Pomoc oko kupovine basa!!!!

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

MrMoT
MF veteran

Pomoc oko kupovine basa!!!!

Post by MrMoT » 29 Jan 2007, 11:33

Ok. U vrlo skorom vremenu(citaj: ove nedelje) bih konacno trebao da se ponovim basom. jeee... E sad nastaju problemi...
Trenutno, u igri su sledeci basevi:
-Fender Jazz bass American 88000din
-Geedy Lee Jazz bass 84000din
i kao malo moderniji
-Yamaha TRB1005 oko 80000
-Ibanez sr500-505(900-905) 52000(80000)din
-Peavey Cirus BXP 59000din

*Jazz bass je vrlo malo verovatno da bih uzeo, znam da je to The Bass itd.. ali jednostavno tezak je, ne lezi mi i lepo... Ali ima ZVUK...

*Geedy Lee me je odusevio sa svojim vratom koji je savrsen... i trebalo bi da ima dosta dobar zvuk posto ima dva US single coil magneta

*Ibanez sr500 sam isprobao i bila je to ljubav na prvi pogled jednostavno, bas je lagan, ima bartolini magnete i pretpojacalo i trenutno mi je on na prvom mestu ALI, ima taj neki mat finish neznam kako da ga odrzavam jer posle svirke na basu budu litre i litre mog znoja i uvuce se dim iz kafane u drvo i tako, pa neznam postoje li neka sredstva za poliranje toga i koliko je istrajan taj finish. Takodje uzimao bih varijantu sa 5 zica a probao sam sa 4.
*Sr900(905) nisam imao prilike da isprobam ali kontam da je to unapredjena verzija sr500(5) posto ima Neck-through-body i lakiran je

*Yamaha je u principu tu jel je lepa, aktivna, ima telo od dve vrste drveta, humbuckere, trostruki ekvilajzer i jako mekan i lep zvuk sa bas, bas jakim basevima... downside, je tezina koja nije mala i nekako mi je sva ogromna...
*Peavey... Ovako kad sam prvi put video taj bas bilo je kao :shock: :shock: :shock:! Znaci bas je prelagan ima Neck-through-body, zice idu kroz telo, dva humbucker-a trostruki ekvilajzer, jeftin je... Jedino ima UZASNO ruzne finishe!!! A da zvucace smesno ali, ima tackice na vratu samo odgore a ne i na vratu, sto bi bio vrlo veliki problem kad sviramo na slabo osvetljenim binama(Sto je skoro uvek)... + nacuo sam da peavey basevi(bar ovi jeftiniji) vrlo brzo pocinju da se raspadaju...
Molim vas ako neko ima neka iskustva sa ovim basevima da ih podeli sa mnom(a i ostalima).

ps Vec sam to pitao ali niko nije odgovorio da li je iko ikada imao prilike da se susretne sa ESP basevima(konkretno B-400 i EC serija)?
pps Sviram Razne vrste muzike od hard rock-a i 70-tih preko bluesa do malo lakseg metala... Bas mi je potreban za svirke(uglavnom manji klubovi), tako da mora biti u stanju da izdrzi vucaranje po gepecima i razne vrste mucenja...
ppps Aktivni ili pasivni bas?

Thanx unapred...

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 29 Jan 2007, 13:00

Znas kako...ja sam misljenja da ces ipak dobiti vecu lepezu tonova sa ove tri zadnje gitare nego sa fenderima.
Peavy ne znam kakav, ja bi se licno dvoumio samo izmedju Yamahe i Ibaneza (i verovatno uzeo ibanez :D ) ali to sam ja...

Ne znam da li sam ti pomogao :)

django

Post by django » 29 Jan 2007, 16:22

Od ovih gitara nisam svirao Geedy Lee i Peavey. Ibanez sam imao sr 400. Ne bih stvari generalizovao, jer desava se da jedan F Jazz zvuci mnogo drugacije od drugog, koji isto kosta. Isti slucaj je i sa Yamaha-ma i Ibanez-ima. Drugim recima, sve gitare su razlicite.
Vidim da imas sigurno 88000 dinara, a to je 1100 evra i za te pare bih ja uz'0 MM Sting Ray ili Warwick, naravno polovan.
Obzirom da trenutno imam Fender Jazz hand made 1972. voleo bih da imam i jednu aktivnu.
Pozzz Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Jan 2007, 16:26

Ima samo jedna stvar koju bih da kažem u odbranu Fendera, a to je - resale value.

Vidi, ulažeš puno u gitaru i ona postaje jako vredan predmet. Ali ne mora nužno da zadrži tu vrednost, nažalost. Čim izađeš iz radnje - govorim o Srbiji - taj, recimo, Peavey gubi polovinu vrednosti jer... pa znaš i sam, kada si video oglas bilo gde "Prodajem Peavey bas, cena 800 evra?"

Dotle sam (u svom relativno malom iskustvu) video 379873250 oglasa na temu "Prodajem Fender (takav-i-takav) bass, odlično očuvan, cena (prava sitnica!)." I takvi se oglasi uglavnom ne ponavljaju, ima ogromno tržište narodnjaka i studija koji se polome da dođu do Precisiona / Jazza, itd.

Isto ovako razmišlja ekipa u Evropi i Americi... Kada je skupa gitara, onda mora da bude marka koja će i sutra biti "tu" po vrednosti koliko i danas.

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 29 Jan 2007, 18:21

Hvala ljudi!
@Django Jao stao si mi na muku!!! Ja bih jaaako hteo MM, ali nemam pare u keshu nego sve ide preko racuna neke firme tako da polovne gitare otpadaju... :(
Sto se tice Warwicka u Artistu imaju corvetu standard za oko 80000 ali pravo da ti kazem posto je pasivna nisam ni razmisljao o njoj, pre bih onda uzeo jazz basa. Pogledacu i nju detaljnije.

django

Post by django » 30 Jan 2007, 23:52

Nikako nov Worwick! Katastrofa su! Isto mislim i za Fendere, koji mogu kod nas da se kupe. Mozda jedino neki Rosco petozicani, ima ga basista 'Amajlije', probao sam ga i imam samo reci pohvale...

Postoje i dobri Peavey-evi. Svirao sam jednog teskog 9 kg sa stereo izlazom :shock: i to je ozbiljna studijska gitara, samo se ne secam koji je model, niti sam ga nasao na netu...

Sto se tice MM, nek se otvori firma... :D :cry:

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 13 Feb 2007, 19:22

Ljudi hvala na predlozima i sugestijama. Kupio sam novi bass ali kako to obicno biva, nije bio nijedan od nabrojanih.
Vec sam skoro uzeo predracun za yamahu a onda... Onda sam usao u Artista i video Spector bass koji me je svojim izgledom prosto zaslepio. Ali daleko od toga da ima samo izgled.
Ima dva EMG humbuckera i Aktivan je naravno. Evo vec sam ga koristio i na jednoj svirci i mnooogo je dobar. A jos je bio i najjeftiniji 51000...
Model je Spector Legend clasic
Image
PS mnogo je lepsa boja uzivo...
PPS Samo da kazem, da je najvece razocarenje bio Fender Geedy Lee. Mislim jednostavno nije ni prineti nijednom od ovih baseva. Cisto da se zna...

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 18 Feb 2007, 15:20

Htedoh jos onda da ti kazem cestitam ali zaboravih :) .
Nego, "strap button" (kako se zove to cudo na srpskom?! :D ) je malo podignut. Jel se ne otkaci kajis kad se malo "slobodnije" pokrenes ?

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 19 Feb 2007, 12:28

Ej ovako postavljen strap button je meni licno mnogo bolji nego kad je na sredini kao kod 99% baseva. Ovako bas mnogo bolje lezi(Ok, ja bas drzim mnooogo nisko pa sad to je opet licna stvar). Bas sam koristio evo sad vec i na dve svirke i pored svog mog skakanja i divljanja nije mi otpao(a, sa prethodnim i sa istim kaisem se desavalo da mi se otkaci usred pesme, pa onda tako ja sviram a neko iz publike mi kaci bas,... Mnooogo smesna situacija).
ps kontam da to ustvari i nema veze sa polozajem strap button-a nego sa samim strap button-om.

django

Post by django » 21 Feb 2007, 14:10

Odlican izbor. Nisam znao da neko donosi Spectore ovde. Sta jos zanimljivo ima na Konjarniku?

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 22 Feb 2007, 12:51

Konjarniku? :) U Novom Sadu u Artistu sam ga kupio.
Da ni ja nisam imao pojma da bilo ko donosi spector-e kod nas.
Mada nije bas da imaju neki veliki izbor. Imali su ovaj sto sam ja kupio i neki jeftiniji(losiji)... Ali super je da konacno neko krene da i kod nas donosi neke malko egzoticnije stvari...

django

Post by django » 22 Feb 2007, 13:53

U Novom Sadu? :shock:
Nisam znao da imaju radnju u NS-u, a kamoli da donose Spectore. Ako donose Spectore, mogu da donose i MTD i Carvin. Video sam da imaju gitare slicnih cena (znaci mnogo manje og 7-8 hiljada Usd, koliko pravi Spector, Carvin, Mtd... kostaju).
Pozdrav!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 22 Feb 2007, 14:20

Imaju Carvin na Konjarniku sigurno - ne baš u izlogu, ali ga donose, dobio sam od njih katalog uz opasku "Izaberi nešto". Kako da ne, uz moja primanja...

Rade još i Lakland basove, da ja znam (takođe dobio katalog, uz istu opasku).

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 22 Feb 2007, 19:12

A imaju u Novom Sadu i jedan Line 6 variax bas. Mislim da je u pitanju model 700... za oko 80000... Zanimljiva stvarcica.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 17 Nov 2007, 01:11

Dobar izbor.
Lično sam imao pik na taj bass, ali mi nije legla njegova pomjerenost u lijevu stranu. Bass držim poprilično visoko i onda sam na F-u k'o razapet!

Post Reply