Kupovina bass gitare

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Blingo

Kupovina bass gitare

Post by Blingo » 04 Aug 2008, 15:14

Evo ovako,dečko želi da kupi bass gitaru,jer on i njegovi drugari žele da naprave bend,ali,mislim,da u životu nije držao bass gitaru u rukama.Pozvao je mene,kao nekog ko svira gitaru,da mu pomognem ali ja se u životu nisam bavio bassovima i zbog toga tražim vaše mišljenje i pomoć...

Znači,treba mi bass čija će cena biti 250-300e i neko pojačalo ili neki PC program koji će koristiti za vežbanje kod kuće.Mislim da ni sam ne zna šta (koji muzički pravac) bi konkretno svirao-on samo hoće bass i ima puno poverenje u mene.Znači,tražim bas koji će biti što je moguće više univerzalniji.Gledao sam slične teme,ali su ljudi koji su tražili sličnu pomoć ipak imali koliko-toliko iskustva i znali šta bar od prilike hoće,ovaj dečko to nema i ne zna šta hoće...Zbog toga sami otvorio novu temu.

Kao neko ko svira gitaru,ja mogu da sagledam da li su pragovi odradjeni ok,da li je vrat prav,kako reaguju potovi i da proverim oktave,ali listajući ovaj podforum, primetio sam da se pominje pojam "konstrukcija bassa" i nisam baš siguran šta to tačno podrazumeva...

Molio bih da mi skrenete pažnju na eventualne začkoljice kod bass gitara, koje se ne sreću kod el.gitara,a na koje bih trebao da obratim pažnju prilikom kupovine.

Neki moji predlozi,zasnovani samo na razgledanju po sajtovima, su:

-Aria SB-40/5
-Peavey Millenium BXP
-Neki Ibanez.Njega sam jedinog video u Mitrosovoj radnji,a ne na netu i nisam zapamtio ime modela.Košta oko 300e-330e,ima 5 žica,aktivnu elektroniku i na glavi ima oznaku GIO,kao el.gitare iz GRG serij.Po slikama koje vidim na Ibanez sajtu,moguće je da neka iz SR ili GSR serije.(Znam da je ovo neozbiljan predlog jer ne znam tačan model,ali se nadam da će te ,iz informacija koje sam vam dao, uspeti da ga identifikujete. :) )

U koliko je vaš predlog neka gitara koja se ne nalazi na ovom "spisku",slobodno predložite,potpuno sam otvoren za sve marke,modele i oblike.

P.S.
Ne bih vas ni cimao,ali mi je bassista iz benda u postoperativnom karantinu i trenutno ne može da mi pomogne. :|

KnightOfDoom
Site Admin

Re: Kupovina bass gitare

Post by KnightOfDoom » 04 Aug 2008, 15:46

Ako pise GIO na njemu onda je GSR, najverovatnije GSR205 (posto rece da je petozicani).
Sto se tice gledanja bassa....u principu mu sve dodje isto kao kod el. gitare. Visina zica ti mozda bude cudna , narocito ako je petozicani pa ugledas ono debelo cudo :D Iz MOG LICNOG iskustva (verovatno se neko nece sloziti) je bolje da vrat bude malo "kriv".... "ulegnut" ako me razumes.

Sto se zvuka tice to samo tvoj drug moze da proceni, ali kontam da su Peavey i Ibanez fin izbor.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 04 Aug 2008, 16:50

Blingo wrote: Neki moji predlozi,zasnovani samo na razgledanju po sajtovima, su:

-Aria SB-40/5
...
I ja sam se u jednoj slicnoj prilici kao sto si ti sada (trazenje basa za nekog drugog) zaleteo bash za ovaj bass, ali...
Nisam ga ni ja uzeo, a ne bi ga ni tebi preporucio. Ako je rec o komadu koji vec dugo stoji u Sky-u, to je bas lose zavrsne obrada, pragovi grebu ko ludi, ton je nekako nedefinisano taman... verovatno zbog prejeftinih humbackera i na kraju na ovoj gitari nikako ne vredi menjati magnete.
Mnogo bolja kupovina, sto je na kraju i sam prodavac priznao, je STB DX/5, petozicani, aktivan sa dva singla, kopija jazz bassa i to npr. neki deluxe model. E na tom basu jos ako bi zamenio magnete, (npr. Seymour Duncan basslines) dobio bi stvarno ozbiljan bass. Ovo sve ti pricam jer sam posedovao takvu gitaru i ponekad mi je bas zao sto nisam ulozio u nove magnete i zadrzao je, nego sam je prodao 30% manje od cene u radnji.

Sa ostalim gitarama nisam imao neposrednog i duzeg iskustva, pa necu ni da komentarisem. Cini mi se samo da jeftini Ibanezi ipak nude nesto manje nego li jeftine Arie, sa cime se ovde verovatno nece svi sloziti.

Kad dodje Tiki verovatno da ce da ti preporuci Peavey-a. :)

Fat Old Sun

Post by Fat Old Sun » 04 Aug 2008, 17:00

Kao sto rece sirac ta std dx-5 vrlo fina kupovima bar prema recima mnogih koji hoce jeftinu petu zicu.Ali ja bih se ozbiljno razmislio izmedju nje i Peavey-a.Pozdrav!

Blingo

Post by Blingo » 04 Aug 2008, 17:12

Tek sam sad shvatio da od 3 ponudjene,2 su sa 5 žica i da se stiče utisak da je 5 žica poželjna ili obavezna... :D

E pa nije :D ,može i bas sa 4 žice,samo da za tih 250-300e bude best by!

Pozdrav i hvala vam što učestvujete u temi!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 04 Aug 2008, 17:37

Pa postoji i STB DX/4 :D

Kada navedes samo cenovni rang i nista vise, tu moze doci u obzir jako puno opcija...

Ovo ce isto mnogi da kritikuju, ali ja bih pogledao i neki Squier iz Standard serije (ili bar da nije made in China). Po mom iskustvu tu moze da se zalomi sasvim fina gitara, za razliku od Affinity serije, gde su par basova koje sam probao bili mnogo grdji od prosecne Arie.

Blingo

Post by Blingo » 04 Aug 2008, 17:50

sirac-šunka wrote: Kada navedes samo cenovni rang i nista vise, tu moze doci u obzir jako puno opcija...
Znam... :oops:
Šta ću kad je takva situacija?
Dečko ne zna ništa a ima volju da svira,a ja znam malo i isto imam volju,ali da pomognem! :) Zato sam i došo po pomoć...Da nije bilo ovog ortaka,ne bih ni znao da ima da se kupi bass gitara za 120e! :D Ja sam sve živeo u zabludi da su bassevi skuplji i da im je najniža cene 200-250e.

Fat Old Sun

Post by Fat Old Sun » 04 Aug 2008, 18:12

Naravno pogledaj obavezno i Squier Standard seriju njih imas u Mitrosu koliko hoces bar ih je bilo kad sam ja bio poslednji put.Moj ortak je imao Squier Jazz Bass Standard i nedavno joj je ugradio nove magnete i dobio veoma ozbiljnu gitaru.Svakako sve zavisi od komada do komada ali moze da se probere sasvim solidna gitara,ali i dalje mislim da bi Peavey Millenium bio best buy u toj cenovnoj klasi.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 04 Aug 2008, 18:13

Blingo wrote:...ne bih ni znao da ima da se kupi bass gitara za 120e! :D
Da! Aria je stvarno neverovatna firma, zar ne?
A taj bas ima i VBraca i sigurno si primetio koliko ga samo voli i hvali... :)

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 04 Aug 2008, 23:05

sirac-šunka wrote: A taj bas ima i VBraca i sigurno si primetio koliko ga samo voli i hvali... :)
Pazim, mazim, branim ma sve :D .Ima zesci sound bije sve bas gitare u klasi do 500 evra, naravno sa mojim ne malim modifikacijama.

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 04 Aug 2008, 23:46

A ko josh ne hvali svoj bass (gitaru), pa i ja svog Behringera kujem u zvijezde ( iako je najjeftinije rijeshenje koje sam nashao), ali ipak mislim da treba imati smisla, osjecaja - nego bolji bass. Dzabe ti bass od 1000 + evra , kad ti neumijes na njemu ...

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 05 Aug 2008, 10:14

Ja bih Arie zaobišao u širokom luku, jer je sve i jedna koju sam probao bila krš neviđeni! Možda se i zalomi neki solidan komad, ali to je, čini mi se, prevelika lutrija!
Peavey Millenium BXP jeste OK rješenje za te pare, ali obrati pažnju i na Zodiac BXP model koji je malo rokerskiji instrument! U toj cjenovnoj klasi obavezno pogledaj i Squier Standard seriju, jer se stvarno zna naći pristojnih komada! (zgodna stvar kod Fendera i Squiera je to se naknadno za relativno malo para mogu ubaciti novi pikapi, jer ih svi ozbiljni proizvidjaci prave, i dobijes dojajan instrument za male pare!)
Od Ibaneza takođe preskoči tu GIO seriju, jer je u pitanju prosto nedovršen instrument! Model koji je meni privukao pažnju i jako lijepo radi je Ergodyne EDB400, ali ti on malo probija budžet!

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 05 Aug 2008, 10:18

Solomon wrote:A ko josh ne hvali svoj bass (gitaru), pa i ja svog Behringera kujem u zvijezde ( iako je najjeftinije rijeshenje koje sam nashao), ali ipak mislim da treba imati smisla, osjecaja - nego bolji bass. Dzabe ti bass od 1000 + evra , kad ti neumijes na njemu ...
сајз дазнт медр! :lol: :lol: :lol:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 05 Aug 2008, 11:14

Dobro, bar smo se svi slozili oko Squier Standarda :)

Mozda i mi preterasmo oko ovijeh hvalospeva uputjenih Arii, ali samo jos da dodam jednu stvar. Ja sve sto sam pisao oko Aria uvek sam imao u vidu STB seriju, SB ili IGB su me manje zanimale, a i ono sto sam probao nije mi se tako dopalo, a kao sto ranije rekoh pomenuti SB je stvarno s*anje.

Ja kada sam kupovao petozicanog STB-a upao sam u Sky dan posto im je stigla roba (zanimljivo da im tada nisu ni stigle IGB i SB serije, verovatno da i oni polako dizu ruke od njih), probao sam bas dosta komada (minimum 6, ne mogu da se setim tacno), dugo i pazljivo ih stimovao, zagledjivao drvo vrata, trazio cvorove i na kraju se odlucio za jedan komad. Taj bas sam posle sasvim fino setapovao prema svojoj svirci i sve je odlicno radilo. Nigde ni da zazuji, zabruji i sve uvek u stimu. Posle sam bas prodao drugu, jer sam se zaduzio kada sam uzeo novi. Ovaj ga je opet podesio po svom ukusu i sve je opet radilo ok. U setapu mu je pomogao jedan stari poznati basista (inace svira sestozicanu Pedullu) koji je izjavio da bas lagano moze da se meri sa cenovnom klasom dva puta visom od ove u kojoj je STB (inace, petozicani, aktivni = 200e).

Moram da dodam jos i nesto. Jedan moj komsija je ubrzo nakon mene pazario bash isti bass. E taj bas je imao bash losiji vrat. Godovi i sare drveta su isle u svim mogucim pravcima i nikako nisam uspeo da mu sve sredim da bude ok i da nigde ne zuji. Akcija gitare je bila, prema nacinu kako je ugradjena kobilica (ne znam kako bas ovo da objasnim), uvek iznad u odnosu na moj bas. Malte ne, kao da su to bile dve razlicite gitare. Tada su vec bili rasprodani svi cetvorozicani modeli i pretpostavljam da se vec sve probralo i od petozicanih... :(

Tako da, ako uletis u Sky u momenat nakon isporuke (mada im isporuke i nisu previse ceste) ja i dalje dajem glas Arii STB basu. :)
S druge strane, Squier verovatno da moze lakse da se proda, ako mu zamenis magnete, opet ces lakse ubediti nekog da je to bio pravi potez, a i ono Squier by Fender tako lepo godi sujeti :mrgreen: ...

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 05 Aug 2008, 14:11

Apsolutno se slazem!Isto sam i ja uradio kada sam kupovao Ariu!

Post Reply