Visina magneta na bas gitari?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
delakroA
Jazz Café Barman

Visina magneta na bas gitari?

Post by delakroA » 16 Dec 2008, 20:22

posto sam u komponente bassa i u opremu razumijem ko pčelica maja,ja bih da pitam da li je normalno da je jedan magnet spušteniji od drugog...jer meni je tako na bassu :S
a ako nije normalno...neka mi neko objasni kako da da dignem ili ti spustim magnet :)
hvala

sirac-šunka
vragolan

Re: Magneti?

Post by sirac-šunka » 16 Dec 2008, 22:13

Magneti mogu da ostanu i tako, ako se tebi to svidja.

Inace, sto je magnet vise podignut, to je veci njegov output. Na jeftinijim gitarama magneti i nisu najbolje udeseni, pa je cest problem da se bridge magnet cuje mnogo tise i zbog toga nije lose da se drzi na malo vecoj visini u odnosu na neck magnet. Pritom jedino treba voditi racuna da zice ne lupaju o magnet prilikom sviranja (i na nacin kako i koliko jako ti okidas zice).

Ako su magneti ugradjeni u masku, zatezanjem srafova se podizu, opustanjem spustaju, a ako su ugradjeni direktno na telo (npr. jazz bass) stvar je obrnuta, zatezanjem se magnet spusta, a opustanjem podize.

Ako bi da podesavas magnete ispocetka, najbolje je da ih udesis na neku srednju visinu i da budu na jednakim visinama, pa da krenes i eksperimentises kako ti se najvise dopada.

delakroA
Jazz Café Barman

Re: Magneti?

Post by delakroA » 16 Dec 2008, 22:42

puno hvala šunkice ! Odličan post ! Zahvaljujem još jednom ! :wink:

sirac-šunka
vragolan

Re: Visina magneta na bas gitari?

Post by sirac-šunka » 17 Dec 2008, 01:35

Molim i drugi put.
:)

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 17 Dec 2008, 12:10

Normalno je da neck magnet bude nizi od bridge-a, jerbo je i normalno da zica vise oscilira kada se okida dalje od kobilice, a samim tim i "dolazi blize" telu gitare... i nije samo output veci kada je magnet podignut, vec je i magnetno polje koje zahvata podignuto, i drugacije hvata vibracije zice, sto rezultuje i drugacijim zvukom. Konkretno kod jazz bass konfiguracije, visi neck magnet daje "veci" ton, frekvencijski "coskastiji" i bez "repova" (ono sto zovu "rounded sound") i bez punch-a, a svira se daleko neznije (jer bi pri vecoj vibraciji zica udarala u magnet)! U svakom slucaju, trebalo bi da se podesi tako da sve zice imaju istu boju zvuka, i isti "output", a ostalo je stvar ukusa.

Cope

Post by Cope » 31 Dec 2008, 23:54

Mislim da se visina magneta odrdjuje na sledeći način - pritisne se žica na zadnjem pragu, pa se onda podešava približno jednaka udaljenost oba magneta naspram žice.

Pravo podešavanje je ipak na uvo...

Post Reply