17:08

Nickel umru 1000000x brze i izgube "zing" zvuk za manje od nedelju dana. I taj zing zvuk ne moze da se poredi sa stainless steel zicama dok su obe nove.

Zoxybass

Post by Zoxybass » 22 Dec 2010, 18:41

Ove
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/189 ... le-45-105/
Nisu baš jeftinije puno ali opet 1000 dindži je jedna crvena!

gricko

Post by gricko » 23 Dec 2010, 10:21

DJ_MY_SOUL wrote:Nickel umru 1000000x brze i izgube "zing" zvuk za manje od nedelju dana. I taj zing zvuk ne moze da se poredi sa stainless steel zicama dok su obe nove.
smrt je jedina prava rabota! ;)

ko kada umire i koliko brzo je relativna stvar. zavisi i od proizvođača i od svirača. ako sviraš 16 sati dnevno svaka žica će da ti umre za nedelju dana. ja imam ozbiljan problem sa SS žicama jer su mi se naručkale pragova krajnje dramatično:
Image

od tada ih ne pipam ni daljincem.

ako ti je već do zinganja - probaj neke "kaputirane" [coated] žice - elixir, d"addario EXP [čini mi se da se tako zove serija], roto nexus, DR....
jesu skuplje, ali deluje.

11080

Post by 11080 » 23 Dec 2010, 11:11

Gricko, vidim da se dobro razumeš u žice pa bi možda mogao da znaš koje su od ovih pobrojanih coated žica tonski najsličnije GHS Bass Boomers ili Rotosound Swing Bass 66 ?
Još jedno pitanje: Koji bas je u pitanju, vidim da su ti pragovi prilično stradali? Ja sam ranije imao taj problem sa pragovima na Cort-u ali ne vidim oštećenja na MM-u iako koristim isključivo GHS Bass Boomers.
Na koji način coated žica menja ton ? Da li je coated žica podjednako dobra za slap ?
Hvala druže
Goran

gricko

Post by gricko » 23 Dec 2010, 12:32

11080 wrote:Gricko, vidim da se dobro razumeš u žice pa bi možda mogao da znaš koje su od ovih pobrojanih coated žica tonski najsličnije GHS Bass Boomers ili Rotosound Swing Bass 66 ?
Još jedno pitanje: Koji bas je u pitanju, vidim da su ti pragovi prilično stradali? Ja sam ranije imao taj problem sa pragovima na Cort-u ali ne vidim oštećenja na MM-u iako koristim isključivo GHS Bass Boomers.
Na koji način coated žica menja ton ? Da li je coated žica podjednako dobra za slap ?
Hvala druže
Goran
dalekobilo da se razumem....
roto swing nisam svirao od '92, a ghs nisam nikada, te ne bih znao da ti kažem.
bas je '76. rickenbacker 4001.
oštećenja - zavisi puno i od toga kako sviraš. ja se sa instrumentom borim na život i smrt. mada - 15 godina je taj bas trošio d'addario nikl bez ikakvog problema. i onda sam mu stavio taj jedan SS set koji mu se naje*'o mile ma*ke za dve nedelje.

coated može, a ne mora da menja ton. zavisi od 'kaputa'. ;) mislim da fakat što je žica 'coated' ili ne, ne čini je dobrom/lošom za slap. ko hoće može da slapuje i na najlonkama. verovatno se neće ništa čuti, ali može. šalim se. slepuju ljudi i na roundwound žicama, k'o ludi.

taj premaz štiti roundwound žice da im ne ulazi štroka između navoja. zato su one duže 'žive'.
ljudi zaboravljaju da sem štroke, na život žice utiču i zakoni fizike. ne može žica da bude 'živa' 10 godina. oksidiše metal, izgubi elestičnost, postane krtiji. to je nešto na šta ni jedan premaz i tečnost ne može da utiče.
sad - kako ko napravi premaz - takve su mu žice. elixir je prvo imao taj neki 'polyweb' koji je bio krš. em nije radio, em je otpadao sa žica u komadima. onda su prešli na "nanoweb', verovatno neki tanji sloj, i koliko čitam, nema više tih primedbi. za dr kažu da im otpada ta crna boja. takođe, izgleda i da postoje značajne razlike u žicama sa različitim bojama. npr - plave su otvorenije od crnih itd....

ja sviram ove d'addario 'namazane'. za njih ti mogu reći sve utiske, posle 8-9 meseci upotrebe. zvuk im je d'addario. tu nema dileme. malo su.... da kažem 'tanje', imaju više zing nego običan njihov nikl. i pod rukom su... svilenkaste. tajfazon. sad, kad su na kraju životnog veka - zvuk im je još uvek OK. 'na suvo' su malo mrtvaja, ali ozvučene zvuče prilično dobro. problem je što su pod prstima postale prilično grube.
taj zaštitni sloj im se, kako se meni čini, troši ravnomerno. nema oštećenja iznad pragova i nema na mestima gde se okidaju. podjednako su glatke celom dužinom i površinom. ;)

postoji, s kraja 2009. godine, bass player magazine 'tone + technology' izdanje. tu su stavili i osveženi članak iz 2004. godine sa tabelama žica. nađi to, pa počni odatle. vidi kakve su karakteristike dali ghs žicama, pa uporedi sa ovim što te interesuje.
ali ništa ne pomaže kao proba uživo. košta, ali deluje.

groove

Post by groove » 23 Dec 2010, 12:43

Ako ti ista znaci meni su na gitari GHS boomers nickel naravno, i rade odlicno vec 6 meseci uz gomilu svirki,proba i svakodnevnog kucnog vezbanja,nema nikakvog vidljivog ostecenja na pragovima i zvuk je odlican, a i bile su najjeftinije...svirao sam u zivotu svasta,od rotosounda do ernijevih jajcadi i najbolji filing mi je bio uz neke mega jeftine BC rich zice koje nikad nigde vise nisam video u prodaji( doduse kupio sam ih jos 1996:)))...jednom sam stavio SSteel zice i to je bio masakr pragova na dragom mi Fenderu..eto.

11080

Post by 11080 » 23 Dec 2010, 13:02

Hvala Gricko, hvala Groove.
Nego, meni su SS žice jele pragove na Cort-u godinama pa i kada sam prestao da ga sviram nije bilo vreme za menjanje pragova; neverovatno da su ti za samo 2 nedelje toliko oštetile pragove. Svojevremeno sam sa Cort-om vežbao puno sati dnevno a nekako je preživeo. Nema veze, hvala na opširnom odgovoru.
Groove, obzirom da imaš iskustva sa GHS Boomers Nickel, da li možeš da ih uporediš sa GHS Bass Boomers ?

groove

Post by groove » 23 Dec 2010, 13:04

Ne mogu,zato sto su mi ovo jedine GHS koje sam svirao do sad.

Post Reply