Zamena nut-a i pickup-a

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

JedemSnove

Zamena nut-a i pickup-a

Post by JedemSnove » 29 Jul 2011, 14:54

Dal bih mogao ovo sam da izvedem ili da nosim nekome posto ne znam ni kakav nut mi treba a ovaj koji trenutno imam je pukao? A naravno da prodjem jeftino posto menjanje nut-a realno i nije neki brain surgery. A usput bih mogao i da zamenim pick-ups, pod uslovom da se isplati menjati pick-ups na Vantage VIB 31, to je instrument indonezijske izrade, ima oblik precision bass-a a ima i P pickup i single coil pickup na bridge. Kad sam vec tu, daj da pitam i to, isplati li se? Posto sam gledao cene u mitrosu recimo i nisu to neke pare kolko ja vidim ~5000-10000 za pristojan magnet. :roll:

I uz sve to mi naravno treba setup... Gde da nosim? Da li uopste da nosim? Koliko da ocekujem da ce da kosta?

komplikator

Re: Zamena nut-a i pickup-a

Post by komplikator » 29 Jul 2011, 15:05

nosi kod kvočke na setap :)
vidi dal uMe i da ti promeni to ostalo :)

JedemSnove

Post by JedemSnove » 29 Jul 2011, 15:55

Kod kvočke?

Me: Kolko košta?
Kvočka: Koko'koda (Ko kolko da)

Šalim se, bila bi jako korisna informacija kad bih ja znao ko je kvočka, ovako je samo korisna. :D
Last edited by JedemSnove on 29 Jul 2011, 16:01, edited 1 time in total.

komplikator

Post by komplikator » 29 Jul 2011, 15:57

nnkvocka

Post by nnkvocka » 29 Jul 2011, 16:01

Kvocka ne radi elektroniku, samo hardver i tak to, ali imam mnogo drugara koji rade iste usluge kao i ja samo u oblasti elektronike i taaaaakoooooo :kokice: Cesto mi se desavalo da vidim kako nut šeta levo desno, a jednom (nisam ni izvalio) stoji ali ne prilepljen za dno nego malo lebdi i tako sljaka cirkus vodi... Odes u radnju i kazes imam taj i taj bass treba mi nat, vidite kolike je sirine vrat na tom delu, oni ti daju drugi i ti ga malo prikucas i to je to. E sada zasto kazem "samo prikucas" (ovo je sad vezano za promenu magneta), zato sto ne vredi ulagati ni dinar vise u taj instrument osim da menjas zice (i potove kada crknu). Nema veze sto je Indonezija, to radi kako radi i to sto imas sada to je neki sviracki maximum koji mozes da izvuces iz njega. Kazem sviracki jer drvo je takvo kakvo je, od toga ne moze bolje. Postoji alternativa, to je da mozes uvek da stavis aktivni magnet i da to zvuci super, ali kada ti je na primer los vrat, sedla izlizana i ne kotiraju onda ti dzaba sav taj zvuk. To je moje misljenje.

JedemSnove

Post by JedemSnove » 29 Jul 2011, 16:46

Al ne uzimas u obzir emotivnu vezanost za moj prvi bass. :oops: :)

Ok onda cu da batalim ulaganje u ovaj instrument, samo cu uzeti taj nut i zameniti ga. A nemam kljuceve za setup a i ne bi znao kako da ga odradim, a imam problem sto kada se svira na prvih par fretova E zice, zice udaraju u fretove negde nize i ima mnogo buzz-a, pa ne znam dal to da resavam nekim malo visim nut-om ili je do trussa ili do bridge. Stvarno pojma nemam ovo mi je u sustini jedini bas koji imam a sa setapom nemam ni malo iskustva.

Al u sustini dobio sam odgovor na pitanje, da menjam nut i da ga trpim dok ne skupim pare za nesto bolje. Uhhh... A taman sam poceo da odvajam za gitaru, sad i ovo, ljudi imajte dusu, sta god da pitam, odgovor isti - kupi nesto normalno. :lol:

Ocu primetiti neku razliku, i dal njih posle mogu da upgrade-ujem, ako uzmem recimo GSR 200, squier neki iz vibe serije, ili moram da ciljam nesto skuplje od toga posto je to negde isti price range kao i ovo sto imam sad?

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 29 Jul 2011, 17:51

vibe je dobar, a eno vidim i na snizenju su u mitrosu 300 evra :ziveli:

SonicX

Post by SonicX » 30 Jul 2011, 13:12

JedemSnove wrote: a imam problem sto kada se svira na prvih par fretova E zice, zice udaraju u fretove negde nize i ima mnogo buzz-a, pa ne znam dal to da resavam nekim malo visim nut-om ili je do trussa ili do bridge.
Ne mora biti ni nut ni truss ni brigde. Meni se javlja buzz zbog civija, tj jedne civije. Probaj da sviras, a da pritom jednom rukom pricvrstis civije za glavu.

Cope

Post by Cope » 30 Jul 2011, 17:21

Ima tu raznih "preferencija" kada je tandrkanje žica o pragove u pitanju :XD:

Funkd

Post by Funkd » 02 Aug 2011, 03:02

SonicX wrote:
JedemSnove wrote: a imam problem sto kada se svira na prvih par fretova E zice, zice udaraju u fretove negde nize i ima mnogo buzz-a, pa ne znam dal to da resavam nekim malo visim nut-om ili je do trussa ili do bridge.
Ne mora biti ni nut ni truss ni brigde. Meni se javlja buzz zbog civija, tj jedne civije. Probaj da sviras, a da pritom jednom rukom pricvrstis civije za glavu.
Nista gluplje nisam cuo... (ja koji toliko malo znam o setup-u)
Da li znas sta je buzz uopste? Tebi se jedna civija razdrndala i sad drci kada, zajedno sa drvetom, vibrira. Nemoj tripovati coveka, mada mi je malo interesantno da gledam.. :kokice:

SonicX

Post by SonicX » 02 Aug 2011, 12:29

Funkd wrote:
SonicX wrote:
Nista gluplje nisam cuo... (ja koji toliko malo znam o setup-u)
Da li znas sta je buzz uopste? Tebi se jedna civija razdrndala i sad drci kada, zajedno sa drvetom, vibrira. Nemoj tripovati coveka, mada mi je malo interesantno da gledam.. :kokice:
Ovde se svi trudimo da pomognemo valjda? :)
a osim toga, civija bi bila od svega najlaksa po dzepu za zameniti, za ne?

Funkd

Post by Funkd » 04 Aug 2011, 13:36

Naravno. Ja samo htedoh da kazem da mu tako neces pomoci. :)
A eto, ti si saznao resenje svog problema. Mada mislim da civija koja zveci ima minimalan uticaj na rezoniranje gitare. Ne moras mozda da kupis novu, uzmi cekic pa probaj da ukucas taj deo i eto ustede... :mrgreen:

SonicX

Post by SonicX » 04 Aug 2011, 14:09

Funkd wrote:Naravno. Ja samo htedoh da kazem da mu tako neces pomoci. :)
A eto, ti si saznao resenje svog problema. Mada mislim da civija koja zveci ima minimalan uticaj na rezoniranje gitare. Ne moras mozda da kupis novu, uzmi cekic pa probaj da ukucas taj deo i eto ustede... :mrgreen:
Gresis. Mnogo se cuje, cak i kad se ukljucim na pojacalo. Opcija Cekic ne postoji, jer je problem u mehanizmu unutar civije, a i de bre da unistim gitaru tako? :D

Funkd

Post by Funkd » 04 Aug 2011, 19:59

SonicX wrote:
Funkd wrote:Naravno. Ja samo htedoh da kazem da mu tako neces pomoci. :)
Gresis. Mnogo se cuje, cak i kad se ukljucim na pojacalo. Opcija Cekic ne postoji, jer je problem u mehanizmu unutar civije, a i de bre da unistim gitaru tako? :D
Cak i kad se ukljucis na pojacalo? Nemoj da me shvatis ironicno, ali, zar to nije i jedino bitno kad pricamo o sound-u..?
Primer - jednom prilikom sam dohvatio kolegin bass na suvo, cisto da osetim kako lezi u rukama (handmade bass je u pitanju). Gitara je toliko buzzovala (na svakom je*enom pragu) da sam mislio da je apsoulutno nemoguce svirati je. Posle 5 min ode lik na stage, ukljuci se, ja padnem na dupe kakav zvuk cujem. :shock:

Anyway, nisam neko ko je ovde mnogo pametan da ti prica nesto, ne razumem se u equipment previse, ali nemoguce je da ti cujes zveket iz pojacala. Opet, neki pametnjakovic ce se naci pa ce reci da sve to utice na rezoniranje.. da, ako imas toliko prefinjen instrument onda je sigurno i bitno da samo civije imaju tacno odredjenu gramazu i bla bla bla...

Kakav mehanizam civije? Prostiju civiju od bass civije neces naci :) Koji to bass imas? Problem je sigurno resiv uz pomoc kucnog alata... :)

Funkd

Post by Funkd » 04 Aug 2011, 20:12

Image

Evo ti instrukcija. Samo tu moze da zveci. :D Ako je do srafova onda ces se snaci, a ako je zupcanik onda baci civiju... :mrgreen:

Post Reply