Kupovina kontrabasa

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
Fat Old Sun

Kupovina kontrabasa

Post by Fat Old Sun » 20 Jan 2009, 23:35

Naime jedan moj prijatelj zeli da kupi kontrabas .E sad , zanima me u kom rangu se krecu cene nekih osrednjih kontrabasa i gde se to moze pazariti ,samo preko oglasa ili... .Svaka informacija bi mi dobro dosla .Pozdrav!

sirac-šunka
vragolan

Re: Kupovina kontrabasa

Post by sirac-šunka » 21 Jan 2009, 01:47

Kod nas najcesce mogu da se nadju ceski kontrabasi od sperploce. Generalno losi instrumenti, ali umeju vrlo solidno da zazvuce. Cene im se krecu od 150 do 500 evra. Po meni je sve sto je preko 350 je nerealno skupo.
Ali problem je sto su za manje pare, uglavnom krsevi koje moras da nosis kod majstora. Pa razmisli ovako. Najcesce, kontrabas koji moz da se kupi za 150-200evra nema zice, kobilicu, a ponekad fali i po neko parce (to sve kosta jedno 100-200evra da se dokupi i/ili sredi). Pa bolje trazi nesto sto je ispravno i u strartu funkcionalno i sto mozes odma da cujes kako moze da zazvuci. Nesto vise od kupovine kontrabasa u nasoj zemlji ne mozes da ocekujes.

Zanimljivo je, da su kontrabasi kod nas pre jedno 10-15 godina bili dosta jeftiniji nego u susednim zemljama (npr. Austrija) pa je po tom osnovu mnogo kontrabasa otislo tamo.

Naravno ako nadjes komad drveta (kontrabas koji je l nije od sperke) za nevelike pare, ubo si bingo.

Jedini savet - manijakalno prati oglase, raspituj se kod tezgarosa i cigana i vremenom i uz nesto strpljenja mozes da napravis dobru kupovinu. Ja sam bio u tom tripu pre oko godinu dana (posto sam svoj prethodni kontrabas morao da prodam, pa sam pokusavao da nabavim drugi), ali sam jednostavno izgubio strpljenje. Toliko puta sam vidjao nesto tipa sve savrsen instrument i... tek primetim sest eksera krivo nacukanih po ivici zadnje ploce pri dnu (npr.).
Znaci, treba da obratis paznju na sledece;
1) da nema pukotina po ivicama (to se proverava blagim kuckanjem duz ivice i napred i pozadi) i da se nigde nista nije razlepilo; naravno ekseri ne dolaze u obzir;
2) da nema preteranih rupa po grifu (tezgarosi vole da izrovare vrat zveckom);
3) da nema neprirodnih izbocina bilo na prednjoj, bilo na zadnjoj ploci;
4) civije za kontrabas su nerealno skupe, pa ne bi bilo lose da su sve na broju;
5) e sad, lepo bi bilo da prednja ploca sa desne strane nije suvise legla pod pritiskom zica, ali to je na ceskom instrumentu starom 10 i vise godina skoro nemoguce;
6) dusica (narodnjaci kazu dejak) mora da bude na svom mestu;
7) nogica mora da radi, popravka nije bas jeftina;

To bi otprilke bilo to. Imaj jos u vidu da zice za kontrabas nisu bas jeftine, najjeftinije su kineske Classic Line oko 50-60evra, a normalne su preko 100, zamena grifa ili krpljenje je dosta skupo, kobilica nije jeftina, ali moze neki stolar da ti izreze...

Srecno!

Fat Old Sun

Post by Fat Old Sun » 21 Jan 2009, 09:59

Sirac hvala na iscrpnom odgovoru dosta ce mi pomoci posto se u kontrabase ne razumem bas najbolje.

Cope

Post by Cope » 21 Jan 2009, 17:57

Alal vera na odgovoru Sirac, da sam znao da je ovakva drama pronaći dobar komad, nebi ni prodavao svoj kontrabas...

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 21 Jan 2009, 19:52

Nemam sta da dodam, drug sirac je sve rekao :)
Ja sam svoj ceski bas platio, koliko se secam 450 evra, i u jako dobrom evo par slika.

Image

Image

Image

Post Reply