parker wrote:aj da krenemo iz pocetka...
@sirac-šunka
pa brate, vecina je sad prc made, cak i ono ponesto gde pise japan. mislim da je stvar srece i nesrece sta ce da ti zapadne. ne samo gk vec bilo sta od opreme...
Pa znam, to i ja pokušavam da naglasim
Moje iskustvo je da su ova savremena aktuelna pojačala
velikih firmi u najmanju ruku nepouzdana. Kvare se. Drugar je pre nekih 5-6 godina pazario SWR LA15 kombo od 100w, pokvario mu se bukvalno par dana po isteku garantnog roka. Moj Nemesis RS210 se pokvario srećom u garantnom roku. Sve je to naravno Assembled in China Designed in USA ili nešto sl. ali ja više ne bih ponavljao istu grešku kupovine jeftinijeg ili bas pojačala u srednjoj cenovnoj klasi... Čak bih možda i pre kupio nešto jeftinije do 300 evra, nego nešto između 300 i 700...
I da stvar bude još gora, nova smd/rohs pojačala se ne popravljaju ili se vrlo teško i uz mnogo sreće popravljaju... Pomenuti LA15 nikada više neće svirati u svojoj originalnoj verziji. Svako ko je pokušao da ga popravi na kraju je digao ruke. Ostao je samo zvučnik pa ceo kombo sad služi kao bas kabinet što je prilično jadno i sramota za onaj natpis SWR. (BTW zbog toga sam i pomenuo da je odvojena varijanta bolja od kombo varijante, na kraju ako se nešto pokvari ostaje druga komponenta da bar nečemu služi.)
Ja sam još i imao sreće i sve se završilo prilično brzo pošto sam ondeo pojačalo na reklamaciju, ali i sada mi se zatrese ruka i srce zalupa kada pojačalo treba malkice više da opičim na nekoj malo glasnijoj svirci...
Iz ovog iskustva ja sam naučio sledeće - middle range made in prc combo bass amplifiers - never again!
Čak sam mnogo pozitivnije iskustvo imao sa Laney RB pojačalima, što se izdržljivosti bar tiče.
Dalje, koliko sam razumeo, ti pazariš na slepo preko nekog iz inostranstva. Veoma rizično! Zainteresovan si za relativno novi proizvod koji se još nije dokazao na tržištu. Opet rizično.
Da me pogrešno ne razumeš, ja bih stvarno voleo da na kraju ispadne taj GK opaka stvar i super kupovina. I verovatno bih promenio mišljenje... Ali, kada bih bar pročitao nakoliko obećavajućih revjua, čuo par pozitivnih iskustava iz prve ruke, ili nešto slično...
Na kraju, stvarno ne znam zašto jebeni GK nema svog zastupnika u Srbiji kad već postoji interesovanje!
Da rezimiram. Po mom iskustvu i iskustvu nekih mojih poznanika savremena prc pojačala se: 1) često kvare,
2) teško ili uopšte ne popravljaju.
Više nego dovoljno da bežim od njih ko od djavola...
S druge strane imamo stara Acoustic, Trace Elliot i sl. bass pojačala koja se s vremena na vreme pojavljuju na oglasima, u pitanju su proizvodi koji su doživeli svoj pun tržišni uspeh i proveru, koja su proizvedena na tradicionalni način i lako se mogu popraviti...
Moja ideja za moj neki budući bass rig jeste da pazarim jednu staru glavu, baš Acoustic ili Trace (možda neki stariji SWR ili sl.), odnesem to kod nekog proverenog majstora (na forumu ih već ima nekoliko) i tako dobijem jednu sasvim pouzdanu i kvalitetnu glavu, za koju ću definitivno moći da kažem da ću je ostaviti u testament svojim unucima. Takve stvari su se već proizvodile u zemljama gde je kontrola kvaliteta značila nešto, a neke su baš i USA ili UK. I što je najbolje od svega, to nije uopšte skupo!
A kasnije, ako stvari krenu kako bih voleo, pazarim nešto novo, savremeno, aktuelno, lightweight, skupo i kvalitetno kao što je MarkBass, TC Electronic, ili možda Genz Benz (koji se zapravo proizvodi u Tajvanu, ali jbg...)
Moj predlog tebi, batali kupovinu na slepo preko inostranstva, pazari nešto "domaće" što mož koliko toliko da se proveri u radnji. I ne mora da bude mnogo skupo, za 250-350 evra ima šta da se nađe. Juri akcije. (Svojevremeno je bio Laney RB7, dakle dve desetke, 300w, za svega nekih 320-340 evra...

Fender Rumble koja su se pokazala kao nenormalno izdržljiva pojačala (često se viđaju u klubovima za svirku, ljudi ih iznajmljuju i sl.) isto su bila dosta jeftina tokom ovih praznika...)
Kad već imaš neopravdanu fobiju od oglasa i kupovine polovnjaka...
P.S. Neko je spomenuo da je ceo kontigent GK za strane zemlje ne-Evrope i druge krajeve "u razvoju" poslat pokvaren. Iako je verovatno neka neproverena i nedovljno argumentovana informacija, ne bi me čudilo da se
danas nešto približno ovako "slučajno" i moglo dogoditi... Lično sam nekih 20-tak minuta do pola sata isprobavao u radnji GK Backline kombo sa dvanaesticom i ako je to pojačalo bilo skroz ispravno, onda sam ja najbolji basista sveta

... Jako brzo je proprdavalo i sve vreme je imalo iritantno i ne baš tiho zujanje. Kasnije je to pojačalo kupio jedan lik kojeg je poznavao jedan moj drug i šta se desilo, naravno, nikada nije proradilo kako bi trebalo, bilo je na popravci u garantnom roku par puta i ništa...
P.P.S. Bozha reče da će da se 350w u kombo varijanti od 15tak kila drmaju ko veš mašina na centrifugi, ja o tome ne bih brinuo uopšte. Tih 350w nisu ko što su nekad bili... A sigurno nisu kao što su recimo:
http://www.bass.se/2009/hd350.htm#