DickOverfrick wrote:E sada, ja sam u principu zadovoljan zvukom, samo me je zanimalo sta je "starije" u tom lancu gde ima vise eq-a.
Ne verujem da postoji neko definitivno pravilo za ovako nešto. Ako znaš da ti u startu, na izvoru zvuka nešto fali, onda možeš da kreneš odatle. Npr. ako sviraš i snimaš sa istim instrumentom u raznim postavkama u različitim studijima i na raznim pojačalima, pa si otkrio neku generalnu falinku, npr., lupam 500 Hz na ekvilajzeru gotovo uvek treba da se pojačaju za dva decibela i sl. Pa tako, je l, otkriješ neki patern po kome se tvoj instrument najčešće ponaša u raznim situacijama i kreneš od toga.
Ali može da bude i drugačija situacija, sviraš različite gitare na svom pojačalu, pa ti smeta taj neki middle bass npr. (a na pojačalu, eto, npr. ne postoji ništa od potova između basa i srednjih), pa tu neku frekvencu stalno skidaš na dodatnom eq-u...
U ovom slučaju, kako je opisana situacija u prvom postu, ja bih definitivno preporučio eksperiment.
Ja sam pak nešto protiv dodatnih ekvilajzera. Što bi rekao jedan moj drug, ako je pojačalo dobro, mora da zvuči dobro i sa jednim potenciometrom, zašto bi mu bila potrebna 15.
A generalno bih se odlučio na pedal eq u dva slučaja - prvo, ako mi se postojeći zvuk za malkice ne dopada pa da dodam to nešto što mi fali (mada bi mi ovo bilo samo privremeno rešenje), drugo, ako mi je baš neophodan za pojedine pesme drugačiji zvuk, pa da to regulišem u trenutku pritiskom pedale. Jedini put kada sam poželo da imam eq bio je kada sam u jednoj ambijetalnoj i tišoj stvari svirao neki solo, pa mi je trebalo manje basa i više srednjih i visokih nego što mi je to inače potrebno za ostatak svirke.
Stvarno ne bih znao, upoznao sam Vasu jednom pre nekih 5-6 godina, videsmo se na jednoj probi u klubu ovog leta, probao je malo moj bas, baš mu se dopao i malo smo popričali o bas gitarama. Kontrabas, još manje žice na kontrabasu, nismo stigli da spomenemo...