BASISTI POMAGAJTE POCETNIKU!!PLEASE!!!!!!!

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

bojanmilic

BASISTI POMAGAJTE POCETNIKU!!PLEASE!!!!!!!

Post by bojanmilic » 03 Dec 2007, 22:29

Zelim da naucim da sviram bas gitarujavascript:emoticon(':cry:')
javascript:emoticon(':cry:'),trebaju mi saveti,pomoc...
dajte neka uputstva,linkove..recite mi kako da pocnem da ucim bas gitaru,sta da ucim od muzicke teorije....
svaka pomoc mi je dobrodosla.....
UNAPRED HVALA!
javascript:emoticon(':D')
Very Happy

HariSHA013

Post by HariSHA013 » 04 Dec 2007, 00:28

Dobrodosao na forum i medj` bassiste... :)

Ove video lekcije su meni dosta pomogle u pocetku...

Chekiraj ih, korisne su:

http://www.expertvillage.com/interviews ... y-bass.htm

Peace!

VDL Cisco Kid

Post by VDL Cisco Kid » 04 Dec 2007, 01:35

Ja bi ti rekao da prvo pocnes sa koriscenjem sluha i da pocnes da skidas pesme. Tablature tek u kasnijem stadiumu bolesti koristi X)
Vezbaj i sa trzalicom ili palcom i sa 2 prsta da svirash.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 04 Dec 2007, 10:23

A ja bih ti preporučio da OBAVEZNO prvo uzmeš bar desetak časova! Da naučiš da držiš instrument i osnovne stvari... Da prohodaš što bi se reklo... a za trčanje ćeš onda lako...

Iz iskustva ti mogu reći da se najviše vremena gubi na ispravljanje loših navika koje se steknu samostalnim radom!

A ti sad vidi...

p.s. Prije bilo kakvog skidanja vježbi sa Neta (ljudi su svirali i prije nastanka Interneta) nabavi METRONOM!!!

VDL Cisco Kid

Post by VDL Cisco Kid » 04 Dec 2007, 14:03

Bojane obavezno gledaj kako drzi Jaco Pastorius desnu ruku!
Skroz mu je ispravljena. Znachi nemoj ni slucajno da savijash desni zglob (poput Wootena, Pattitucia i slicnih tj. 90% bassista), jer u suprotnom to ti zateze ligamente i onda sporije svirash, a i boli. Nekima se desava cak da sjebu ruku zbog toga. I pazi fiksiraj ruku (u vazduhu ili tek malo da dodirne bass, ali ni slucajno da je krivis -> vidi Pastoriusa) i palac desne ruke stavi na magnet do kobilice (kobilica -> ona metalna stvar suprotno od pocetka vrata, gde je pocetak zica) tako da kad ides na G i D zicu (prve dve odozdole na 4 zicanom bassu) samo shaka da ti se pomera, a ne cela ruka!
Druga stvar u vezi desne ruke. Obavezno da radis hod 2 prsta. Radi to dok ne pocnes const. besvesno (dugo vremena treba da prodje, ali nikad nije sigurno mozda vec sledeci dan, mozda za mesec dana, mozda za godinu dana...) da radis 12 12 12 12... sa prstima (1 - kaziprst , 2 - srednji prst).
Sto se tiche trzalice. Ne postoji pravilo kako da je uhvatis, osim da kad je uhvatis da te ne boli ruka posle sviranja. Trazlicu drzis pokazivachom i palcom. Nasloni ruku na bass, ali nemoj da naslanjash shaku na zice. I radi vezbu pokretanja samo shake - gore, dole. Jos jednom pazi i nemoj da zveknes zicu iz ruke, nego samo iz shake. Veoma je bitna trzalica kod sviranja, jer kad nju savladash onda ti nece biti problem da taj osecaj za ritam prebacis na 2 prsta ili palac.

Sto se tiche leve ruke. Idi od prazne zice do 12. praga. Okines prvo praznu. pa onda na prvi prag stavis levi kaziprsta tj. prvi prst, pa onda drugi prst (srednji) na drugi prag, pa treci (domali) na treci prag, pa cetvrti (mali) na cetvrti, pa prvi na peti prag, pa drugi na sesti, pa treci na sedmi, pa cetvrti na osmi, pa prvi na deveti prag...i tako do dvanestog praga (sa 4. prstom zavrshavash na 12. pragom) ide ASC (penjanje).
Onda kad ides DESC (silazenje) pochni od 12. praga, 4. prst i silazi 11. prag, 3. prst ; 10 prag, 2. prst ; 9. prag, 1. prst ; 8. prag, 4. prst...i tako do prazne zice.
I pazi note da budu ravnomerne. Sto znachi da ti isto traju.

I radi 12 12 12 const. Ako treba radi u vazduhu ili na kolenu (niko nece misliti da si otkacio X) ).
I pazi nemoj odmah brzo. Idi sporo. Ako pocnes brzo neces shvatiti i najverovatnije vec posle 5min odmora ce ti sve biti na starom.
Kad budes siguran da si savladao to u sporom tempu, postepeno dizi.
Sto se tiche metronoma. Veoma je vazan. Ali ja preferiram prvo da se savlada lupanje levom nogom (leva ako si desnjak). Metronom ima problem. To sto se ljudi uglavnom oslanjaju na njega, a ne na svoj sluh- osecaj za ritam. Naravno ima izuzetaka...
Problem toga ces primetiti kad pocnes sam bez icega da sviras. Pocnes polako da ispadas. Zato je uvek lakse da svirash uz snimak ili bilo sta sto ti odrzava ritam...

Pochni sa ovim dosadnim vezbama ako mislis da svirash dobro bass. U suprotnom se nemoj hvatati instrumenta jer ces napraviti greske u sviranju i mozda neces u kasnijem delu zivota to popraviti (kod kontrabassa je tek tesko popraviti nesto).

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 04 Dec 2007, 14:33

Kao što rekoh... kad naučiš pogrešno (kao što ti Cisco KID savjetuje) - jako teško ćeš to ispraviti!

Da se umijeće sviranja može steći na Forumu, svi ovde bi bili izvrsni svirači! O, Bože...

Sretno!

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 04 Dec 2007, 16:02

Sa svime se slazem,ali ja mislim da je glupo uzimati casove,mislim pocetniku,nek nadje nekog druga koji svira bas pa nek mu pokaze neke osnove!
Dobrodosao na forum!

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 04 Dec 2007, 17:04

vbraca wrote:Sa svime se slazem,ali ja mislim da je glupo uzimati casove,mislim pocetniku,nek nadje nekog druga koji svira bas pa nek mu pokaze neke osnove!
Dobrodosao na forum!
Tako je! Glupo je platiti 10 časova i naučiti osnovne stvari kad možeš sa drugarima izgubiti dvije godine života i onda platiti 30 časova da ispraviš greške!

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 04 Dec 2007, 17:22

Ja nisam imao taj problem,ipak meni je i cale bio basista

Reverse
Urednik

Post by Reverse » 04 Dec 2007, 17:26

Pa lako je tebi onda....

Mislim da je najbolje da se pohadjaju chasovi bash na pochetku, kasnije mozesh i sam sve....

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 04 Dec 2007, 17:43

Reverse wrote:Pa lako je tebi onda....

Mislim da je najbolje da se pohadjaju chasovi bash na pochetku, kasnije mozesh i sam sve....
Apsolutno se slazem sa tobom

HariSHA013

Post by HariSHA013 » 04 Dec 2007, 19:28

Covece... Upijaj znanje odakle god mozes. Gledaj, citaj, uci, posmatraj... Prvo prbobaj da upoznas sam instrument u detalje. Neces moci da koristis nesto sto ne poznajes. Ko sto je teza komunikacija sa osobom koju ne poznajes... Upijaj znanje odakle god mozes. Trudi se... Ja sam na pocetku, kada nisam imao prvi instrument, kada sam citao samo literaturu, gledao snimke i pricao sa bassistima pokusavao da improvizujem na svakav nacin. Jedno vreme sam imao trip da sa 4 prsta leve ruke simuliram zice a sa desnom da prste "sviram" kao zice na bassu.... :lol:

Drugim recima... Trudi se, budi uporan. Ucenje sviranja bassa zahteva i dupe i glavu... Strpljenje i kocetraciju, razmisljanje, posvecenost. Btw. nemoj da razmisljas o vremenu. Mnogi odustanu kada saznaju koliko ce im vremena biti potrebno da nauce osnove... :)

Pozdrav!

VDL Cisco Kid

Post by VDL Cisco Kid » 04 Dec 2007, 23:56

Slusaj i posmatraj bassiste kao sto Pastorius i Lola Andrijic. I nemoj da se manes kontrbassista. Obavezno slusaj Ray Browna, Charles Mingusa i ostale iz ranijih dana.

bojanmilic

Post by bojanmilic » 05 Dec 2007, 19:47

E ljudi hvala vam svima najjaci ste!!!!
ne mogu recima da opisem koliko sam vam zahvalan sto ste odgovorili na temu !!!
Svaka vam cast svima najiskrenije....
PEACE :D

bojanmilic

Post by bojanmilic » 05 Dec 2007, 20:32

Recite mi sta da ucim od muzicke teorije,dajte mi neki link....
Sta mi je potrebno da znam da bih svirao bass...

Locked