Pitanje za iskusne muzicare????????
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
- the bassman
Pitanje za iskusne muzicare????????
Neki dan sam diskutovao sa svojim gitaristom o tome na cemu je bolje drzati instrument u prostoriji koja ima temperaturne varijacije, u koferu(lezeci polozaj) ili na stalku(uspravni)??? P.S. ja svoj bass uvek nakon svirke ocistim i stavim u kofer,on to radi na onaj drugi nacin.
Re: Pitanje za iskusne muzicare????????
Mislim da def. u koferu, jel ono ipak malo iziluje, stiti od vlage .......the bassman wrote:Neki dan sam diskutovao sa svojim gitaristom o tome na cemu je bolje drzati instrument u prostoriji koja ima temperaturne varijacije, u koferu(lezeci polozaj) ili na stalku(uspravni)??? P.S. ja svoj bass uvek nakon svirke ocistim i stavim u kofer,on to radi na onaj drugi nacin.
- the bassman
Pa delimo misljenje,mada kod mene vlaga ne igra nikakvu ulogu posto sam pre par meseci kupio uredjaj za regulisanje vlaznosti vazduha i mogu svima da ga preporucim,genijalno resenje koje sam naravno opet pokupio od iskusnih muzicara. Pozzzognjen93 wrote:Mislim da def. u koferu, jel ono ipak malo iziluje, stiti od vlage .......the bassman wrote:Neki dan sam diskutovao sa svojim gitaristom o tome na cemu je bolje drzati instrument u prostoriji koja ima temperaturne varijacije, u koferu(lezeci polozaj) ili na stalku(uspravni)??? P.S. ja svoj bass uvek nakon svirke ocistim i stavim u kofer,on to radi na onaj drugi nacin.
-
U principu najvaznije je da se bass ne drzi u prostoriji sa velikim temperaturnim razlikama. Nekad kad je nitro finish bio standardni, desavalo se da lak popuca zato sto se ne siri i skuplja isto kao i drvo na promjenu temperature. Danas sa polyester i polyurethane finishom nije problem, jer su cvrsti kao kamen u odnosu na "mekani" nitro. Druga stvar koju temperaturna razlika izaziva je torzija vrata (razlicita krivina na E i G zici), sto je po mom licnom iskustvu veliki problem. Ne zelite to svom bassu.
STo se tice vlage i to je bitno ali, opet, potpuno finishiran isntrument tesko da ce upiti neku znacajnu vlagu. Treba se zapitati sta biva sa znojem koji ponekad zna da lipti, a bass-u nista.
Nefinishirano drvo je svakako mnogo ranjivije na vlagu.
Kofer ili stalak - svejedno je sa stanovista konstrukcije. Mislim da je najbolje drzati bass - NA SEBI.
Pozdrav!
STo se tice vlage i to je bitno ali, opet, potpuno finishiran isntrument tesko da ce upiti neku znacajnu vlagu. Treba se zapitati sta biva sa znojem koji ponekad zna da lipti, a bass-u nista.

Kofer ili stalak - svejedno je sa stanovista konstrukcije. Mislim da je najbolje drzati bass - NA SEBI.

Pozdrav!
[Jeste da si u naslovu upotrebio reč pitanje, ali to ne znači da treba da nas gađaš tucetom upitnika. To liči na one mučene ljude što ne umeju bez tri uzvičnika ni saučešće da izjave.]
Svaki iskusan čovek, pa dakle i iskusan muzičar (ili iskusna muzičara, ako si to hteo da kažeš), najradije bi ti ponudio tzv. angloamerički odgovor. U datom slučaju, on bi glasio: ima raznih gitara, raznih kofera, raznih stalaka, raznih prostorija, raznih klimatskih uslova, raznih kultura i običaja, i sve je to ravnopravno i milome Bogu pristupačno, i zbog toga treba da držiš svoju gitaru onako kako ti lično misliš da treba, pa kad propadne, da kupiš novu.
A sad evo i normalnog odgovora (valjda). Pod pretpostavkom da govorimo o običnim gitarama, stalcima i koferima, kao i o običnom srpskom letu, zimi, stanovanju i grejanju, najvažnije je držati se principa da svoju gitaru ne držiš na takvom mestu gde bi ni tebi samom ne bi bilo prijatno da boraviš. Dakle, ne gde je zima, ne gde je vrućina, ne gde je vlaga, ne gde duva, ne gde drma da odvaljuje bubrege, i tako dalje. Sve ostalo je sporedno, pa i pitanje stalak/kofer. Običan kofer (kufer!) ne pruža baš jaku zaštitu od vrućine, zime ili vlage u vazduhu, ali je bolji od stalka bar utoliko što ti ni dečinja i ni kučinja neće naletati na gitaru i obarati je.
Uprkos tome, ja volim da mi u sobi gitara bude van kufera, na stalku ili na krevetu, jer me tako više vuče da sviram.
Imao bih pride i ja nešto da upitam. Da li gitarama škodi da vise o onim kleštastim čivilucima, kao u muzičkoj radnji? Odavno mislim da bi mi to bilo najzgodnije, ali kao da nema baš mnogo ljudi koji kod kuće tako drže gitaru; pitam se zašto. [i mećem tačku a ne upitnik na kraj ove rečenice, hint hint]
Svaki iskusan čovek, pa dakle i iskusan muzičar (ili iskusna muzičara, ako si to hteo da kažeš), najradije bi ti ponudio tzv. angloamerički odgovor. U datom slučaju, on bi glasio: ima raznih gitara, raznih kofera, raznih stalaka, raznih prostorija, raznih klimatskih uslova, raznih kultura i običaja, i sve je to ravnopravno i milome Bogu pristupačno, i zbog toga treba da držiš svoju gitaru onako kako ti lično misliš da treba, pa kad propadne, da kupiš novu.
A sad evo i normalnog odgovora (valjda). Pod pretpostavkom da govorimo o običnim gitarama, stalcima i koferima, kao i o običnom srpskom letu, zimi, stanovanju i grejanju, najvažnije je držati se principa da svoju gitaru ne držiš na takvom mestu gde bi ni tebi samom ne bi bilo prijatno da boraviš. Dakle, ne gde je zima, ne gde je vrućina, ne gde je vlaga, ne gde duva, ne gde drma da odvaljuje bubrege, i tako dalje. Sve ostalo je sporedno, pa i pitanje stalak/kofer. Običan kofer (kufer!) ne pruža baš jaku zaštitu od vrućine, zime ili vlage u vazduhu, ali je bolji od stalka bar utoliko što ti ni dečinja i ni kučinja neće naletati na gitaru i obarati je.
Uprkos tome, ja volim da mi u sobi gitara bude van kufera, na stalku ili na krevetu, jer me tako više vuče da sviram.
Imao bih pride i ja nešto da upitam. Da li gitarama škodi da vise o onim kleštastim čivilucima, kao u muzičkoj radnji? Odavno mislim da bi mi to bilo najzgodnije, ali kao da nema baš mnogo ljudi koji kod kuće tako drže gitaru; pitam se zašto. [i mećem tačku a ne upitnik na kraj ove rečenice, hint hint]
-
Lazo, ja tako držim jednu moju gitaru (i to prilično visoko na zidu) i ništa joj ne smeta, tako da, ako imaš prostora gde da je okačiš, slobodno.laza wrote:
"any guitar that makes it through the first three months of being hung on a store wall is a good guitar indeed.” —Art Thompson"

- the bassman
Oko toga sam skoro siguran da je ok za instrument posto moj gitarista vec tri godine drzi jednu na zidu i bas joj nista ne fali.laza wrote:[Jeste da si u naslovu upotrebio reč pitanje, ali to ne znači da treba da nas gađaš tucetom upitnika. To liči na one mučene ljude što ne umeju bez tri uzvičnika ni saučešće da izjave.]
laza wrote:[Jeste da si u naslovu upotrebio reč pitanje, ali to ne znači da treba da nas gađaš tucetom upitnika. To liči na one mučene ljude što ne umeju bez tri uzvičnika ni saučešće da izjave.]
U tom položaju je najravnomernija tenzija vrata usled zemljine teže -jaliti gravitacije, stoga je takvo pohranjivanje žičanih instrumenta skoro pa idealno.
( Naravno ako nije u dvorištu na kiši i vetru

Evo sad znaš i još jednog iskusnog muzičara koji tako drži gitare...

- Deda Joksim
Ja bass prvo namažem guščijom mašću, da ne bi ispucao. Pa ga premažem uljem za sunčanje, da ako ga slučajno negde dohvati sunce, da ne nagori. A onda ga smestim u specijalnu komoru u kojoj vladaju slični klimatski uslovi kao u šumi u kojoj je raslo drvo od kog je napravljen. A dan pred svirku ga premeštam u hipobaričnu komoru...
Hvala na savetima/primerima. Će kupim... će prišarafim... će besim...

nikad da stignem da stavim lajsne na okviru...
- Dersu Uzala
Svaki nacin je ok, sudeci po fabrikama i dilerima. Ciscenje se podrazumewathe bassman wrote:Neki dan sam diskutovao sa svojim gitaristom o tome na cemu je bolje drzati instrument u prostoriji koja ima temperaturne varijacije, u koferu(lezeci polozaj) ili na stalku(uspravni)??? P.S. ja svoj bass uvek nakon svirke ocistim i stavim u kofer,on to radi na onaj drugi nacin.

Ima čak i takvih ljudi među iskusnim muzičarima... Jednom je, kažu, neko savetovao Jamersonu da očisti pragove na svom basu, a Jamerson mu odgovorio: "The dirt keeps the funk."Dersu Uzala wrote:Ciscenje se podrazumewa. Ne's jedes iz prljavog posudja. Nadam se
.
Imam pitanje. Kako sa prati neki akord sa gitare na bas gitari?
- sirac-šunka
- vragolan
Obožavam ovaj forum! 
EDIT: Žao mi ovako da ostavim...
Ajd da vidimo:
P.S. Ja sam mislio da g-din Antović više ne posećuje ovaj forum...

EDIT: Žao mi ovako da ostavim...

Ajd da vidimo:
Pa viš ovako, basista po prirodi stvari treba da svira tzv. root, tj. osnovni ton. To znači ako gitara svira akorde G, D, Am, basista će svirati tonove G, D, A na svaku promenu akodra. Naravno, u ritmu u kojem ide pesma. Ako hoćeš malo da prošaraš, za početak možeš da se vezuješ za tercu, kvintu i oktavu, što bi značilo u ovom mom primeru za G - H i D, za D - Fis i A i za Am - C i E.MiliM wrote:Imam pitanje. Kako sa prati neki akord sa gitare na bas gitari?

P.S. Ja sam mislio da g-din Antović više ne posećuje ovaj forum...