Jeftini Washburni

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
sirac-šunka
vragolan

Jeftini Washburni

Post by sirac-šunka » 29 Jan 2008, 23:56

Zanima da li je neko posedovao, duže probao ili svirao Washburn Taurus T14 ili Washburn XB120 i šta mislite o ovim bas gitarama?

sirac-šunka
vragolan

Re: Jeftini Washburni

Post by sirac-šunka » 30 Jan 2008, 17:09

Niko?
Pa evo da pojasnim malo o čemu je reč. Naime, drug klavijaturista me pitao za mišljenje o ovim gitarama pošto bi uzimao bas čisto onako da mu se nađe. To su bile i jedine gitare koje je pronašao u radnji a da mu se uklapaju u budžet i dopadaju. Ja, kako baš nikakvog iskustva sa Washburn-om nisam imao, a i do sada se Washburn bas gitarama niko nije bavio na ovom forumu (osim što je neko poželeo da ima Space Bass), rekoh da potražim pomoć u novom topicu.

Inače, cene su oko 200 za T14 i oko 250 za XB120 (prilično jeftino!). Ja sam naravno, uz znanje stečeno na ovom forumu preporučio da pogleda i Yamahu RB170 i 270, kao i više puta pominjani Ibanez SR200. Pominjali smo i čuvene prejeftine Arie, ali nema se vremena za put do BG-a. A i njemu se kao ipak više sviđa ovaj T14.

Zanima me naročito kakav je kvalitet hardvera, kakvi su pragovi isl. (na mojoj staroj Arii sam uspeo poprilično da ulubim pragove posle samo godinu dana sviranja). Pa ako se ipak neko seti da je nekad nešto čuo o ovim gitarama ili o Washburnu generalno, molim za pomoć. Bilo kakva informacija bi dobro došla.

Ako nešto znači, evo i slika:

Image

Image

Inače da dodam samo još i to da na oficialnom sajtu nisam uopšto pronašao ovu XB seriju.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 30 Jan 2008, 21:35

Washburnov sajt je inače poprilično konfuzan i uglavnom fura instrumente koji se prave u Americi!

Probao sam oba modela i mogu primjetiti da rade kao i većina drugih instrumenata u toj klasi cijena. Ništa spektakularno, ali za te pare to ne treba ni očekivati. Jedno vrijeme sam svirao Washurn Force 5 bass i bio sam poprilično zadovoljan istim. Vrat odličan, hardvare za konja ubiti a zvuk pristojan (na momente i više od toga).

U ovoj kombinaciji glasam za Taurusa! (jeftini humbucker na XB mi jednostavno ne pije vodu)

p.s. Obavezno uraditi setup gitare nakon kupovine, jer je fabrički uglavnom očaj na kvadrat!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 30 Jan 2008, 21:59

Hvala puno na odgovoru. I meni se Taurus ipak ucinio za nijansu boljim.

Znaci ovo na XB-u su ipak hambackeri. Na internetu sam pronasao samo da su soapdish ili soapbar (???) sto me je poprilicno zbunilo. isto tako ponegne pise da su bas na ovom modelu magneti aktivni, a ponegde da su pasivni. Slicno je i sa elektronikom. Totalna konfuzija. Ni u prodavnici nisu imali tri blage sta je sta. Podesavanja su volume, balance i tone, cini mi se. Nema aktivnih eq-a.
Na Taurusu se bar zna sta je sta.

Ostaje samo pitanje da li vise vrede od Ibaneza ili Yamahe u istom cenovnom rangu.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 31 Jan 2008, 23:33

sirac-šunka wrote:Hvala puno na odgovoru. I meni se Taurus ipak ucinio za nijansu boljim.

Znaci ovo na XB-u su ipak hambackeri. Na internetu sam pronasao samo da su soapdish ili soapbar (???) sto me je poprilicno zbunilo. isto tako ponegne pise da su bas na ovom modelu magneti aktivni, a ponegde da su pasivni. Slicno je i sa elektronikom. Totalna konfuzija. Ni u prodavnici nisu imali tri blage sta je sta. Podesavanja su volume, balance i tone, cini mi se. Nema aktivnih eq-a.

Ostaje samo pitanje da li vise vrede od Ibaneza ili Yamahe u istom cenovnom rangu.
Imas dva jeftina modela XB serije pa to pravi pometnju! (sad se ne mogu nikako sjetiti tačnih oznaka)

djukah

Post by djukah » 06 Feb 2008, 15:58

sirac-šunka wrote:Hvala puno na odgovoru. I meni se Taurus ipak ucinio za nijansu boljim.

Interesuje me u kojoj prodavnici i gdje se mogu kupiti ova dva bassa?
Hvala unaprijed!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 06 Feb 2008, 16:15

Pa ja sam gledao ovde kod mene u Nisu, radnja Music House. Cena za Taurusa je 16600, a za XB120 oko 21000. Ima ih sigorno i u Artistu u Bg-u i mislim da su i slicne cene.

djukah

Post by djukah » 09 Feb 2008, 15:58

sirac-šunka wrote:Pa ja sam gledao ovde kod mene u Nisu, radnja Music House. Cena za Taurusa je 16600, a za XB120 oko 21000. Ima ih sigorno i u Artistu u Bg-u i mislim da su i slicne cene.
Hval na informaciji. U artistu ih nema, barem sto se tice ponude na njihovoj web stranici. Najslicniji modeli su T14Q i XB 100 NM.
Ali mislim da se, vjerovatno, mogu naruciti ti modeli.
Pozz

Post Reply