Алтернативни штим - ДАДГ или ДГЦФ

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Синбад

Алтернативни штим - ДАДГ или ДГЦФ

Post by Синбад » 01 Nov 2010, 20:12

Поздрав, размишљам ових дана да прештимујем бас да бих добио ниско Д и имам пар питања. Као прво, да ли могу са постојећим жицама само да наштимујем бас овако, и друго, да ли је боље да спустим само Е жицу, или све четири? Вероватно ћу пробати оба, па шта ми се више свиди, али бих волео и још неко мишљење о томе.

faks
Badmotorfinger

Re: Алтернативни штим - ДАДГ или ДГЦФ

Post by faks » 01 Nov 2010, 20:27

naravno da je sve stvar u tome kako tebi najvise odgovara
ja imam drop D stim i elixir 105 zice.. odlicno mi je.
:cao:

gricko

Post by gricko » 02 Nov 2010, 08:54

ti opusti žice koje imaš, pa ako ti ne landaraju too much, teraj tako. ako ti ne odgovara, kupi deblje. ja sviram na BEAD i koristim četiri niže žice iz petožičanog kompleta.

nnkvocka

Post by nnkvocka » 02 Nov 2010, 09:26

Svaki bas je po difoltu u EADG, s time su mu vrat i kobila setovani za taj stim. Dropovanjem u DADG ce ti samo leci prva zica na vrat i nece imati mnogo uticaja na postojeci setap. Kada bi se prestimovao u DGCF, morao bi da opustas vrat i stelujes kobilicu sto je dodatni posao. DGCF je "loosy" stim, sve je prelabavo, moras da uzmes deblji set zica i zveckaju pragovi...volim ja to, ali pitanje je sta ti vise volis. Ja licno ne preferiram dropove, ne zelim da se naviknem na taj fazon, ali opet (s obzirom da smo basisti a ne gitaristi) to sve dodje na isto kada transponujes tonove na odredjene pragove. I tako da se ne bih prestimavao iz EADG u DGCF, ja sam uzeo 2 basa :)

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 02 Nov 2010, 11:07

Ja koristim super slinky 45-100 i prebacujem se dosta cesto iz E u D (i obrnuto, jelda) bez ikakvih problema...
@gricko: Kako uspevas da koristis BEAD iz kompleta za petozicu? To je i meni padalo na pamet al' se sve nekako bojim... Jel si menjao nesto na basu? kobilicu? koje magnete koristis? i kako to funkcionise u praksi?

Zoxybass

Post by Zoxybass » 02 Nov 2010, 12:21

MrMoT wrote:Ja koristim super slinky 45-100 i prebacujem se dosta cesto iz E u D (i obrnuto, jelda) bez ikakvih problema...
@gricko: Kako uspevas da koristis BEAD iz kompleta za petozicu? To je i meni padalo na pamet al' se sve nekako bojim... Jel si menjao nesto na basu? kobilicu? koje magnete koristis? i kako to funkcionise u praksi?
Ovo fakat ni meni nije jasno..Mislim ok,setup se uradi ali kako H zica moze da upadne u nut od cetvorke?

gricko

Post by gricko » 02 Nov 2010, 15:34

na squier-u sam morao malo da turpijam i rupu na kobilici i nut. na warwick thumb nt i rickenbacker je selo k'o guza na nošu.

mene je tu najviše brinula tenzija. da se vrat previše ne napne, da se ne uk*nja u ćega.
anyway - na EADG setapu sam koristio d'addario XL 170, gde su E-A-D-G imale tenziju od 16.55/19.05/23.27/19.41 kg. squier na sebi ima chromes ECB81-5SL, koje na B-E-A-D imaju tenziju 16.28/17.41/19.82/23.58. W i R imaju EXP170-5, isto u B-E-A-D, tenzija 15.65/16.55/14.92/23.27. kao što se vidi, ispalo je da BEAD set ima i manji napon na vratu. EXP set je i prilično ujednačen, sem 0.65 [D] žice koja odskače od koleginica.

magneti su stock na sva tri basa. sve se lepo čuje. B je čist, korektan... squier je dobio BEAD svež, odmah iz radnje, tako da je bio viđen za detaljni setup u svakom slučaju. na W je urađena minimalna korekcija vrata i toniranje. na R je odrađeno samo toniranje. vrat ne mogu da mu radim, jer nemam onaj njihov j*b*ni šrafciger za podešavanje šipke [uvek kad neko poznat ide u US, oni ga nemaju na lageru - murphy's law]. tu žice malo ližu pragove.

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 02 Nov 2010, 20:53

Na kom squieru si to uradio? Ja imam squier standard jazz-a, pa kontam mogao bih mozda i ja da probam... :D

Синбад

Post by Синбад » 02 Nov 2010, 21:01

Спустио сам за сад само Е на Д па ћу да видим како ми лежи. Прагови ми звоне, ал су звонили и раније јер су жице спуштене, а ја никако да нађем инбус да их дигнем. А и ако ми се не свиди, лако ћу вратити. :)

groove

Post by groove » 02 Nov 2010, 21:24

Ili ugradi recimo Hipshot D-tuner pa ces lakse i odlaziti i vracati se iz E u D i nazad :)

gricko

Post by gricko » 03 Nov 2010, 11:38

MrMoT wrote:Na kom squieru si to uradio? Ja imam squier standard jazz-a, pa kontam mogao bih mozda i ja da probam... :D
squier affinity jazz

pazi samo - kad proširiš nut na širinu B žice, pa se predomisliš i vratiš na E - može ti se desiti da ta E žica neće lepo ležati u nut-u. pogledaj negde [mitros itd] da li ima da se kupi blanko nut za jazz bass, pa izvadi stari i stavi novi blanko, pa njega opeglaj. u slučaju da želiš da se vratiš na E, samo vrati stari nut.

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 03 Nov 2010, 12:11

Mudro zboriš druže gricko.. :)
@groove: Jel ima negde u Srbiji hipshot Dtuner uopšte da se kupi?

groove

Post by groove » 03 Nov 2010, 12:29

zoves,pitas,saznas...ne'am pojma :cao:

PainKiller93

Post by PainKiller93 » 16 Feb 2012, 12:37

Posle raznoraznih ceprkanja po netu, menjanja stimova iz E u D# pa u D, pa vracanja u D#, dosao sam do nekih zakljucaka, pa resih da proverim da li to moze da se koristi kao neka pomoc pri odabiru zica i stimova.
Uglavnom, opste pravilo je spusten stim - manja tenzija - potrebne deblje zice. Nekakva tabela koju bi mozda trebalo korigovati izgledala bi ovako:
EADG - 100-80-60-40
D#G#C#F# - 105-85-65-45
DGCF - 110-90-70-50, i tako redom, za svakih pola tona, po 0.005 inca debljine zice. Tako nesto sam i svojevremeno nasao na talkbass.com, pa me zanima da li se to moze primeniti u praksi. Iz iskustva znam da se moje zice (rotosound rb) najbolje ponasaju spustene za pola tona od normalnog stima. Ako moze, da li bi onda bilo pametno uzeti komplet za petozicani (deblje 4) i stimovati se u C ili H? To ne bi trebalo da optereti vrat previse, uz neke korekcije sipke, naravno.
Takodje me zanima da li je bolje stimovati bas u neki nizi stim, ili uzeti petozicani? Kazu da mnoge petice tesko izvlace H zicu, i da joj je uglavnom slaba tenzija.

Cope

Post by Cope » 16 Feb 2012, 13:36

PainKiller93 wrote: Kazu da mnoge petice tesko izvlace H zicu, i da joj je uglavnom slaba tenzija.
Pa ne mora da bude pravilo ako uzmeš bas preko kilo evra sa napucanim hamovima na 18V, i ubodeš se u 150 litara kutiju, a može i veću...
Vrlo zanimljivo izlazi H u takvoj situaciji :mrgreen:

Post Reply