Fender American Special Jazz bass

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

bassnoob

Fender American Special Jazz bass

Post by bassnoob » 20 Jan 2012, 17:19

Zanima me, da li je iko imao prilike da proba ovaj jazz???
Ako jeste naravno, voleo bih da cujem utiske i vase misljenje da li je to dobra kupovina za te pare.
Cena mi deluje ok za americki jazz ako to radi kako bi trebalo :D

micicss

Re: Fender American Special Jazz bass

Post by micicss » 20 Jan 2012, 18:21

Daj neki link da vidimo o kom jazz-u pricas.

Cope

Post by Cope » 20 Jan 2012, 18:34

Ja bi ga vrlo rado posedovao. Ako voliš taj koncept i ako imaš lovu, uzmi ga.

Sandberg California takođe vredi pažnje kada je o JB konceptu reč. Malo su pojačali bridž pikap, tamo gde je Fender "tanak", i to je ta dobitna kombinacija.

E sad, meni se na prvo sviranje učini da Delano-Glockenklang struja malo tvrđe i naprženije radi od Fenderove koja je toplija, što mi se takođe dopada za muziku koju ja sviram.

Problem je što kod nas Sanberg nemaš gde da probaš.

bassnoob

Post by bassnoob » 20 Jan 2012, 20:22

Evo nadjoh jedan snimak

bassnoob

Post by bassnoob » 20 Jan 2012, 20:27

Sto se tice Sandberg-a imao sam prilike da probam bas California model i odusevio sam se....al su oni ipak prilicno skupi za mene trenutno :(

Cope

Post by Cope » 20 Jan 2012, 21:48

To je to :mrgreen:

supersonic

Post by supersonic » 21 Jan 2012, 01:51

Odmah da kažem, nisam probao ovaj bas, a volio bih svakako. Iako sam ljubitelj MM, ne odbijam ni fender koji ima svoje odavno već, specijalno mjesto. Želim postaviti jedno pitanje :

Koliko postoji vrsta jazz basova ? Jer koliko mogu da skapiram, ima ih malih milion. Standard jazz bass USA i to je to. Želim reći da ne znam kolika je zapravo razlika između svih tih basova. Jer pretpostavljam da je to žešći način da se pridobiju mušterije - izmišljnjem novih kombinacija i sl. A u stvari je to sve ''standard jazz bass'' sa minijaturnim varijacijama. Možda griješim. Prihvatm kritike :)

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 21 Jan 2012, 12:12

American Special je zamena za highway one ( - badass bridge :)). Ima vrat kao Geddy Lee model. Koliko sam video american standard je oko 200e skuplji? Uštekao bih jos toliko...
:ziveli:

michabass

Post by michabass » 21 Jan 2012, 12:20

supersonic wrote:A u stvari je to sve ''standard jazz bass'' sa minijaturnim varijacijama.
:1:

Cope

Post by Cope » 22 Jan 2012, 00:08

Pa sad, ima tu dosta izmena i dopuna tokom godina...
Ako izuzmemo osnvne postulate drvenog hardvera Jasen-Javor-Ruzvud-Basswood-Jova... uglavnom su se zezali sa strujom i finišom.
Sredinom devedesetih su prešli sa jednopolnih nagneta na dual kalem, zatim na samarium kobalt - takođe dual (noiseless), zatim imamo karbonske šipke na nekim modelima, pa male modifikacije tela i kobile da bi uglavili 24 praga, zatim kojekakve igrarije sa pozlatama oko struje, te aktiv/pasiv kontrole, žice kroz telo, itd, itd...

Funkd

Post by Funkd » 22 Jan 2012, 02:39

Cope wrote:Pa sad, ima tu dosta izmena i dopuna tokom godina...
Ako izuzmemo osnvne postulate drvenog hardvera Jasen-Javor-Ruzvud-Basswood-Jova... uglavnom su se zezali sa strujom i finišom.
Sredinom devedesetih su prešli sa jednopolnih nagneta na dual kalem, zatim na samarium kobalt - takođe dual (noiseless), zatim imamo karbonske šipke na nekim modelima, pa male modifikacije tela i kobile da bi uglavili 24 praga, zatim kojekakve igrarije sa pozlatama oko struje, te aktiv/pasiv kontrole, žice kroz telo, itd, itd...

Isto kao sto se moze reci "Postoje P, J i MM style. Sve ostalo su minijaturne varijacije...". Pomenute varijacije su itekako primetne i btine...
Da se nadovezem na gore, meni American Standard (jova - javor) i Marcus Miller (jasen - javor) zvuce mnogo drugacije. I to, ne sad ono kao finese u zvuku, nego mi je totalno drugaciji i feeling kad ih prangijam... Sad, da li je to zbog drveta, struje, pisanja po hardveru da zardja, ne znam... ali tako je!

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 22 Jan 2012, 02:49

Funkd wrote:
Cope wrote:Pa sad, ima tu dosta izmena i dopuna tokom godina...

Isto kao sto se moze reci "Postoje P, J i MM style. Sve ostalo su minijaturne varijacije...". Pomenute varijacije su itekako primetne i btine...
Da se nadovezem na gore, meni American Standard (jova - javor) i Marcus Miller (jasen - javor) zvuce mnogo drugacije. I to, ne sad ono kao finese u zvuku, nego mi je totalno drugaciji i feeling kad ih prangijam... Sad, da li je to zbog drveta, struje, pisanja po hardveru da zardja, ne znam... ali tako je!
Samo da ispravim detalj. Imas ti brdo baseva sa svojim signature zvukom, npr Thunderbird, Rick...

Funkd

Post by Funkd » 22 Jan 2012, 03:16

theTrooper wrote: Samo da ispravim detalj. Imas ti brdo baseva sa svojim signature zvukom, npr Thunderbird, Rick...
Naravno da si u pravu i naravno da sam banalizovao... Ali isto tako je jako glupo reci
supersonic wrote: A u stvari je to sve ''standard jazz bass'' sa minijaturnim varijacijama.
.

Ustvari, vise me je pogodio Michin +1 na sve to, kao poznatog "mrzitelja" Fender low end-a... :mrgreen:

Cope

Post by Cope » 22 Jan 2012, 03:34

Funkd wrote:
Ustvari, vise me je pogodio Michin +1 na sve to, kao poznatog "mrzitelja" Fender low end-a... :mrgreen:
Stari je to izdajnik-Ibanezista :mrgreen:

bassnoob

Post by bassnoob » 22 Jan 2012, 08:31

Pa dobro ljudi.....to je sve teorija, ja pitah da li je neko imao prilike da PROBA pa da mi kaze koje su zaista razlike u odnostu na American standard recimo???
Naravno da je American standard provereno dobra bas gitara, ono sto je mene zanimalo je dal je razlika zaista tolika da opravda tu 30% visu cenu koju standard ima u odnosu na special?
:ziveli:

Post Reply